Bursa’ya… 65 yıl önce tren sözü verildi. 1992’de, tren için ilk adımların atıldığını duyurduğumuz günden beri gelişmelerin takipçisi olmaya çalışıyoruz.
2012’de…
Temelinin Yüksek Hızlı Tren olarak atılması umut kıvılcımı oldu. Proje adı Yüksek Standartlı Demiryolu olarak, yani hızlı tren olarak değişse de Bursa umutla bekledi.
İlk yıllar…
Gördüğümüz şu:
Projenin dış kredili olmasıyla işler hızlandı. Müteahhit firma Kalyon’un şantiye gücünü arttırması da umutları arttırdı.
Şimdi gündemde, 2025’te test sürüşlerinin başlaması, 2026’da yolcu taşınması var. Tünellerde sona yaklaşılması, güzergah üzerinde elektrik direklerinin dikilmesi, altyapıdan üstyapıya geçen bölümlerin artması da, kırılan umutları yeniden canlandırıyor.
Peki…
65 yıldır hayalini kurduğumuz, 11 yıldır inşaatının bitmesini beklediğimiz tren geldiğinde ne olacak? Bursa hazır mı?
Soruyu…
Bursa için kafa yoran isimlerden, geçen dönem TMMOB İKK Sekreteri olan Feridun Tetik’le sohbetimizde tartıştık.
Tetik diyor ki:
“Bursa treni bekliyor, ama tren geldiğinde ne olacağına, kentin nasıl yararlanacağına dair hiçbir hazırlığı yok.”
Önerisi şu:
“Şimdiden, tren geldiğinde nasıl işletileceğine dair, tüm paydaşların katılımıyla bir kongre düzenlenmeli. Bu kongrede, işletme esasları ve teknik altyapı, hatta kentle entegrasyonu bilimsel kriterlerle belirlenmeli.”
Şunu da ekledi:
“Tren geldikten sonra bocalamamak için erken harekete geçmek gerekiyor. Kent olarak randımanlı yararlanamazsak treni gerçekten kaçırırız.”
Tam bu noktada…
“Eğer bu hazırlıkları daha önce yapıp plan ve haritalara işleseydik, tren güzergahında başka tesislerin ortaya çıkmasını, örneğin TOGG fabrikasının Gemlik hattı üzerine değil de başka bir yere yapılmasını sağlayabilirdik” diyerek uyarısının altını çizdi.
Hiç de haksız değil.
Hızlı trenin kent içi entegrasyonu çok önemli
O entegrasyon…
Bursaray’ın Şehir Hastanesi’ne uzatıldığı güzergahta, Balat’ta sağlanacak. Gelin görün ki, Geçit’i geçemeyen metroda hedef 2026 olsa da, biteceği umudu vermiyor.
Siyaset defterini rafa kaldıran Tatlıoğlu Uludağ Üniversitesi’ne döndü
Bazı kişiler… Doğdukları, büyüdükleri kentler; yetiştikleri ve tanındıkları ilk kurumlarla özdeşleşirler. Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu için de Bursa ve Bursa Uludağ Üniversitesi öyle.
Bursa’ya hep katkı koydu, Bursa Uludağ Üniversitesi’yle bütünleşti.
11 yıl önce…
14 Mayıs’ta…
Milletvekilliği görevi sona erip Bursa’ya dönerken, siyaseti rafa kaldırdı ve akademisyen olarak devam etme kararı aldı.
Ataması…
Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosu ve Rektörlüğü kararıyla YÖK tarafından onaylanınca da, 40 yıl önce başlayan BUÜ öğretim üyeliği kariyerine 11 yıl aradan sonra geri döndü.
Bize göre…
Bursa Uludağ Üniversitesi için de İsmail Hoca’yı yeniden kazanmak güzel oldu.
Kayıhan Hoca özgürlük yürüyüşüne katıldı
Yürüyüşün…
26.gününde, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala da, çeşitli il ve ilçelerin belediye başkanları yanında belediye meclis üyeleriyle birlikte TİP liderine katıldı ve Ankara’ya doğru yürüdüler.
Cumhuriyetin ilk yılında Türkiye’de neler oluyor, nasıl yaşanıyordu?
Cumhuriyet… Çok ağır ve zor koşullarda geçen eşi benzeri tarihte görülmemiş kurtuluş mücadelesi ardından devletin ayağa kalktığı yeni bir yönetim modelinin başlangıcı oldu.
O bakımdan…
- yılını kutladığımız cumhuriyetin kuruluşu siyasi bir süreci başlatması açısından Türkiye için bir milat oldu.
29 Ekim 1923’te, cumhuriyetin ilan edilmesiyle başlayan yeni sürecin ilk yılında, 29 Ekim 1923 ile 29 Ekim 1024 arasında Türkiye’de neler oldu, halk nasıl yaşıyordu?
İşte…
Bu sorunun cevabı, Nilüfer Belediyesi’nin Yılmaz Akklıç Kütüphanesi’nde açtığı dönem belgeseli özelliğindeki Cumhuriyetin İlk Yılı sergisinde.
Açılışta da…
Sergiyi organize edip yaşama geçiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile çizimleri ve sergi tasarımıyla o yılları anlatan Bursalı Çizer Tülay Palaz bir araya geldiler.
Yıldırım MTAL öğrencilerinin Anıtkabir heyecanı
Öğrenciler…
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı kutlamaları kapsamında, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Anıtkabir’de ziyaret ettiler.