11 yıl önce… Yola çıkıştaki hemşeri dayanışması amacını çoktan aşıp sosyal ve kültürel alanda önemli adımlar attılar.
Kısa adı Muş İl-Der olan Muş İli Kültür Eğitim Kalkındırma Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Önder Mutlu ve yönetimiyle sohbet ederken aralarındaki birlik dikkatimizi çekti.
Nitekim…
Yanı sıra…
AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Servet Kaynar’la DEVA İl Yönetim Kurulu Üyesi Av. Selda Altun siyaseti bırakıp insana katkı için yan yanalar.
Dinlerken…
Bursa’daki eğitim kurumlarının yüzde 63’ünün sahibinin Muşlu olduğunu öğrendik. Esentepe’de 4 katlı dernek merkezindeki çalışmalar da etkileyici.
Örneğin…
300 kişilik konferans salonunda uyuşturucuyla mücadele için konferansları, mendil satan çocuklar için eğitici çalışmalar yapmışlar, ihtiyaç sahibi ailelere yardım dağıtmışlar.
Özellikle…
Çocukları spora yönlendirmek için turnuvalar düzenlemişler. Gençler için KOSGEB ve İŞKUR’un yanı sıra belediyelerin kurslarına destek vermişler.
Bursa’da okuyan Muşlu 111 öğrenciye burs desteği sağlamışlar.
KonuşMuş adını verdikleri sohbet etkinliğinde çok sayıda tanınmış konuğu dernek üyeleriyle bir araya getirmişler.
Hepsi de hemşeri derneği faaliyetinin ötesinde, ama son projeleri yardımların tümünden daha önemli geldi bize.
Onu da Başkan Mutlu açıkladı:
“Bursa ve Muş’taki köy okullarına kütüphane kazandırmak üzere ‘Kütüphanesiz Okul, Kitapsız Öğrenci kalmasın’ sloganıyla harekete geçtik.”
Şu bilgiyi verdi:
“Geleceğimizin aydınlanması için yatırım gördüğümüz projede Muş’ta 200 köy okulu tespit ettik. Bursa’daki çalışmalara dağ köylerinden başladık. Bir de öğrencilere yurt yapacağız.”
Biz de alkışladık.
Yöre kültürünü koruyan kent entegrasyonu
Özel misyonlarını ise Muş İl-Der Başkanı Mehmet Önder Mutlu açıkladı:
“Bursa’ya katma değer sağlamak için çalışıyoruz. Bunu yapıyoruz da… Gelen hemşerilerimiz kendi kültürlerini korurken, yaşadıkları kent toplumuna entegre olup uyum sağlıyorlar.”
Çepni’de kaygı… Dondan yanan binlerce ağaç zeytin veremeyecek
Fakat…
Konuştuğu Çepnili zeytin üreticileri daha büyük bir soruna dikkat çektiler:
“Ocak ayında hava sıcaklığı aniden düşünce don meydana geldi ve binlerce zeytin ağacı yandı. Bu ağaçlardan en az 3 yıl zeytin alınamayacak.”
Sıkıntı da şu:
“8 ay önce zeytin ağaçları dondan yandığında köylünün bu zararının karşılanacağı açıklanmıştı, ama bugüne kadar bir şey yapılmadığı gibi bilgi de alamadık.”
Yangın için gittiği köyde dondan yanan zeytin ağaçları sorunuyla karşılaşan Aydın da üreticileri dinledikten sonra yetkililere seslendi:
“Bu köylülerin zararları karşılanmazsa zeytinciliği sürdüremeyebilirler. Tespit edilen zararları bir an önce karşılanmalı.”
Bayram Kazancı Zafer Partisi’ne geçti
Fakat…
Bayram Kazancı mayısta üstlendiği İl Başkanlığı’nı eylülde Dr. Yahya Bahadır’a devretti.
Dün de…
Ümit Özdağ’la birlikte siyaset yapmak üzere İYİ Parti’den ayrılıp Zafer Partisi’ne geçtiğini açıkladı.
Bu filmde bir dost var: Cenk Çalışır senaryosunu yazdığı filmde rol aldı
Ardından da…
Gerçek Cenk Çalışır yazdığı romanlarda ortaya çıktı ve Türkiye’nin en başarılı polisiye roman yazarı oldu. 8 romanı da çok baskı yapıp en çok satan kitaplar listelerinde yer aldı.
Bu kez…
Yazdığı polisiye romanlardan sonra sinema dünyasına adım atan Cenk Çalışır’ı beyazperdede izleyeceğiz.
Çünkü…
Polisiye öykü olan Kilit adlı sinema filminin hem senaryosunu yazan kadroda yer aldı, hem de ilk kez bir sinema filminde rol üstlendi.
Yönetmenliğini Adil Oğuz Valizade’nin yaptığı, başrollerinde Mert Fırat, Melisa Aslı Pamuk, Timur Acar, Asuman Dabak ve Mustafa Alabora’nın oynadığı Kilit adlı film 27 Ağustos’ta sinemalarda vizyona girecek.
BUÜ’de ‘buluş’ mutluluğu
“Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Dr. Erdem Özütürk, LED teknoloji için hayati önem taşıyan jonksiyon sıcaklığının ölçülmesinde geliştirdiği yöntemle yeni bir buluşa imza attı.”
Günlük yaşamdan sosyal alana, sanayiden gıdaya her alanda rolü artan LED teknolojisi buluşunun patenti de alındı.