Olay Gazetesi Bursa

Gelecek için öneri: Seçilmiş 600 buluşçu gençle iş garantili teknoloji üniversitesi!

Çevresindeki herkes… Faruk Polat’tan söz ederken “proje fabrikası” diyor. Haksız da değiller, çünkü tam 25 yıldır kent projeleri üretiyor. Bizim yolumuz… 2014’te kesişti. O dönem, kentsel dönüşüm başlamış, fabrikalar ve evler yıkılıyordu. Marka Patent ve AB İleri Teknolojiler Proje Uzmanı olarak Faruk Polat’ın yıkılan binalardaki asbest tehlikesine dikkat çektiği yazımız ilgi görmüştü. Zaman zaman sohbet […]

Çevresindeki herkes… Faruk Polat’tan söz ederken “proje fabrikası” diyor. Haksız da değiller, çünkü tam 25 yıldır kent projeleri üretiyor.

Bizim yolumuz…

2014’te kesişti. O dönem, kentsel dönüşüm başlamış, fabrikalar ve evler yıkılıyordu. Marka Patent ve AB İleri Teknolojiler Proje Uzmanı olarak Faruk Polat’ın yıkılan binalardaki asbest tehlikesine dikkat çektiği yazımız ilgi görmüştü.

Zaman zaman sohbet ediyoruz. Faruk Polat geçen süreçte Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği başkanlığını üstlendiği için projelerinin bazılarını Bursa ipekçiliği üzerine oluyor.

Tarımda TKDK ile birlikte farklı projeler de geliştirdi.

Bunun yanında…

Şubat ayında yapılan kongrede Davut Gürkan başkanlığındaki AK Parti İl Yönetim Kurulu’na seçildi. Böylece, siyaset kurumu için sanayi, sosyal yaşam ve istihdam projeleri üretmeye başladı.

Sohbet ederken…

Bursa için yeni önerisini büyük heyecanla anlattı:

“Bursa sanayi ve istihdam kenti, ama katma değeri yüksek sanayi için dönüşüm başladı. Teknoloji üreten sanayiye geçiliyor.  Son dönem uzay teknolojileri alanında da Bursa’da önemli gelişmeler oluyor.”

Düşüncesi şu:

“Bursa’da nano teknolojinin, yapay zekanın, yazılımın gelişimi için vizyoner bakış açısıyla önemli bir hamle gerekir.”

Ardından…

“Tüm bu teknoloji ve uzay dönüşümlerini taçlandırmak gerekir” deyip önerisini açıkladı:

“Bursa’da Uzay ve Savunma Sanayi Üniversitesi kurulabilir. Bir teknoloji üniversitesi olarak Bursa’ya kazandırılabilir.”

Yapısının nasıl olabileceğine de çalışmış:

“Bu üniversite için lisedeyken, buluşçu özelliği taşıyan 600 öğrenci seçilir. Öğrenciler zamanlarının büyük bölümünü teknoloji üretimi yapan büyük firmaların Ar-Ge merkezlerinde geçirerek kendilerini geliştirirler.”

Şunu da ekledi:

“İş garantili üniversite olacağı için, öğrencinin okul sonrası kaygısı olmaz, kalite de artar.”

 

Öğrenciyken buluş yapıp patentini alma şansı

25 yıldır… Proje Fabrikası gibi çalışıp kent projeleri üreten Faruk Polat, önerdiği Bursa Uzay ve Savunma Sanayi Üniversitesi için farklı bir yol çizdi:

“Lisedeyken seçilecek 600 öğrenci buluşçu olacakları için, Ar-Ge çalışmalarında buluşlar yapacaklar. Patenti de alacakları için, daha öğrenciyken buluştan pay sahibi olacaklar.”

Anlaşılan…

Günümüzün eğitim sistemi için de özel bir yol olacak bu öneri.

 

Feridun Tetik: Çevre Düzeni Planı olmayınca ulaşım planı yapılamıyor

Günümüzde… Yoğun kent yaşamında trafik sorunu öne çıktı. İşe giderken ve eve dönerken insanlar trafikte zaman kaybediyorlar.

Nitekim…

Bu sütunlarda trafik konulu yazılara çok önemli düşünce ve öneriler geliyor.

Örneğin…

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik kent trafiğine çözüm arayışı düşüncesini aktarırken, “Bursa merkezi idareden hak ettiği desteği alamıyor” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Faal 12 OSB yanında Renault, Tofaş, Karsan ,TOGG ve İETT’ye metrobüs üretecek Akia firmasına rağmen ne hızlı, ne de yavaş treni var.”

Üzerinde durduğu şu:

“Sanayi bölgelerinin arttırılması planlanırken ulaşım, kişi başı yeşil alan, hava kalitesi, konut ve çevre kirliliği dikkate alınmalı. Bu da ancak  bütüncül Çevre Düzen Planı ile yapılabilir.”

Uyarısı şu:

“Bursa’nın 1/100 000 Çevre Düzeni Planı olmadığı için Ulaşım Master Planı yapılamıyor. Oysa kentte planlı yaşam çok önemli.”

 

Kamyonlar sanayi bölgesinin de sorunu

Bursa OSB’ye giren ve çıkan TIR’ların Korupark Kavşağı-Çevre Yolu girişi arası Mudanya Yolu trafiğini sıkıntıya sokmasıyla ilgili bir mesaj da Şahin Alpay’dan geldi.

Sorunun bir başka boyutuna dikkat çekiyor:

“Kamyon ve TIR’lar NOSAB’ın neresinden çıkmak isteseler orada sorun yaşanıyor. Çünkü, ana yol bağlantıları genelde hatalı ve eksik olduğu için bu kamyonlar yok sayılmış.”

 

Faruk Çelik’ten Kılıçdaroğlu’na: Kürt sorunu çözümünüzün sınırı ne?

Genel siyasete baktığımızda… Siyasi hareketliliğin giderek arttığı son günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun söyleminden kaynaklanan Kürt sorunu tartışması yapılıyor.

Bu konuda…

2 dönem milletvekilliği yaptığı için Güneydoğu Bölgesi’ni ve yapıyı iyi bilen Bursa’nın deneyimli siyasetçi, eski bakan Faruk Çelik’ten Kılıçdaroğlu’na kritik bir soru geldi.

Dahası…

Çelik her zamanki siyasi üslubu ve olgun siyaset anlayışıyla Kılıçdaroğlu’ndan şu sorulara cevap istedi:

“Sayın Kılıçdaroğlu ‘Kürt Sorunu’ diye başlık açtı. Bir sorun olduğunu kabul edelim. Ancak, adını bu kadar iddialı şekilde koyanın sorunu da tarif etmesi ve çözüm yolunu anlatması sorumluluğu var. Evet, nedir bu sorun? Çözümünüzün nihai sınırı nedir? Kimle çözüp, ne yapacaksınız?”

 

Saadet dolu salonla gövde gösterisi yaptı

Seçim olsa da olmasa da… Saadet Partisi teşkilatları sürekli sahada. Siyasetin Karıncaları gibi çalışıp her yere ulaşıyorlar.

Uzun süredir sessiz kalan SP teşkilatı, hafta sonu Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki İl Divanı toplantısında resmen gövde gösterisi yaptı.

Çünkü…

Genel Başkan Yardımcısı Mesut Doğan ve GİK Üyesi Gökhan Gerçek’in katıldıkları toplantıda salon tamamıyla doldu.