Olay Gazetesi Bursa

Günlük vaka sayısı 700’ü geçti, virüs topluma yayıldı, üçüncü pik korkusu

Gazetede… Meslektaşımız İhsan Aydın’la sohbet ederken, “Bu kış grip pek etkili değil, maskeden olabilir” dedi. Gerçekten de… Bu yıl grip vakaları eskisi kadar yok. Geçen yıl koronavirüs yayıldığında, griple benzer bulgular gösterdiği uzmanlar tarafından söyleniyor ve uyarılıyordu. O nedenle… Bu yıl ilgiden grip aşısı bulunamadı. Toplum koronadan korunmanın yolunun gripten korunmaktan geçtiğini kabullendi. Oluşan duyarlılık […]

Gazetede… Meslektaşımız İhsan Aydın’la sohbet ederken, “Bu kış grip pek etkili değil, maskeden olabilir” dedi.

Gerçekten de…

Bu yıl grip vakaları eskisi kadar yok. Geçen yıl koronavirüs yayıldığında, griple benzer bulgular gösterdiği uzmanlar tarafından söyleniyor ve uyarılıyordu.

O nedenle…

Bu yıl ilgiden grip aşısı bulunamadı. Toplum koronadan korunmanın yolunun gripten korunmaktan geçtiğini kabullendi. Oluşan duyarlılık maske ile kendini gösterirken, ilaç ve bitkisel takviyeler de etkili oldu.

Buna karşın…

Koronavirüsün durup durup hamle yaptığı görülüyor.

Nitekim…

Geçen mart-mayıs dönemindeki birinci dalgada günlük vaka sayıları Bursa’da 300-500 bandındaydı. Ekim-aralık dönemindeki ikinci dalga günlük vaka sayısı 5 bine yaklaştı.

Bu sütunlarda…

12 Mart tarihli yazımızda üçüncü dalga olarak gördüğümüz yeni aşama yükseliş eğilimi nedeniyle korkutucu. Acaba üçüncü pik nasıl olacak?

Çünkü…

İkinci dalganın ardından Bursa’da günlük 150’ye kadar düşen vakalar, bu yeni dalgayla birlikte artışa geçti ve günlük 700’ün üstüne çıktı.

Gerçi…

Hastalığı atlatanlar ve aşı nedeniyle yoğun bakımlarda önceki dalga kadar büyük artış yok, ama sistematik artış ve bugün için günlük 700’ü geçen vaka sayısı virüsün topluma yayıldığını gösteriyor.

Bunun merkezdeki üç büyük ilçeye yansıması ise şöyle:

Osmangazi günlük 200-250 bandındaki vaka sayısıyla ilk sırada. Nilüfer günlük 150-200 bandındaki vaka sayısıyla ikinci, Yıldırım ise günlük 100-150 bandındaki vaka sayısıyla üçüncü ilçe durumunda.

Artışı…

Kış mevsimi ve soğuk hava nedeniyle kapalı mekanların öne çıkmasıyla AVM’ler, restoran ve kafelerin dolmasına bağlayanlar var.

Elbette…

Geçerliliği var, ama şu da bir gerçek ki, virüsten korunmanın birinci yolu kurallara uyup kendimize dikkat etmekten geçiyor.

Önümüzdeki sürecin çok daha kritik olacağı unutulmamalı.

 

Tematik denetimler yoğunlaştırılıyor

Vali Yakup Canbolat başkanlığındaki İl Pandemi Kurulu toplantısında vaka artışı ve hastanelerdeki durum ele alınırken, kamu önlemleri ve denetimlerin de sıklaştırılması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda…

Yoğunlaştırılmış tematik denetimler tüm ilçelerdeki yeme-içme yerleri, şehir içi toplu ulaşım araçları, internet kafeler, Ganyan ve İddia bayileri, berberler, kuaförler, hamamlarda sürdürüldü.

 

Geciken inşaat fırsata dönüştürülebilir: Hastanelere pandemi revizyonu

Gerçi… Pandemi sürecinde vaka sayıları ya da yoğun bakım yatakları hep konuşuluyor, ama ortada ciddi bir durum var.
O da şu:

Bazı hastaneler, yoğun bakıma dönüşen yataklar ve servisler açmakta zorlandı. Çünkü, fiziki planlamaları izole edilmiş Covid servisi oluşturmaya elverişli değil.

Oysa…

Yaşadığımız pandemi süreci, hastanelerdeki en büyük sorunun izole edilmiş alanlar olduğunu gösterdi. En önemlisi, hastanelerde yoğun bakıma dönüşebilen servis ve yatak sayısının artması gerektiği ortaya çıktı.

Bu noktada…

Müteahhit iflasıyla inşaatın durması, yeni ihale ve sözleşme süreçleriyle aksayıp geciken Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi inşaatı Bursa için fırsat olabilir.

Bu da…

Projesi pandemi öncesi çizilen dev hastane projesinde pandemi koşullarına göre revizyon yapılmasıyla gerçekleşebilir.

 

Keles’ten gittiler, Soylu’nun annesi için dua ettiler

Organizasyonu… Keles’in renkli siması ve sevilen ismi Halil İbrahim Bilgit yaptı. Kalabalık bir grup Kelesli pazar günü İstanbul’a gitti ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vefat eden annesi için Eyüp’te Kur’an-ı Kerim ve mevlid okuyup dua ettiler.

Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara tarafından karşılanıp ağırlanan Kelesliler adına Bilgit orijinal Keles bebeği armağan etti.

 

İşte yetenek… 2 yılda kemanıyla katıldığı 6 uluslararası yarışma kazandı

Yaşı 11… Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 6. Sınıf Öğrencisi Elif Çalışan’ın yaşı küçük, ama kemanıyla yeteneği büyük.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un “üniversitemizin genç yeteneği” diyerek tanıttığı 11 yaşındaki Elif Çalışan son 2 yılda katıldığı uluslararası müzik yarışmalarında büyük başarılara imza attı.

O başarıları da…

Bursa Uludağ Üniversitesi internet sitesinden duyurdu:

2020’de…

Kazakistan Uluslararası Müzik Yarışması’nda Grand Prix, Uluslararası Music and Stars Awards Müzik Yarışması’nda Golden Star, Sırbistan XI. Uluslararası Müzik Yarışması’nda ikincilik.

2021’de…

Türkiye Genç Yetenekler Müzik Yarışması, Polonya Uluslararası Enstruman Performans Yarışması ve 2. Uluslararası Alkanova Müzik Yarışması’nda birincilik ödülleri.

Bu arada…

Golden Star’da öğretmeni Ozan Sari’ye de Yılın En İyi Öğretmeni ödülü verildi.

 

Biyoteknolojide yeni adım: Genom muhafızları

Bu yıl… Dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın en büyük havacılık, uzay, teknoloji festivali Teknofest’in bazı bölümleri Bursa’da gerçekleşecek.

İşte…

Festivalin bilim ayağına başvuran Bursa Uludağ Üniversitesi öğrenci topluluklarından Genom Muhafızları yarışmada “Sıra dışı bir canlı, sıra dışı bir hayat, sıra dışı özellikler” sloganıyla uzun yaşam, anti mikrobiyal ve anti kanser projeleri hazırladı.