Olay Gazetesi Bursa

Depremden korkuyoruz, ama gereğini yerine getirmiyoruz!

İki kıtayı birbirine bağlayan topraklarda yaşadığımız için kendimizi şanslı görüyor ve gururlanıyoruz. Ne var ki, ana karaların en hareketli olduğu ve bu hareketliliğin de sürekli deprem ürettiği bölgede yaşadığımızı fark etmiyoruz. Üstelik… Depremsellik açısından en kritik bölgede yer alan bir kentte yaşıyoruz. Nitekim… İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen paneldeki konuşmacılardan Jeoloji Mühendisleri […]

İki kıtayı birbirine bağlayan topraklarda yaşadığımız için kendimizi şanslı görüyor ve gururlanıyoruz. Ne var ki, ana karaların en hareketli olduğu ve bu hareketliliğin de sürekli deprem ürettiği bölgede yaşadığımızı fark etmiyoruz. Üstelik…

Depremsellik açısından en kritik bölgede yer alan bir kentte yaşıyoruz.

Nitekim…

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen paneldeki konuşmacılardan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er öyle bir harita ortaya koydu ki, resmen tedirgin olduk.

Çünkü…

Er’in gösterdiği fay hatları haritası kağıt üzerinde Bursa kent planı gibi bir görüntüye yol açıyor. Fay hattı değil, sanki her biri cadde gibi duruyor.

Bursa’nın içinden, dışından, altından, üstünden, sağından, solundan, kısacası her yerinden o kadar çok fay hattı geçiyor ki insan bakarken şaşırıyor.

Aslında…

Bilinen tehlike, tehlike olmaktan çıkar. Çünkü, önlemi alınır.

Ne var ki…

Panelin ev sahibi İMO Başkanı Mehmet Albayrak’ın çarpıcı tespitlerinin ardından; gerek Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, gerek Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, gerek Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er konuşmaları sırasında adeta yalvardılar.

Üçü de…

Belediyelerin uyarılara kulaklarını tıkayıp önlem almadıklarını söylediler.

Bunu söylerken de, “Bir belediye hariç” deyip salonda bulunan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’yi işaret ettiler:

Bize bir tek Edebali danışıyor, önerilerimizi bir tek o önemseyip dinliyor ve uyguluyor.”

Bu noktada…

Dikkat çeken bir şey daha var ki, depremin pek de önemsenmediği buradan anlaşılıyor.

İzmit Körfezi depreminin 17. yıldönümünde İnşaat Mühendisleri Odası çok kapsamlı bir deprem paneli düzenlemiş. Neler yapıldığı, nelerin yapılamadığı ve ne yapılması gerektiği sorgulanıyor.

Panele…

İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Şehir Plancıları, Jeoloji Mühendisleri odalarının başkanlarının yanı sıra, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ve Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsa Yüksel gibi konunun uzmanı çok değerli akademisyenler var.

Moderatörlüğünü yapmanın bize kısmet olduğu böyle bir kadro bir araya gelip hazır bilgi sunarken yerel yönetimler kaçırmamalıydı diye düşünüyor insan.

Galiba, depremin önemsenip umursanmadığını düşünenler haklı. Bursa gibi kritik bölgede yer alan bir il için de en büyük tehlike bu.

 

Kentsel dönüşüm aslında fırsat, ama…

 

17 Ağustos 1999 İzmit Depremi güvenli yapılarda yaşamanın önemini ortaya koymuştu. 23 Ekim 2011 Van Depremi de o güvenli yapılar için milat oldu ve hükümet kentsel dönüşüm kararı aldı.

Ne var ki…

Panelde konuşan 4 Oda Başkanı da, kentsel dönüşüm planlama ve uygulamalarının sorunlu olduğuna dikkat çektiler.

Örneğin…

Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek kentsel dönüşümün çöküntü bölgelerinde olması gerektiğini, fakat rantı yüksek yerlerin seçildiğini söyledi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık ise, zemin sorunu nedeniyle hastanesini tepeye taşıyan bir ilçenin, şehir içine ruhsat vermeyi sürdürmesinin mantığını bir türlü çözemediğini anlattı.

