Olay Gazetesi Bursa

Depremin gölgesindeki Bursa: Sorun planda mı, kararda mı?

Daveti… Bursa Platformu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı yaptı. Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı döneminde de kent sorunları için kafa yoran Kavurmacı davetinde, “Depremselliği ve dönüşümü konuşacağız” dedi. Merinos’taki toplantıya… Bursa Platformu’nun geçmiş dönem başkanı Suat Gülçimen’in, “Geç kalsan da mutlaka gelmelisin” uyarısı üzerine katıldık. Masanın çevresinde… Bursa için dertlenmiş, sorunları ve çözümleri için, öneri üretmiş akademik […]

Daveti… Bursa Platformu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı yaptı. Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı döneminde de kent sorunları için kafa yoran Kavurmacı davetinde, “Depremselliği ve dönüşümü konuşacağız” dedi.

Merinos’taki toplantıya…

Bursa Platformu’nun geçmiş dönem başkanı Suat Gülçimen’in, “Geç kalsan da mutlaka gelmelisin” uyarısı üzerine katıldık.

Masanın çevresinde…

Bursa için dertlenmiş, sorunları ve çözümleri için, öneri üretmiş akademik odalarla sivil toplum örgütlerinden dostlar ve meslektaşlarımız vardı.

Konuşmalar…

Genellikle Bursa’nın anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı üzerineydi, Başkan Kavurmacı…

Ne düşündüğümüzü sorunca, yaşadıklarımızı anımsatma gereği duyduk.

Örneğin…

1970’te, o zamanlar köy olan Fethiye girişindeki evin bahçesinden bakarken, “Burası yakında fabrika tarlası olacak” diyen büyüğümüzü anlattık.

İşaret ettiği yerde Aygaz yazan bir sundurma vardı ve tüpgaz doldurma tesisiydi. O dolum merkezinden Bursa OSB yükseldi.

1975 yılında…

Ankara Yolu’ndan Ertuğrulgazi’ye dönülen kavşakta Göğüs Hastanesi açıldığında, “Kente uzak hastane mi olur? Gitmek için otobüs bile yok” tepkilerini aktardık.

1980’in ilkbaharında…

Dönemin Bursa Valisi rahmetli Zekai Gümüşdiş’in çağrısıyla Valilik’te, Bursa’nın planını yapmak için Ankara’dan gelen 3 plancının fotoğraflarını çektik. O yıllar, imar planlarını belediyeler değil, Ankara’dan İmar ve İskan Bakanlığı yapıyordu.

Rahmetli Gümüşdiş plancılara Bursa’nın özel bir şehir olduğunu anlatıp, “Ova çok önemli. Onun için planda Ova Koruma Çizgisi mutlaka olmalı” demişti.

1982 sonbaharında çağırdığında, “Planlar geldi” müjdesini vermiş, “Bakalım Ova Koruma Çizgisi’ni koymuşlar mı?” deyip heyecanla masaya yaymıştı.

Planda Ova Koruma Çizgisi vardı, ama geçen 2.5 yılda Bursa patlama yaşamış, kaçak mahalleler oluşmuştu. Çizgi de Zafer Mahallesi’nde kalmıştı.

Bunları anlatıp şunu söyledik:

“Bursa’nın bugünkü sorunlarının hepsi planı zamanında yapamamaktan kaynaklanıyor. İlk adım geç kaldığı için yamayı tutturamıyoruz.”

 

Bursa’nın geleceği için yeni bir yapı

Kuşkusuz… Belediyeler, akademik odalar ve kurumlar Bursa için çalışıyorlar, planlar hazırlayıp projeler üretiyorlar.

Gerçi…

Siyasetin gündemi her seçim değiştiği için; plan gibi, depremsellik gibi, kentsel dönüşüm gibi konuların sivil toplum ayağında eksik var.

Bursa Platformu’nun…

Sorunları tartışıp hazırlıklara katkı için açtığı yol, yeni bir yapı olarak bu eksiği giderebilir.

 

Bursa geleceğini planlayamazken, geçmişi de koruyamıyor: Merinos

Bursa… Geleceğini planlayamadığı gibi, geçmişini de koruyamıyor.

Son örneği…

Merinos’un isim hakkının satışa çıkarılmasında görüyoruz. Tartışmasız Bursa’nın değeri olan Merinos’a, geçmişteki çalışanlarının sahip çıkma çabası ne yazık ki kentten gereken desteği bulamadı.

Az sayıdaki destek verenler arasında, Atatürkçü Düşünce Derneği bursa şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan’ın söyledikleri, düşüncelerimizle örtüşüyor.

Diyor ki:

“Merinos genç Cumhuriyetimizin sembolü. Merinos bulunduğu şehre hayat veren, okul açan, kreş kuran, doktor getiren, spor kulübü, tiyatro, sinema, park, yeşil alan, itfaiye teşkilatı, spor sahası açan, çalışanına vazife evi, ev ve arsa sağlayan, binlerce aileye ekmek kapısı olan ve ilk elektrik santralı kuran fabrika.”

Onun için…

Merinos’un izlerini silecek satıştan vazgeçilmeli.

 

Terminal’de kurtuluş kutlaması

30 Ağustos’ta… Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Osmangazi Metro İstasyonu’nda Burulaş tarafından düzenlenen sergi yeni dönem anlayışının ilk işareti oldu.

İkinci adım…

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü nedeniyle 11 Eylül’de Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde düzenlenen kutlama oldu.

Bu etkinlikler…

Sirkülasyonu fazla canlı mekanlarda yapılınca, daha da etkili oluyor.

 

Teşkilat görüşünü söyledi, milletvekilleri tercih yaptı, Ankara atadı

İYİ Parti’de… Dr. Mehmet Hasanoğlu’nun sağlık sorunu ve  tedavi süreci nedeniyle İl Başkanlığı’nı bırakmasıyla başlayan süreç tamamlandı.

Bu süreçte…

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turan Çömez’le, Genel Başkan Yardımcısı-STK İlişkiler Başkanı Alper Akdoğan ve Genel İdare Kurulu üyeleri Selçuk Kılıçarslan’la Erol Karapınar 2 Eylül Pazartesi akşamı teşkilatla bir araya geldiler.

Görüşmede…

İl başkanlığı için 5 isim konuşulurken, Orhangazi eski İlçe Başkanı İsmail Kaya ile İl Başkan Yardımcısı Nevzat Kocakurt adlarının öne çıktığını 4 Eylül günlü aktardık.

Ardından…

Milletvekillerinin İsmail Kaya’dan yana olduğu konuşuldu. İYİ Parti Genel Merkezi dün sabah Hasanaoğlu ve Kaya’Ankara’yı çağırdı.

Sonra da…

Yeni İl Başkanı olarak İsmail Kaya atandı. Devir teslim bu akşam 18.30’da.

 

Zafer Partisi’nde gençlik istifaları

Bu dönemin… Söylem ve eylemleriyle en heyecanlı partisi olan Zafer Partisi sürpriz istifalarla sarsıldı.

İlk istifa…

Zafer Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Ufukcan Kaçmaz’dan geldi. Onu Nilüfer İlçe Gençlik Kolu Başkanı Ali Furkan Kantürk ve Mudanya İlçe Gençlik Kolu Başkanı Huzeyfe Metin’in istifaları izledi.

Yanı sıra…

İl Gençlik Kolları ve bazı ilçe yönetimlerinden de istifa açıklayanlar oldu.