Olay Gazetesi Bursa

En doğru başlangıç: Başkanın tercihiyle değil, ortak akılla yönetim çağrısı yaptı!

Söylemeye gerek yok… Osmangazi nüfus olarak Bursa’nın en büyük ilçesi olması yanında kent merkezini oluşturuyor. Bursa’nın tarihi geçmişi de, ticari yaşamı da Osmangazi’de. Yakın süre öncesine kadar sosyal ve kültürel yaşamın merkezi de Osmangazi’ydi, ama bu özellik Nilüfer’e geçti. Kısacası… Osmangazi hem büyüklüğüyle, hem stratejik olarak farklı. Bu da Osmangazi Belediyesi’nin bir ilçe belediyesinin ilerisinde […]

Söylemeye gerek yok… Osmangazi nüfus olarak Bursa’nın en büyük ilçesi olması yanında kent merkezini oluşturuyor. Bursa’nın tarihi geçmişi de, ticari yaşamı da Osmangazi’de. Yakın süre öncesine kadar sosyal ve kültürel yaşamın merkezi de Osmangazi’ydi, ama bu özellik Nilüfer’e geçti.

Kısacası…

Osmangazi hem büyüklüğüyle, hem stratejik olarak farklı. Bu da Osmangazi Belediyesi’nin bir ilçe belediyesinin ilerisinde davranmasını gerektiriyor.

Yani…

Geçmişte belediye başkanı seçilenlerden elindeki sihirli değnekle her şeyi değiştirmesi beklenirdi. Bu da, belediye başkanlarının kişisel tercihleriyle karar almalarını getirirdi.

Günümüzde…

Kent değişti, yönetim anlayışı değişti, toplumun beklentileri de değişti. Artık kollektif düşünce her alanda geçerli.

O nedenle…

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın pazar günü TR Düşünce Kulübü toplantısındaki konuşmasını okurken, üzerinde durduğu noktayı çok önemsedik.

Diyor ki:

“Osmangazi’mizi ortak akılla, katılımcılık anlayışıyla yönetmek istiyoruz.”

Aslında…

Aydın’ın bu cümlesi, önümüzdeki 5 yıl Osmangazi Belediye Başkanı olarak yönetim anlayışının dile getirilmesi.

Zaten…

Günümüzün modern yönetim anlayışı kişisel tercihler yerine ortak akıl geliştirmeyi önemsiyor. Kentlerin geleceği için ortak akıl geliştirebilmek ve ortak akılla alınan kararları uygulamak çok önemli.

Nitekim…

“Bu kentin geleceği için fikir üreten herkesin düşüncesini önemsiyoruz” ifadesi de çok önemli mesaj.

Erkan Aydın…

3 dönem CHP Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde CHP Osmangazi Adayı oldu.

Siyasi deneyimi var. 2014’ten beri Osmangazi Belediyesi’ni  mercek altında tutması da çok önemli yönetim avantajı olarak yansıyor.

Söylediklerini lafta bırakmayıp uygulayacağı da geçmiş kimliğinden biliniyor.

Bize göre, en doğru başlangıcı yaptı.

 

Kent Konseyi belediye-toplum ilişkisinde önemli

Bu dönem… CHP’nin yeni kazandığı Büyükşehir ve Osmangazi başta, sosyal belediyecilik öne çıkacak. Toplumla bağı da Kent Konseyi kuruyor.

Yerelden sonra genelde kazanabilmek için CHP bunu başarmak istiyor.

Bu kapsamda…

2002-2007 dönemi AK Parti Bursa Milletvekili olan Şevket Orhan’ın görev yaptığı Büyükşehir bünyesindeki Bursa Kent Konseyi’nde pazar günü seçim vardı.

Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy yeni başkan seçildi.

 

Muhtarın itirazı: Afet alanında inşaat kamuya serbest, vatandaşa yasak

Mustafa Bayrak… Hiç tartışmasız son dönem Bursa siyasetine damga vuran isimlerden. Yerel ve genel iktidar günlerinde DYP Yıldırım İlçe Başkanı kimliğiyle siyaset efsanesi oldu.

Nisan 2011’de geçirdiği rahatsızlıkla köyü olan İnegöl’e bağlı Çayyaka’nın yaylası Boğazova’daki evine çekildi.

Zaman zaman…

Telefonla arıyor, deneyim ve düşüncelerini paylaşıyor. Dün sürpriz yaptı, yeğeni Çayyakaya Muhtarı Sami Çakmak’la birlikte ziyarete geldi.

Sohbet ederken…

Çakmak’tan köyün sorunu haline gelen bir uygulamayı dinleyince şaşırdık.

Dedi ki:

“1986 yılında su kanaletinde heyelan nedeniyle çatlak oldu. O çatlak merkez alınıp 100 metre çapında alan afet bölgesi ilan edildi. Burada vatandaş inşaat yapamıyor, ama kamu kurumları rahatça inşaatlarını yapabiliyorlar. Devlet oraya elektrik direği bile dikti.”

Bu durumu…

CİMER’e de bildiren Muhtar Çakmak 18 köyü etkileyen yasağın kalkmasını istiyor.

 

Baraj inşaatına taş malzeme için orman kesiliyor

Sohbetimizde… İnegöl’e bağlı Çayyaka Muhtarı Sami Çakmak şaşırtıcı bir gelişmeye dikkat çekti.

Dedi ki:

“Bölgemizdeki Hocaköy’e baraj planlandı. Baraj inşaatında gerekli taş malzemeyi çıkarmak için de bizim yasak bölgedeki ağaçlar kesiliyor. Yakında kazı da yapılır.”

Dahası…

Söylediğine göre, Hocaköy’de baraj için yeterli su olmadığı için, takviye amacıyla Çayyaka’ya da baraj düşünülüyor.

 

Bursa’nın gözbebeği Uludağ Üniversitesi’ne geçmiş olsun: Ormanı yandı

2025’te… 50. yılını kutlayacak olan Bursa Uludağ Üniversitesi 34 yıldır Görükle Yerleşkesi’nde eğitim veriyor.

Üstelik…

Türkiye’nin en geniş üniversite yerleşkesinde ekil tarım alanları yanında, 50 yıllık büyük çam ormanı var. Arazide eğitim amaçlı hayvancılık tesisi de bulunuyor.

İşte…

Kentin gözbebeği olan Bursa Uludağ Üniversitesi’nin böylesine nadide arazisine pazar günü, Yolçatı Köyü’nde başlayan orman yangını sıçradı, rüzgarın etkisiyle yayıldı.

4 helikopter. 4 uçak, 150 araç, bine yakın personelle müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarına tüm kamu kurumlarıyla Büyükşehir ve ilçe belediyeleri katıldı.

Yanan orman içinde açılan yollarla alevlerin hızı kesildi, tehdit altındaki fakülte binaları ve diğer alanlar kurtuldu, ama Bursa Uludağ Üniversitesi büyük tehlike atlattı.

Hepimize geçmiş olsun.

 

Türkiye’deki 9 Yeşil OSB’den 3’ü Bursa’da

Günümüzde… İhracata yönelik sanayi bölgelerinde çevreci üretim her geçen gün daha önemli hale geliyor.

Bu nedenle…

Sanayi bölgelerinde çevreci kriterleri yerine getirme çabası var. Bu da Yeşil OSB’leri öne çıkarıyor.

Geçen hafta…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ülke genelinde 9 organize sanayi bölgesine Yeşil OSB Ödülü verdi. Bu 9 OSB arasına Bursa’dan Bursa OSB, Nilüfer OSB ve Demirtaş OSB girdi.