Olay Gazetesi Bursa

Erdem Saker anlattı: Volvo fabrikasına nasıl karşı çıktı?

Yıl 1996… Başbakan koltuğunda ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz var. Bir gün, Başbakanlık Özel Kalem’den dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve ANAP’tan seçilen Erdem Saker aranıyor. Görevli “Sayın Başbakan’ın kardeşi bir konu hakkında sizi ziyaret edecek” diyor. Ertesi gün de, Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz yanında heyetle Saker’e geliyor. Yılmaz diyor ki: “Bu arkadaşlar Volvo otomobil fabrikasından. Türkiye’ye fabrika kuracaklar. Biz de […]

Yıl 1996… Başbakan koltuğunda ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz var. Bir gün, Başbakanlık Özel Kalem’den dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve ANAP’tan seçilen Erdem Saker aranıyor.

Görevli “Sayın Başbakan’ın kardeşi bir konu hakkında sizi ziyaret edecek” diyor. Ertesi gün de, Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz yanında heyetle Saker’e geliyor.

Yılmaz diyor ki:

“Bu arkadaşlar Volvo otomobil fabrikasından. Türkiye’ye fabrika kuracaklar. Biz de bu fabrikayı Karacabey’de yapmayı uygun bulduk.”

Bunları söylerken…

Saker’in sevinip teşekkür edeceğini umuyor, ama beklemediği bir cevap alıyor:

“Olmaz, kuramazsınız.”

Gerekçe şu:

“Biz 2020 Planı adıyla Bursa’nın geleceğini planladık, anayasasını yaptık. Bursa’da iki büyük otomobil fabrikası var, üçüncüsü planımızda yok.”

Bunun üzerine…

“Ama Sayın Başkan yan sanayi burada. En ideal yer burası” diyorlar. Saker buna da şöyle karşılık veriyor:

“Sanayi Bölgesi’nden çıkacak kamyon yarım saatte Karacabey’e ulaşabilir. Siz bir yarım saat daha gitmeyi göze alın fabrikasını Bilecik’e yapın.”

Bunları…

Osmangazi Belediyesi ile Bursa Felsefe Kulübü’nün birlikte düzenledikleri Bursa’ya Değer Katanlar Söyleşileri’nin ilkine konuk olan ve 1994-1999 dönemi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker anlattı.

Panorama 1326 Fetih Müzesi’ndeki ilk söyleşinin moderatörlüğünü üstlenmek de bizim için onur vericiydi.

Saker sonrasını da açıkladı:

“Başbakan’ın beni arayacağını düşündüm ve bekledim, ama hiç aramadı.”

Kuşkusuz…

Ülkenin ve kentlerin gelişip büyümesinde sanayi çok önemli. Fakat kentlerin anayasası olan strateji planları da titizlikle hazırlanıp dirayetle korunmalı.

Bu noktada…

Türkiye’ye yatırım yapması beklenen ve aklı Bursa’da kalan Volkswagen’e fabrika için Manisa’yı gösteren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin 4 Eylül 2019 günü bu sütunlardan aktardığımız görüşü de hemen hemen Saker’le aynı:

“Bursa’da iki büyük otomobil üreticisi fabrika var. Üçüncü otomobil üreticisi gelirse fabrikalar arası rekabet açısından olumsuzluk yaşanabilir.”

 

Yaşamı Bursa’ya hizmetle dolu

 

Bursa’ya Değer Katanlar Söyleşileri’nin ilkinde Erdem Saker’i dinlerken şunu düşündük:

23 yılı Bölge Müdürü olarak yaşamının 40 yılı DSİ’de geçti.  Bursa’nın doğusundan batısına, dağından denizine her karışına hizmet etti.

Hep Bursa’yı düşündü.

Doğancı ve Nilüfer barajlarını planlayıp inşa etti, dönemin belediyesinin gücü olmadığı için İçme Suyu İsale Hattı’nı DSİ olarak üstlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 5 yıl ufuk açan eserler bıraktı. Hak ettiği değeri yaşarken göstermeliyiz.

