40 yıl önce… Bursa’da marka 3 özel okul vardı. Bugün Bursa iş dünyasının, siyasetin ve bürokrasinin tanınmış isimlerinin çoğu Özel İnal Ertekin, İhsan Çizakça ve Namık Sözeri kolejlerinden yetişti.
Günümüzde…
Bursa’daki özel okul sayısı 500’ün üzerinde. Fakat, son 1 yılda 20’ye yakın özel okul kirasını ödeyemediği için tahliye edildi.
Hafta içinde…
Bursa’da hem özel okulların gelişimini, hem okul ve eğitim anlayışını Özel Bursa Kültür Okulları’nın kurucuları Zafer Bulut ve Yıldırım Sırakaya’yla konuştuk.
1994’te Kültür 2000 olarak kurulan, 2002’de Özel Bursa Kültür Okulları adını alan eğitim kurumunun iki kurucusu, okullarında farklı siyasi partilerin milletvekillerinin çocukları olduğunu söylerken, “500’ün üzerinde farklı alanlarda uzmanlaşmış öğrenci velimiz var” dediler.
Sonra da…
16 Aralık’ta, Özel Bursa Kültür Okulları evsahipliğinde gerçekleştirilecek Eğitimde Değişim Konferansı üzerine sohbet ettik.
Dediler ki:
“Çocukların ilgisi dijitalleşmeyle dağıldı. Okulların sosyalleşme alanı tartışmaya açılmalı.”
Bakışları şu:
“Okul yeniden cazibe merkezi haline gelmeli. Çocuğun okula gelme heyecanını arttırmak gerekiyor. Bu yönde yapılan çalışmalar var.”
Değişimin hedefine dikkat çektiler:
“Yeni nesil öğrenci sınıflarıyla çocuğun dikkati ve öğrenme becerisi artar.”
Yani…
“Öğrenciler kendi tasarladıkları yeni nesil sınıflarla okula geliş heyecanlarını da, öğrenme becerilerini de arttırırlar. Bunu bir an önce yaygınlaştırmak gerekiyor.”
Şunu da eklediler:
“Okullar, müfredatın dayatıldığı yer olmaktan çıkarılıp öğrencinin katılımını sağlayacak hale getirilmeli. Ne yazık ki okul öğrenciye dayatıldığı için reddedilen yer haline geliyor. Onun için ‘yeniden okul’ diyoruz.”
Çağrıları şu:
“Çocuğun sosyalleşme yeri okuldur. Okulu güncelleyemezsek kaos sürer. Okul, eğitimin yanında öğrencini yeri olmalı.”
100 özel gereksinimli çocukla 100. Yıl
Programı… İl Milli Eğitim Müdürlüğü düzenledi.
Dünya Engelliler Günü olan 8 Aralık’ta Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle 100 özel gereksinimli çocukla düzenlenen ve sunuculuğunu İl Milli Eğitim Ar-Ge Koordinatörü Pervin Hazar’ın yaptığı Cumhuriyetin 100’leri etkinliği çok özel görüntülerle unutulmayacak anlat yaşattı.
Hatta…
Bursa’da Cumhuriyetin 100. Yılı adına düzenlenen etkinliklerin en anlamlısı oldu.
Gemlik’in altını-üstünü iyi biliyor: Hedefi, dönüşüm ve güçlendirme
2006’dan beri… Jeoloji Mühendisi olarak Gemlik’in altını iyi biliyor. 2019’dan beri Gemlik Belediye Meclisi Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı için Gemlik’in üstünü de iyi biliyor.
Gemlik’te…
CHP’den Belediye Başkan Aday Adayı olan Zeynep Serintürk’le sohbet ederken, göreve hazır gördük.
“Bizim ütopik projelerimiz yok” diye başlayıp, mühendislik ve belediyecilik deneyimiyle deprem gerçeğine dikkat çekti:
“Birinci derece deprem bölgesi ve fay hattı üzerindeki Gemlik’i yenileyip kentsel dönüşümle dönüştüreceğiz, ama önce kentsel güçlendirmeyle yaşanabilir hale getireceğiz.”
Hedefinde…
Tarımı ve balıkçılığı geliştirmek var. Kente giriş ve çıkış sorununu çözmeyi de afet lojistiği için gerekli görüyor.
Dönüşüme nereden başlayacağını bildiğini, Balıkpazarı Mahallesi’ndaki ahşap evleri çoğaltıp Gemlik’i sembolleştireceğini söyledi.
CHP Genel Merkezi Bursa’ya 2 milletvekili gönderdi
Bu seçimde… İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın deyimiyle “başvuru rekoru” kıran CHP’de Genel Merkez’in görevlendirdiği iki milletvekili görüşmeler yapmak üzere Bursa’ya geldi.
Önce…
İlçelerde parti örgütleri ve aday adaylarıyla görüşen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ile CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun temaslarını CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile görüşerek tamamladılar.
10 Aralık özel ‘önce düşünce’ mesajı: İnsan haklarına saygı felsefeyle olur
10 Aralık… Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Ne var ki, bu yıl insanı yok eden vahşi bir saldırının gölgesinde kaldı.
İşte…
Bu özel günde, işin temelini ortaya koyan en özel mesaj, Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’dan geldi.
Şunu anımsatıyor:
“Demokrasi, önce insan haklarına saygının yükümlülüğüyle başlar. Demokrasiyi içselleştirmenin birinci şartı insan haklarına saygının yükümlülüğünü günlük yaşantımız içine bir yaşama kültürü olarak almaktır.”
Mesajı şu:
“Birlikte yaşama kültürü, farklı bakış açısı ve farklı düşünce yapısına saygı ile olur. Farklı bakış açısı ve farklı düşünce yapısının kendini ifade edebildiği tek disiplin felsefi düşüncedir. İnsan haklarına saygı felsefeyle olur.”
Şunu da ekliyor:
“Felsefenin olmadığı insan hakları sadece yazılı sözleşme olarak kalır.”
BTSO Meclisi kadın üyeleri TOBB’da
Bazen… “Kadının adı hâlâ yok” diye üzülsek de, kadınlar toplumun tüm kademelerinde varlıklarını ve etkilerini giderek arttırıyorlar.
Bu kapsamda…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Üyesi ve komitelerin yönetimlerinde görev alan 12 kadın Ankara’ya gidip TOBB Genel Merkezi’nde Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştüler.
Bu ziyaret bile iş dünyasında kadın için önemli bir başlangıç oldu.