Hep birlikte izliyoruz… Koronavirüse karşı ilk etkili önlemleri Türkiye aldı ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın süreci kontrol altında tutmasıyla hemen sınır kapıları kapatıldı ve mücadele Avrupa ülkelerinden önce başladı.
Şimdi de, virüsün yayılma seyrine göre önlemler kademe kademe arttırılıyor.
Örneğin…
Alışveriş merkezleri, marketler ve lokantalar dışında buluşma noktası olabilecek tüm işletmeler için kapatma kararı verildi.
Gelinen noktayı…
“Alınan kararlar gayriresmi bir sokağa çıkma yasağının başlangıcı gibi duruyor. Allah korusun, birkaç vaka daha olursa belki de Türkiye sokağa çıkma yasağıyla yüz yüze kalacak. Devlet haklı olarak yurt dışından gelenleri karantinaya alırken, içe de ‘Evde Kal Türkiye’ çağrısı yapıyor.”
Ardından…
“Bütün bunlar sağlık açısından çok doğru. Fakat bu konunun bir de ekonomik boyutu var” deyip düşüncesini dile getirdi:
“İnsanların evde kalabilmeleri için işe gitmemeleri gerekir. O zaman da ücretlerinin nasıl ödeneceği sorusu ortaya çıkıyor. Ben de bu noktada İşsizlik Fonu’nun kullanılması gerektiğini düşünüyorum.”
Kafasındaki formül şu:
“İşletmeler çalışanlarına ücretli izin verirler, ancak o ücretleri SSK primi ve vergileriyle birlikte İşsizlik Fonu karşılar. En makul çözüm bu.”
Şöyle devam etti:
“Sağlık alanında doktor, eczacı; hemşire ya da gıda alanında fırın, market gibi çalışması zorunlu olan işlerde çalışmak zorunda olanların maaşları da devlet tarafından iki katına çıkarılıp İşsizlik Fonu’ndan karşılanabilir.”
Konuya yaklaşımı şu:
“Alınan tedbirlerle virüsü kısa zamanda bertaraf edersek, ekonomik kaybımızı da bu yolla telafi ederiz.”
Beklentisi bir çağrı gibi:
“İşsizlik Fonu’nda 130 milyar lira biriktiğini biliyoruz. Belki devlet bu fondan para kullanmış olabilir, ama kullanmışsa bile şimdi yerine koyma zamanıdır. Çünkü insan sağlığı paradan daha önemli.”
Sonra da…
“Sağlık olmadıktan sonra ekonominin bir değeri yok” dedi ve şunu ekledi:
“İnsanlara evde kalmaları çağrısıyla birlikte gereğini de yapmak gerekir.”
En iyi konuksever Gençlik ve Spor Bakanlığı
Örneğin…
Elazığ’da deprem oldu, Gençlik ve Spor Bakanlığı hemen spor tesisleri ve salonları depremzedelere açtı. Koronavirüs nedeniyle umreden dönenlerin karantina süreleri için de öğrenci yurtlarını tahsis etti.
Elbette daha çok konukseverlik var, ama yakın zamanda hemen akla geliverenler bunlar.
O bakımdan, kurum adına Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na da teşekkür etmek gerekiyor.
Sokağa çıkma yasağı gelebileceği kaygısı pazara da hareket getirdi
Pazarın…
Sosyoekonomik açıdan geniş bir sosyal kesim yelpazesi ve buna dayalı da müşteri profili var. Burgaz’ın yerlisi, köylüsü, göç edeni, bizim gibi sonradan gideni yanında, Bademli’den de hatırı sayılır aile pazar ihtiyaçlarını buradan karşılıyor.
Bu salı…
Burgaz Pazarı alışılmış sabah yoğunluğundan daha hareketliydi. Market raflarına hücum boyutunda olmasa da, koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı gelebileceği kaygısıyla ilginin arttığını gözlemledik.
Yine…
Eldivenle satış yapan pazarcı dostlarla sohbet ederken, “fiyat artışlarını etikete yansıtmadıklarını” söylediler, “Bu da bizim vatandaşa desteğimiz olsun” dediler.
Bununla birlikte…
Turfanda olmayan sebzeler ateş pahası. Örneğin, taze fasulye kilosu 30 liradan satılıyordu.
Hastaneye gidenler ‘korona testi’ istiyor, ama…
İşte…
Böyle bir ortamda vatandaş tedirginliği de artıyor. Nitekim, doktor dostlar şunu anlattılar:
“Gribal nedenle hastaneye gelenlerin çoğu ‘Acaba korona mı bulaştı?’ tedirginliği yaşadıkları için koronavirüs testi istiyorlar. Biz de onlara ateş, öksürük, burun ya da diş eti kanaması olmadan ileri tetkik gerekmediğini söylüyoruz. Fakat bazen tepki görüyoruz, tartışma çıkıyor.”
İşin bir de bu boyutu var.
CHP’de temsilcilikler kapatıldı, tüm etkinlik ve toplantılar iptal edildi
Örneğin…
Kurultayı erteleyen CHP Genel Merkezi’nden il ve ilçe örgütlerine gönderilen, altında genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek imzaları olan genelgede il, ilçe ve belde binaları dışındaki temsilciliklerin virüsün yayılma riski geçene kadar kapalı tutulması istendi.
Ayrıca…
Açık tutulacak örgüt binalarında toplu etkinlik ve heyet kabulleri yasaklandı. Örgüt binalarında acil işler dışındaki odaların kapatılıp ziyaretçi kabul edilmemesi uyarıldı.
Genelgede…
Parti binalarında temizlik ve dezenfekte işlemlerine önem verilmesi vurgulanırken, “Danışma Kurulu toplantıları dahil tüm toplu etkinliklerin (panel, konferans gibi) ileri bir tarihe ertelenmesi” ve “Parti Okulu çalışmalarının ileri bir tarihe ertelenmesi” kararları iletildi.
Genel Merkez’de de personel eve gönderildi.
Acemler trafiğinde ‘viraj genişletme’ sıkışması
İlk adım da, İzmir ve Mudanya yönlerinden gelen araçların Yakın Çevre Yolu’na ulaşmak için kullandıkları Acemler Köprüsü dönüşündeki virajın genişletilip şerit arttırılmasıyla atıldı.
Ancak sabah başlayan çalışma nedeniyle Acemler’de trafik çok sıkıştı.