Olay Gazetesi Bursa

Eski Çekirge, modern çizgi ve değerleriyle geri geliyor

Eskisi yenisi fark etmez… Bursa’da yaşayan herkes için Çekirge’nin ayrı bir yeri ve değeri var. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nun da vurguladığı gibi, Bursa kent merkezi ana aksı denince akla Yeşil-Çekirge hattı gelir. Çünkü… Çekirge bu kent için her dönem önemli oldu. Çekirge’de yaşamayanlar bile bu semte saygı ve ilgi duydu. Türkiye’de termal […]

Eskisi yenisi fark etmez… Bursa’da yaşayan herkes için Çekirge’nin ayrı bir yeri ve değeri var. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nun da vurguladığı gibi, Bursa kent merkezi ana aksı denince akla Yeşil-Çekirge hattı gelir.

Çünkü…

Çekirge bu kent için her dönem önemli oldu. Çekirge’de yaşamayanlar bile bu semte saygı ve ilgi duydu.

Türkiye’de termal turizminin olmadığı yıllarda Çekirge hamamları ülkenin dört bir yanından gelenlere şifa dağıtırdı. Henüz pansiyonculuk bilinmezken, Çekirge’deki her evin en az 1 odası hamamlara gelenler için pansiyona verilirdi. Altyapı olduğu için oteller de önce Çekirge’de yapıldı.

70’li yıllardan itibaren Bursa’da sanayicinin, işadamının, üst düzey bürokratın oturmak için seçtiği ve sosyal statü bulduğu yer oldu.

O bakımdan…

Dünü, bugünü olmaksızın söylemek gerekirse, Çekirge hep bu kentin gözbebeği kabul edildi. Hatta, okuduğunuz gazete Olay’ın magazin ekinin adı bile bu semtten gelir.

Ancak…

Çekirge eski itibarlı günlerinden biraz uzaklaştı. Bunun nedenleri arasında Çekirge’nin yapılaşma ve sosyal yaşam olarak tarihi değerlerinden uzaklaşması var.

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile sohbet ederken, o da bu noktadan yola çıkıp, “Çekirge’yi eski günlerine döndürecek bir meydan düzenlemesi planlıyoruz” dedi ve şunu vurguladı:

“Bursa ve Çekirge’nin geçmişten gelen kimliği ve değerini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla Çekirge Meydanı proje yarışması düzenledik.”

Yarışmaya 46 projenin katıldığı, 7 projenin ödüle değer bulunup maketlerinin hazırlandığı bilgisini veren Hasanoğlu şunun altını çizdi:

“Bu bir fikir projesi yarışmasıydı, onun için bire bir uygulanmayacak. Meydanın nasıl olacağına Çekirgelilerle birlikte karar vereceğiz.”

Hedefi net bir ifadeyle ortaya koydu:

“Bizim bir tek amacımız var. Çekirge’nin tarihi kimliği ve değerini yeniden kazandırırken modern bir yaşam merkezi ortaya çıkarmak.”

Anladığımız o ki…

Osmangazi Belediyesi, kentin statüsü en yüksek semti Çekirge’yi yeniden eski değerleriyle canlandırmaya kararlı.

Bu da Bursa için önemli.

 

Çekirge için halkla birlikte karar verilecek

 

Gerçi… Osmangazi Belediyesi’nin Çekirge Meydanı yarışmasına 46 proje katıldı ve 7’si ödül kazandı, ama gerçekleşme aşamasında halkla birlikte karar verilecek.

O yolu…

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu şöyle açıkladı:

“Yarışmaya katılan projelerin maketleri Soğanlı Kültür Merkezi’nde sergileniyor. 1 hafta sonra sergi Hüdavendigar Camii son cemaat bölümüne taşınacak.”

Pazar günü ise Soğanlı Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te başlayacak fikir alışverişi amaçlı kolokyum düzenlendi.

 

Projeler Çekirge Meydanı’nı yayalaştırıyor

 

Osmangazi Belediyesi’nin açtığı fikir amaçlı yarışmada dereceye giren Çekirge Meydanı projelerini incelerken şu dikkatimizi çekti:

Proje müellifleri, Çekirge Meydanı’nı yayalaştırmayı hedefliyorlar.

Bunu yaparken de…

Acemler’e dönen yolu meydanın altından geçirmeyi düşünüyorlar. Yine yarışmadan çıkan proje maketlerinde, Çekirge Meydanı’ndan Hüdavendigar Camii’ne, yani üst Çekirge’ye araç trafiği gözükmüyor.

Ancak…

Dereceye girmiş olmaları, projelerin tam uygulanacağı anlamına gelmiyor.

 

70 yıl önce de Çekirge Meydanı’nın altından yol geçiyordu

 

​Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile sohbet ederken, 5 ay kadar önce Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Kenan Yetişen’le konuştuklarımız aklımıza geldi.

O günlerde…

Osmangazi Belediyesi’nin Çekirge Meydanı ile ilgili çalışmaları yeni başlamıştı ve Yetişen de konuşmamızda Bursa’nın bir dönem en tanınmış isimlerinden olan Dr. Galip Uzunca’nın kendisine anlattıklarını aktarmıştı.

Örneğin…

Acemler’den gelen yolun meydanın altından geçerek bugün İş Bankası olan binanın yerindeki kahvehanenin yanından Mustafa Sokak’la devam ettiği fotoğraflarda görülüyor.

At arabası gibi araçlarla hayvanlar Mustafa Sokak’tan devam edip, 1. Murat İlköğretim Okulu üstünden geçtikten sonra da Yeşilyayla Hamamı’nın altında Küçük Yıldız Oteli önüne ulaşıyorlar. Oradan da Uludağ yoluna çıkılıyor.

Fotoğrafta, bugünkü üst Çekirge’den iniş yolunun başında köprü korkulukları ve önünde bahçesi olan bir kahvehe görülüyordu.

Yine…

Acemler yönünden gelip Bursa yönüne gidecek araçların Eski Kaplıca ile Horhor Çeşme arasından geçip Selvili Cadde girişine ulaştıkları anlaşılıyordu.

Kısacası…

Yarışmaya katılan müelliflerin hazırladıkları maketlerde görülen meydanın yayalaştırılması aslında Çekirge Meydanı’nın orijinal hali.