 

MHP şaşkın: Dışarıda demokrat, içerde tahammülsüz

 

Gördüğümüz şu… Ülkenin gündemi 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında siyasetteki bahar havasına kilitlenmişken MHP Genel Merkezi’nin genel başkan adayı Meral Akşener ile Çağrı Heyeti üyeleri Mehmet Bilgiç, Ayhan Erel ve Ali Sağır’ı ihraç istemiyle tedbirli olarak Disiplin Kurulu’na sevk etmesi herkesi şaşırttı.

Kararın…

Akşener’in adaylığını engellemeyi amaçladığı anlaşılıyor, ama galiba bu yeni bir hukuk süreci başlaması anlamına geliyor.

Böyle bir ortamda…

Seçilmiş Son İl Başkanı” unvanıyla kurultay sürecinde sert açıklamalar yapan Bursa eski İl Başkanı Yüksel Yılmaz’ı arayıp “Başkan seninle ilgili bir karar da var mı?” diye açık açık sorduk.

Yokmuş, ama bugün olmaması yarın öbür gün alınmayacağı anlamına da gelmiyormuş.

MHP Genel Merkezi’nin kararıyla ilgili düşüncesi ise şu:

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde MHP Genel Merkezi haklı olarak milli irade ve demokrasiden yana tavır aldı. Doğru da yaptı. Fakat kendi iç bünyesinde demokrasiden eser yok, aksine tahammülsüzlük var.”

Bakışı şu:

Başkanlık makamına talip olanlar CIA, KGB, MOSSAD ajanı ya da FETÖ’cü olmakla suçlandı. Sonuç alınamayacağı anlaşılınca eften püften sebeplerle ihraç mekanizması çalıştırılıyor.”

Kaygısı şu:

Bu tür kararlar yeni kırgınlıklara ve küskünlüklere yol açar.”

Beklentisi ise şu:

Demokrasiden ve tabanın sesinden vazgeçmemek lazım.”

 

Yüzlerce dosyayı YÖK’e teslim etti!

 

Aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi olan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, kararnameyle kapatılan vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin sorunlarıyla yakından ilgileniyor. Daha doğrusu, kendisine ulaşan yüzlerce öğrenciyi dinliyor ve çözüm bulmaya çalışıyor.

Bu kapsamda…

Kapatılan vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin bıraktıkları dosyaları dün YÖK Başkanlığı’na sunarken, öğrencilerdin kazanılmış hakları, akademik birikimleri ve geleceklerinin yok sayılamayacağını vurguladı.

İrgil ayrıca, öğrencilerin mağdur olmamaları için çözüm önerilerini de sıraladı.

 

Kozabirlik otopark işletmeciliğini bırakma kararı aldı

 

Ahmetpaşa Mahallesi’nde doğup büyüdük. Çocukken Kozabirlik Tohumevi adıyla koza üreten fabrikanın kapısında dökülen kozaları toplar, şimdilerde Osmangazi Belediyesi’nin Aktarhüssam Katlı Otoparkı yaptığı yerdeki dutluktan yapraklarla evde ipekböceği yetiştirirdik.

Koza üretimi Diyarbakır’a gidince, kapısında beklediğimiz fabrika yıkıldı ve açık otopark olarak Kozabirlik tarafından işletmeye açıldı. Biz de aracımızı 90’lı yılların sonlarından itibaren buraya bırakmaya başladık.

Derken…

Şentürkler bu alana katlı otopark yapmayı önerdi. Belli bir ortaklık karşılığında da dönemin Kozabirlik yönetimi kabul etti. 4 katlı otoparkın altındaki marketi Şentürkler kiraya verdi. Kozabirlik de yüzde 30 ortağı olduğu katlı otoparkın kira karşılığı işletmeciliğini üstlendi.

Ne var ki…

Aynı bölgede Osmangazi Belediyesi katlı otoparkı devreye girince Kozabirlik müşteri kaybetti. Maliyetler artıp kazanç düşünce de otopark işletmeciliği cazip olmaktan çıktı.

Bu nedenle…

Alınan karar gereği Kozabirlik Katlı Otoparkı 31 Ağustos’ta kapanacak ve bina Şentürkler’e bırakılacak. Böylece Kozabirlik otopark işletmeciliğinden çıkarken, Sentürkler’le de ilişkisini bitirecek.