 

Birleşmiş Milletler Koordinatörü’yle ‘insan haklarını’ konuştu

 

Bu dönem Bursa siyasetinin liderliğini üstlenen Hakan Çavuşoğlu çalışma temposuyla dikkat çekiyor.

Bir ayağı…

Siyasi çalışmalar, ziyaretler ve vatandaşlarla buluşmalar için Bursa’da. Geldiği günlerde de sabah erken saatten gece yarısına kadar aralıksız bir programı var.

Bir ayağı Ankara’da…

AK Parti Bursa Milletvekili olması yanında, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak önemli çalışmalar yürütüyor.

Nitekim…

Meclis’teki çalışma ofisinde dün özel bir konuk ağırladı. Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörü Alvaro Rodriguez’le görüşmesinin konusu insan hakları oldu.

BM’nin Türkiye’de yaşayan koordinatörü Rodriguez görüşmesinde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü programları da ele alındı.

Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı solan Çavuşoğlu görüşme sonrası, “İnsan hakları üzerine karşılıklı görüşlerimizi paylaştık, yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

 

Mudanya Belediyesi Egeli oldu!

 

Bir yandan… Bursa Belediyeler Birliği ve üst yapı olarak Marmara Belediyeler Birliği toplantılarına katılırken, bir yandan da Kıyı Ege Belediyeler Birliği aracılığıyla Egeli oldu.

Üstelik…

Gördüğümüz kadarıyla, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz sahil kenti avantajıyla katıldığı Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde hem daha iyi hizmet edebilmenin yollarını bulabilmek için yönetimini geliştiriyor, hem de mevzuat bilgisi takviyesiyle sorun ve çözüm önerilerini konuşuyor.

 

Harmancık’ın genç kaymakamının düğününde dağ yöresi rüzgarı

 

Açıkçası… Genç kaymakamların yönetim anlayışını biraz daha ilgiyle izliyoruz. Çünkü, yeni nesil kaymakamlar olarak gördüğümüz genç mülki amirler makam anlayışına farklılık getirdiler.

En önemli özellikleri, makamda oturmak yerine sokakta olmaları.

Nitekim…

5 ay önce Harmancık Kaymakamı olarak ilk görevini üstlenen Yasin Şahin kendini önce sokaklarda birlikte top oynadığı çocuklara sevdirdi. İkinci Abdülhamit’in Harmancık Ayanı Karaveyis Oğulları’na gönderdiği sancağını Harmancık Merkez Camii deposundan çıkarıp makamına astı.

Geçen sürede pek çok etkinliğe imza atan Harmancık Kaymakamı Yasin Şahin geride bıraktığımız hafta sonu yaşamını Sinem Alıkçı ile birleştirdi.

Sakarya’nın Karasu ilçesindeki düğüne damga vuransa Harmancık’tan giden grup oldu.

Dağ yöresi türkülerini çalıp söyleyen grubun eşliğinde konuklar pistte oynarken Kaymakam Şahin de onlara eşlik etti.

 

Zeliha’nın bebeği gündem oldu

 

Her şey… 7 Ekim 2007’de Bursa Fan Klüp’le gittiği Büyükorhan’ın Danaçalı Köyü’nde Fatih Özenbaş’ın çektiği fotoğrafla başladı. Zeliha, gözleri delik bebeğinin kötü görünmemesi için eliyle kapatıyordu.

Fotoğraf Atlas dergisinde yayınlandı, Fatih sergilere koydu. 2014’te savaşı görmemesi için oyuncağın gözlerini kapatan Gazzeli kız olarak dünyaya yayılan fotoğraf, bu kez Suriye’de iç savaş mağduru Kürt kızı olarak dolaşımda.

Gördüğümüz o ki, bu öyküyü anlattığımız dünkü yazımız Bursa dışında da gündem oldu.