Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Eski Müsteşar uyardı: 4 milyon 600 bin EYT’li artık ortada bırakılamaz!

Köşe Yazısını Dinle

Fatih Acar… En kritik dönemlerde çalışma yaşamı bürokrasisinde en önemli görevler üstlendi. 2007-2011 arası SGK Başkanı, 2012’de de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı.

Sohbet ederken…

Söz, EYT’liler konusuna gelince, deneyimli isim önce şunu anlattı:

“2008’deki sosyal güvenlik reformu öncesinde; 8.9.1999’dan önce işe başlayanlar, yaş şartı aranmaksınız 5 bin gün prim ödemişse ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl çalışmışsa, yaşa bakılmaksızın emekli oluyorlardı.”

Şunu anımsattı:

“Dengeler bozulunca yasayla kademeli geçiş geldi. Bundan da 3, 5, 10 yıl etkilenenler oldu. 1 yılı kalan birinin emekliliği 10 yıl geriye gitti.”

Bu noktada…

“İnsanlar ortada kaldılar ve emeklilikte yaşa takılan 4 milyon 600 bin kişiyi ilgilendiren çok önemli bir konu ortaya çıktı” deyip çok önemli bilgi paylaştı:

“SGK Başkanı olduğum dönem yasa gündeme gelince ara formül önerip, ‘Sağlık sigorta primlerini devlet olarak ödeyelim, yaşı beklerken sağlık hizmetlerinden yararlanabilsinler. Sorun ortadan kalkar’ dedim.”

Düşüncesi şu:

“O gün bu yapılabilseydi, sorun bugün bu aşamaya gelmezdi.”

Büyüyen EYT sorunu için ne yapmak gerekiyor?

Acar, yaşa takılanların dernek, federasyon, konfederasyon gibi sivil organizasyonları olduğunu, seçim atmosferine girilen süreçte milyonlarca kişinin beklentisi olduğunu söylüyor.

8.9.1999 öncesi işe başlayanların eskisi gibi yıllarını doldurduklarında emekli olmak istediklerini anımsatıyor.

Bakışı şu:

“Hukuki boyut ve dengelerin daha da bozulacağı gerçeğine rağmen, devlete finans maliyeti yükünü üstlenip 4 milyon 600 bin kişinin sorununu çözmek artık kaçınılmaz hale geldi.”

Ardından…

“Sayın Çalışma Bakanı’nın açıklamalarından çözüm için formül arandığı anlaşılıyor” dedi ve önerisini dile getirdi:

“Yaşta belli bir indirim yapılıp orta yol bulunabilir veya belli bir yaş kriteri tespit edip çözmek gerekiyor. Buna da bir an önce karar verilmeli.”

Acar’dan, çözüm yolu için ortak akıl çağrısı

Bürokraside… SGK Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı gibi en üst görevlerde bulunan Fatih Acar, kritik EYT sorunu çözümünde izlenmesi gereken yol için şu çağrıyı yaptı:

“Karar verilirken; konunun sosyal taraflarıyla paylaşılması, ortak akılda buluşarak bir an önce çözüme gidilmesi gerekir.”

Bir de önerisi var:

“EYT kapsamında olanların doğum, askerlik, Bağ-Kur gibi ödemeleri varsa bir an önce tamamlamalarında yarar var. Aralıkta yığılma olur.”

Siyaset yaşamı ‘doğrular’ mücadelesiyle geçti: Ertuğrul Yalçınbayır

1978 yılında tanıştık… Bursa Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi’ydi. Bursaspor Genç Takımı’nda futbol oynamış genç siyasetçi olarak, doğruları savunurken grubuyla bile ters düşerdi.

Sonrasında…

Rahmetli Necmettin Erbakan’ın avukatlığını üstlenmesi TBMM yolunu açtı. 1995’te Refah Partisi’nden milletvekili seçildi, ama ilkeleri için yönetimi eleştirince yollar ayrıldı.

1999’da Anavatan Partisi milletvekili seçildi, Başbakanlığı döneminde rahmetli Mesut Yılmaz’ın bazı kararlarını yargıya taşımaktan çekinmedi.

2001’de AK Parti’de Kurucu Genel Sekreter olarak yer aldı, 2002’de Başbakan Yardımcısı oldu. Yine yönetimle ters düşünce siyasetten uzaklaştı.

Hafta içi…

Ziyarete geldiğinde Ertuğrul Yalçınbayır’la anılara daldık. Arşivini bildiğimiz için “yaşadıklarını kitaplaştırmasını” istedik.

Müthiş bir kitap olur.

Nilüfer’de İYİ Parti’ye Başkan Yardımcılığı

Seçimden beri… İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, ittifak gereği CHP’li Nilüfer, Mudanya, Gemlik belediyelerinin İYİ Parti’ye Başkan Yardımcılığı vermesi gerektiğini anımsatıyor.

Çağrıya…

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem kulak verdi. İYİ Parti de Başkan Yardımcılığı görevini Nilüfer Belediye Meclisi üyeleri Osman Uçar ve Mehmet Temirtaş’ın dönüşümlü yapmalarına karar verdi.

Önce Temirtaş görev yapacak.

Hep Bursa’yı düşünüp projeler üretiyor ve yazıyor, üçüncü kitabı yolda

Daha… Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencisi olduğu yıllarda kent aidiyeti adına üretmeye başladı.

2002 yılında Ünitimsah olarak bilinen ve tüm üniversitelerdeki Bursasporlu öğrencileri buluşturan Üniversiteli Timsahlar’ın kuruluşuna öncülük etti.

2005’te…

Arkadaşlarıyla Bursa 2023 Çalışma Grubu’nu kurdu. Bugün bazıları siyasi partilerde, bazıları sivil toplum ya da meslek örgütlerinde, bazıları bürokraside görev alan arkadaşlarıyla Bursa projeleri üretti.

Sonrasında…

2019’da Bir Bursa Rüyası adıyla ilk kitabını yazdı, geçen yıl Detaydakiler adıyla Bursa üzerine yazılarını kitaplaştırdı.

Aybars Yılmaz şu sıralar, yayın aşamasında olan ve Türk-İslam medeniyetini ele aldığı üçüncü kitabının heyecanını yaşıyor.

Dağ yöresindeki yüksek okulları konuştular

Hafta içinde… DağDer Genel Başkanı Yaşar Türk ile yönetim kurulu üyesi Özcan Ekmekçi dağ yöresi ilçelerindeki Bursa Uludağ Üniversitesi Yüksek Okulları’yla ilgili BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u ziyaret ettiler.

Yöreresi kalkınmasında önemli misyon üstlenen yüksek okulların yanı sıra BUÜ’nün dağ yöresine yönelik yeni projelerinin ele alındığı görüşme çok verimli geçti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X