Olay Gazetesi Bursa

Doktorlar çare arıyorlar: Çalışanı da, kamudan emeklisi de maaş mağduru!

Sıkıntıyı… 12 Eylül günü “Kamudan emekli doktorlar üzgün: Çalışana ceza, patron olana ödül var” başlıklı yazımızla duyurduk. Sorun şuydu: Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklikle, emekli olduktan sonra SGK primi ödeyip çalışan doktordan ek ödeme kesilirken, çalışmayana tam ödeme geldi. Tuhaf bir durum ortaya çıkaran uygulamayı, ziyaretimize gelen kamudan emekli doktorlar şöyle anlatmıştı: Hastane sahibi, ya da […]

Sıkıntıyı… 12 Eylül günü “Kamudan emekli doktorlar üzgün: Çalışana ceza, patron olana ödül var” başlıklı yazımızla duyurduk.

Sorun şuydu:

Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklikle, emekli olduktan sonra SGK primi ödeyip çalışan doktordan ek ödeme kesilirken, çalışmayana tam ödeme geldi.

Tuhaf bir durum ortaya çıkaran uygulamayı, ziyaretimize gelen kamudan emekli doktorlar şöyle anlatmıştı:

Hastane sahibi, ya da küçük oranlarla hissedarı olanlarla kısaca OSGB bilinen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi sahibi doktorlardan bu kesinti yapılmıyor.

Sonrasında…

Sorunu anlatmak için milletvekilleriyle görüşülüp, torba yasa ile bu sorunun düzeltilmesi istendi. Bir noktaya kadar ulaşıldı, ama sorun çözülemedi.

İşte…

Özellikle kamudan emekli doktorların yaşadıkları bu durumu, ziyaretimize gelen Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş ile kamudan emekli Dr. Fikret Gökpınar, Dr. Hatice Büyükçoban, Dr. Resul Özgür, Dr. Latif Yılmaz’la konuştuk.

Öncelikle…

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş konuyu, temeldeki asıl soruna işaret ederek değerlendirdi:

“Kamu hastanelerinde görev yapan doktor arkadaşlarımızın maaşları ne yazık ki yoksulluk sınırının altında. Performans, teşvik gibi uygulamalarla maaşlarda artış sağlanıyor, ama hekimin maaşı yamalı bohça gibi oluyor.”

İstediği şu:

“Hekimlerin maaşları yaşayabilecekleri seviyede olmalı. Ek ödemelere gerek kalmamalı. Bu tür uygulamalar adaletsizliğe yol açıyor.”

Geçen yıl…

Maaş azlığı nedeniyle kamu hastanelerinden ayrılan doktorlar nedeniyle yaşanan sıkıntıları anımsatıp çarpıcı bir rakam verdi:

“2021 yılında 1.405 ve 2022 yılında 2 bin 685 hekim arkadaşımız yurt dışına gitti.”

Şunu da anımsattı:

“Ne yazık ki, fedakârca görev yapan hekim arkadaşlarımız şiddete uğruyorlar. 2016’dan 2022’ye hastanelerde 20 bin beyaz kod, yani, doktora şiddet vakası yaşandı.”

 

Hak arayışında Bursa öncü oldu

Sohbetimizde… Kamudan emekli doktorlar adına Dr. Fikret Gürpınar sürdürülen temasları anımsatıp, Emekli Sandığı Yasası Ek 84. Madde 5. Fıkrası’nın düzeltilmesini istedi.

3 yıldır süren mağduriyetinin giderilmesi için yürütülen çalışmaları da Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş dile getirdi:

“Bursa olarak, hekimlerimizin hak arayışında öncü rol almak istedik. Bunun için de girişimler yapıyoruz.”

 

Çavuşoğlu Osmangazi Meydanı’nı gezdi: Şehirler meydanlarıyla anılır

Bir dönem… Kent merkezindeki çöküntü bölgesiydi, şimdi Osmangazi Meydanı olarak Bursalıların buluşma yeri olacak.

Mimari anlayışla revaklı özelliği taşıyan Osmangazi Meydanı’nda çatı ve zemin kaplamaları bitiyor, açılış için de geri sayım başladı.

Bu farklı meydanı…

Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu gezdi.

Meydanda…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan bilgi alan Çavuşoğlu heyecanını dile getirdi:

“Şehirler meydanlarıyla anılır. Bursa’mızın merkezi olan bu yerdeki devasa meydanın üstyapısı büyük oranda tamamlanmış. Yeraltındaki bölümleri de hayatın tam merkezinde. Nikah ve düğün salonlarıyla 2 bin araçlık otopark trafiğe de nefes aldıracak.”

Şunu da ekledi:

“Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Dündar iğneyle kuyu kazarcasına projeyi gerçekleştiriyor. Bursa’mız için gurur verici.”

 

Recep Altepe’den Faruk Çelik’e kitap ziyareti

Anımsıyoruz da… Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemlerde  Recep Altepe’ye, Ankara’daki sorunların çözümünde en büyük desteği Grup Başkanvekili ve Bakan olarak Faruk Çelik verdi.

İki dostu…

Altepe’nin dönemindeki tarihi ve kültürel mirası çalışmalarını anlattığı Tarihin Dile Geldiği Yıllar kitabı bir araya getirdi. Altepe ziyaret ettiği Çelik’e kitabını takdim etti.

 

Siyasete teknolojik bakış: Burak Dalgın elektrikli araçları esnafla konuştu

Eğitimi Makine Mühendisliği… Fakat Burak Dalgın kendini teknoloji girişimi alanında geliştirdi. Çalıştığı kurumlarda bu alanda görev yaptı.

Son dönem…

Siyasete adım attığında da DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı unvanıyla Genel Başkan Yardımncısı olarak görev üstlendi.

Dahası…

DEVA Partisi’nin pandemi döneminin de etkisiyle dijital ortamdan örgütlenmesinde en büyük sorumluluğu Bursalı siyasetçi Burak Dalgın üstlendi.

Gördüğümüz kadarıyla…

Parti içindeki siyasi çalışmaları yanında, ilgi alanı olan teknolojik dönüşüm üzerine inceleme ve araştırmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda…

Ankara’daki Şaşmaz Sanayi ziyaretinde esnafla “benzinli ve dizel araçları elektrikli araca çeviren” yerli tasarımda karşılaşılan sorun ve arızalar üzerine sohbet etti, teknolojik dönüşümü konuştu.

 

Mümin Ağa’ya YTB’den özel anma

O yıllara yakından tanıklık ettik… Bulgaristan’dan zorunlu göç başladığında, Mümin Gençoğlu tüm varlığını soydaşlar için ortaya koydu. Bal-Göç’ü kurup asimilasyonu uluslararası alana taşıdı.

Aramızdan ayrılışının 30. yılında, 7 Şubat salı günü önce saat 11.00’de Emirsultan Mezarlığı’nda mezarı başında anılacak. Saat 18.00’de de Merinos Orhangazi Salonu’nda Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı özel anma programı var.