Adeta… Yapısal anlamda iki başkentli bir ülkede yaşıyoruz. İstanbul ticaretin ve finansın başkenti. Yanı sıra sanatın, kültürün, turizmin, kısacası eğlencenin de başkenti.
Ankara ise merkezi idarenin, bakanlıkların yerleşik olması nedeniyle önce devletin başkenti. Meclis nedeniyle de siyasetin başkenti.
O bakımdan…
Hem devlet ve hükümetle, hem de siyasetle işi olan herkesin yolu mutlaka Ankara’dan geçiyor. Ticaretle, finansla işi olanlar da İstanbul yoluna çıkıyor.
İstanbul coğrafi yakınlığın yanı sıra son dönemdeki ulaşım projeleri nedeniyle Bursa’ya kapı komşu oldu. Hele deniz köprüsü ulaşımı daha da kolaylaştırdı.
Fakat…
Ankara her bakımdan Bursa’ya çok uzak. Karadan gitmek saatler alıyor. Havayolu bağlantısı sorunlu. Hatta, uçak saatleri ve karşılıklı havaalanı sorunları nedeniyle ekstra zaman kayıpları bile ortaya çıkabiliyor.
O bakımdan…
Kars’tan, Van’dan, Diyarbakır’dan, Hatay’dan, ya da daha uzak yerlerden Ankara’ya 1-1.5 saatte gelinebilirken, Bursa’dan ulaşım 3-4 saatin altına bir türlü inemediği için, “Ankara’ya en uzak kent Bursa” yorumu ortaya çıkıyor.
İşte…
Bursa’yı merkezi idarenin başkenti Ankara’ya en uzak kent haline getiren bu ulaşım olumsuzluğu tablosunu ortadan kaldıracak formülü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıkladı:
“Gemlik Körfezi ile Haliç arasında çalışan ve İstanbul’u yakınlaştıran Burulaş’a ait deniz uçaklarını Ankara hattında da kullanacağız.”
Şu anda…
Denizden denize uçuş yapan Deniz Kuşu uçaklarının karadan karaya, ya da karadan denize de uçabildiklerini anımsatan Altepe şu bilgiyi de verdi:
“Ankara’nın içi sayılabilecek bir noktadaki Etimesgut Havaalanı’na Burulaş’a ait deniz uçaklarımızın inip kalkabilmeleri için Türk Hava Kurumu ile anlaşma sağladık.”
Şu anda…
Uçuş planlamasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını kaydeden Altepe müjdeyi verdi:
“20 kişilik Deniz Kuşu uçakları şu anda Gemlik Körfezi ile Haliç arasında uçuş yapıyor. Yakında Yunuseli-Etimesgut havaalanları arasında da yolcu taşımaya başlayacak.”
Yunuseli’nde yüzlerce uçak olacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ulaşım konusuna, özellikle de Bursa’nın her yere yakın olması hedefine çok önem veriyor.
Düşüncesini şöyle açıkladı:
“Yenişehir’de uluslararası ölçülerde mükemmel bir havaalanımız var. Burasını uzak merkezlere uçakların sürekli inip kalktığı büyük bir merkez haline dönüştürmek için her katkıyı veriyoruz.”
Şuna işaret etti.
“Bursa büyük bir kent ve büyük düşünmek zorunda. Küçük uçaklar için de kent merkezindeki Yunuseli Havaalanı’nı canlandırıyoruz.”
Hedefi şu:
“Yunuseli Havaalanı’nda yüzlerce küçük uçak olacak. Bir yandan da Yenişehir Havaalanı işleyecek. Bursa’ya da bu yakışır.”
20 ülkeden 40 öğrenci Türkçe öğrenmek için Bursa’da buluştu
O yapı…
Hayrat Vakfı olarak faaliyet gösteriyor. Her yıl değişik ülkelerden öğrencilerin Türkiye’ye gelmesini ve 1 yıllık eğitimle Türkçe öğrenmelerini sağlıyor. Sonra bu öğrenciler Anadolu’daki değişik üniversitelere yerleşiyorlar.
Ardından…
Yeni bir 40 öğrencilik grup geliyor, onlar Türkçe öğreniyorlar. Sistem bu şekilde 5 yıldır işliyor.
Üstelik…
Her yıl eğitim sonu sunumlarını değişik bir kentte yapıyorlar. Daha önce İstanbul, Kahramamaraş, Şanlıurfa, Ankara, Isparta’da organizasyon gerçekleştirilmiş.
Bu yıl da…
İstanbul’daki 1 yıllık Türkçe eğitiminin ardından 20 ülkeden gelen 40 öğrenci Bursa’da sunumlarını gerçekleştirdiler. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Cuma akşamı bu sunuma evsahipliği yaptı.
Hayrat Vakfı Bursa Temsilcisi Dr. Muhammed Bostan ve Hüsrev Adiloğlu ile sohbet ederken, öğrenci yapısını da konuştuk.
Afrika ülkelerinin daha ilgili olduklarını söylediler. Yeni planlarında Balkan ülkelerindeki öğrenciler de yer alıyor.
Hatta…
Hayrat Vakfı önümüzdeki süreçte Üsküp’te temsilcilik açmaya hazırlanıyor.
Cuma gecesi Merinos’ta gerçekleşen, açılış konuşmasını öğrendiği Türkçe ile Senegalli öğrencinin yaptığı, başka bir Senegalli öğrencinin Kur’an’ı Kerim okuduğu, Mısırlı öğrencilerin de ilahiler ve şiirler seslendirdikleri gecenin gördüğü ilgiden vakıf yöneticileri de memnun.
Bursa’da Osmanlıca kursları
Hayrat Vakfı bir yandan yabancı ülkelerden gelen öğrencilere İstanbul’da Türkçe öğretirken, diğer yandan da aralarında Bursa’nın da olduğu kimi illerde Osmanlı Eğitim ve Kültür Derneği aracılığıyla Osmanlıca kursları düzenliyor.
Bursa’daki kurslar derneğin Cumhuriyet Caddesi’ndeki merkezinde veriliyor.
Kadın dernekleri örgütlenip federasyon oluşturdu: Burkayfed
Şimdi…
Dernekleşmenin ardından ikinci aşamaya sıra geldi. İlk adım da, 5 kadın derneğinin federasyon çatısı altında buluşmasıyla atıldı.
Karabüklüler, Dağyenice, Dezavantajlı Kadınlar, Aked Açık Kapı Eğitim ve Sosyal Güvencesi Olmayan Kadınlar dernekleri, oluşturdukları federasyona Bursa Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Federasyonu adını verdiler.
Kısa adı BURKAYFED olan federasyonun başkanlığını ise Karabüklüler Dierneği Başkanı Türkan Polat üstlendi.
Federasyon ilk etkinlik olarak 17 Mayıs Pazar günü brançta kadın buluşması planladı. Branç, Orhaneli Yolu üzerindeki Lezzet Izgara’da.