Görünen o ki… Suriye’den, terör olaylarından, dış gelişmelerden sonra gündem sırası hızlı bir şekilde iç siyasete doğru geliyor. Sürecin başlangıç noktasını da 8 Nisan Cuma günü Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi kararı oluşturacak.
Çünkü…
Cuma günü mahkeme MHP’de tüzük kurultayı yapılıp yapılmayacağına karar verecek.
Mahkemenin kararını tahmin etmek ya da öngörmek elbette mümkün değil. Fakat iki seçenek de siyasi sonuç verecek.
Eğer…
Mahkemeden toplanan imzalar gereği kurultay yapılması kararı çıkarsa, değişim isteyenler önce tüzükte yer alan “olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılamaz” maddesini değiştirmeyi, sonra da önergeyle tüzük kurultayını seçimli kurultaya dönüştürmeyi hedefliyorlar.
Böyle bir durum lider değişikliğine kadar gidebilir.
Mahkeme kurultaya gerek olmadığı kararı verirse, Meclis aritmetiğinin değişmesinden başlayıp siyasetin yeniden şekillenmesine kadar gelişmeler bekleniyor.
Ne var ki…
Karara 3 gün kalmasına karşın MHP Genel Merkezi çok rahat görünüyor. Adeta, böyle bir dava yokmuş gibi davranılıyor.
İşte…
Tam da bu noktada, Ankara’daki gelişmeleri konuştuğumuz MHP’nin etkili bir ismi görüntüdeki ilgisiz duruşunun anlamını şöyle açıkladı:
“MHP Genel Merkezi, MHP’nin kaderiyle ilgili kararı tek hakimli Sulh Hukuk Mahkemesi’nin vermesini doğru bulmuyor.”
İşaret ettiği şu:
“Eğer mahkemeden kurultay kararı çıkarsa MHP Genel Merkezi bir üst mahkemeye itiraz edip temyiz yolunu devreye sokacak. Böylece hakimler heyetinden oluşan bir mahkemenin karar vermesi sağlanacak.”
Şunu da ekledi:
“İtiraz ve temyiz süreçleri MHP Genel Merkezi’nin açıkladığı olağan kongre takvimine kadar süreyi uzatır.”
Doğrusu…
Farklı bir strateji söz konusu. O gelişmeler nasıl olur bilemeyiz, ama siyasi spekülasyonlar da bu arada aldı yürüdü.
Hatta…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir açıklamasında “AK Parti ve MHP’nin birbirine en yakın iki parti” olduklarını söylemesinden Bahçeli’nin “referanduma kolaylık sağlanabileceğini” açıklamasına kadar pek çok konu spekülatif şekilde birbirine bağlanıyor.
Dikkatimizi çekense şu:
Bunca spekülasyon arasında hiç kimse “Mahkeme kararıyla da olsa kurultay toplanırsa Devlet Bahçeli tüm rakiplerini ezip geçer ve kazanır” demiyor.
Kongre hazırlığı referandumla çakıştı
Aslında… Bu sütunların okurları AK Parti Genel Merkezi’nin eğilimini 26 Şubat 2016 günü okudular. Yazıda, seçimde boşalan teşkilatları sağlamlaştırıp yorulanları değiştirerek yeni sürece zinde başlamak için ilçe ve il kongrelerini öne çekme hazırlığını aktardık.
Ankara haberlerine bakılırsa, bu konu referandum hazırlıklarıyla birlikte yürütülüyor.
Çünkü…
Kongrelerin yaz bitimi-sonbahar sürecine çekilmesi planlanıyordu. Bu süreçte referandum çalışmaları da devreye girerse, kongreler için yeni bir takvim oluşturulacak.
CHP seçimli kurultay yapar mı?
MHP ve AK Parti’deki gelişmelerle referandumun siyaset ateşini arttıracağı beklenirken, sürpriz bir haber de CHP kulisinden geldi.
Söylenen şu:
“Haziran ayında CHP’de öngörülen Tüzük Kurultayı seçimli kurultaya dönüşebilir.”
İddiayı dillendiren CHP’li dostumuz, son kurultayda oluşan Parti Meclisi yapısıyla ilgili eleştirilerin devam ettiğini öne sürüp şunu ekledi:
“Yapıdan Kılıçdaroğlu da memnun değil. O da PM’yi yenilemek istiyor. Fakat genel başkan adayı sayısı da artıyor. Eğer seçimli kurultaya dönülürse o seçimin boyutları büyüyebilir.”
Bursa için önemli çağrı: Fetihte Bursa’da buluşalım!
Görünen o ki…
Çelişkiye dikkat çeken Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ve yönetim kurulu üyesi Kamil Goral’ın yaptıkları “Osman Gazi de devlet töreniyle anılsın” çağrısı giderek kampanyaya dönüşüyor.
Türkiye Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Fahrettin Beşli’nin ardından Merkez Sağ Hareketi Bursa Temselcisi Uğur Şahan da bu isteğe destek verdi.
Hatta…
Şahan adı geçenlere teşekkür ederken, devlet töreni isteğini bir adım ileri taşıyacak kampanyanın sloganını açıkladı: Fetihte Bursa’da Buluşalım.
2013 yılında “Nisan’da Adana’da” sloganıyla başlayan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın dünyanın her yerinden gelen Adanalıları buluşturduğunu anımsatan Şahan’ın söylediği şu:
“Osman Gazi’yi Anma ve Fetih Şenlikleri devlet töreniyle böyle büyük bir organizasyona dönüştürülerek Bursa’nın tanıtımına katkı yapmalı.”
Şunu da ekledi:
“Sosyal medyanın hayatın merkezi haline geldiği bu zamanda Bursa’yı ziyaret eden insanların çekeceği fotoğrafları paylaşmaları adeta domino etkisi yapar ve turist sayısı birkaç yılda beklenen seviyelere ulaşır.”
Yıldırımlı muhtarların birlikteliği yeni dernek getirdi
Yeni derneğin başkanlığını da Davutkadı Muhtarı Nihat Gençer üstlendi.
Yönetim kurulunu oluşturan Fidyekızık Muhtarı Yusuf Kantaroğlu, Şirinevler Muhtarı Burhanettin Yiğit, Kaplıkaya Muhtarı Maksut Köz, Kurtoğlu Muhtarı Ahmet Gedik, Siteler Muhtarı Selma İncesu, Bağlaraltı Muhtarı Ziyaeddin Piliç, Mevlana Muhtarı Samet Efe, Demetevler Muhtarı Nurettin Molla ile birlikte ziyaretimize gelen Gençer şunu söyledi:
“Mevcut dernekler beklentileri karşılamıyordu. Kendi etkinliklerimizi yapabilmek için aramızda birleşip kendi derneğimizi kurduk.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Hiç kimseyle sorunumuz yok. Derneğimiz tepkiden değil, birliktelikten doğdu.”