Olay Gazetesi Bursa

Dağ yöresinde şaşırtıcı anket: Parti bir yana, kişi bir yana!

​Anımsıyoruz da… 2002 genel seçiminde, Bursa’nın 16 milletvekilinden 12’sini Adalet ve Kalkınma Partisi çıkarmıştı. Son sırada, yani 12. sıradaysa dağ yöresi temsilcisi olarak Faruk Anbarcıoğlu vardı. Eski bir öğretmen olarak Faruk Hoca 5 yıl boyunca yüksek performans gösterdi. 4 dağ ilçesinde adım atmadık yer bırakmadığı gibi, gelir getirici projelere öncülük etti, sorunların takipçisi oldu. Bugün […]

​Anımsıyoruz da… 2002 genel seçiminde, Bursa’nın 16 milletvekilinden 12’sini Adalet ve Kalkınma Partisi çıkarmıştı. Son sırada, yani 12. sıradaysa dağ yöresi temsilcisi olarak Faruk Anbarcıoğlu vardı.

Eski bir öğretmen olarak Faruk Hoca 5 yıl boyunca yüksek performans gösterdi. 4 dağ ilçesinde adım atmadık yer bırakmadığı gibi, gelir getirici projelere öncülük etti, sorunların takipçisi oldu.

Bugün dağ yöresinde her yerde izi var.

Sonra…

2007 ve 2011 genel seçimlerinde hiçbir parti dağdan milletvekili düşünmedi. Dağlılar da buna hep sitem ettiler.

Ta ki geçen yıla kadar…

7 Haziran 2015 genel seçimi için CHP’nin önseçiminden Erkan Aydın dördüncü sırada çıktı ve seçilebilir sırada aday olmayı garantiledi. Buna MHP’nin ikinci sıra adayı gösterdiği Kadir Koçdemir eklendi, ama AK Parti yine pas geçti.

Fakat..

1 Kasım’da seçim yenilenince bu kez AK Parti de listesinde dağdan Osman Mesten’e yer verdi.

Böylece…

2 dönem vekilsiz kalan dağ yöresi, 1 Kasım’da 3 partiden 3 milletvekili birden çıkardı. Açıkça söylemek gerekirse, beklentilerin ötesinde sonuç ortaya çıktı.

Şimdi herkes mutlu.

İşte…

Biraz da bu mutluluğun sınırlarını ölçmek amacıyla dağ yöresinde kamuoyu araştırması yapıldı. Tanım Araştırma tarafından yapılan çalışmayı Proje Koordinatörü Mutlu Çınar yürüttü.

Araştırmada…

AK Parti’den Osman Mesten’in, CHP’den Erkan Aydın’ın ve MHP’den Kadir Koçdemir’in 1 Kasım’dan bu yana olan performansları sorgulandı.

Ancak…

Araştırmaya 3 milletvekili yanında bir de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin dağ yöresindeki çalışmaları eklendi.

Ortaya da çok sürpriz bir sonuç çıktı.

Çünkü…

Dağ yöresi insanı, milletvekillerinin çalışmalarını pas geçip kendisine hizmet etme konusunda yüzde 34.02 oranında Altepe’yi başarı buldu.

İkinci sırayı ise yüzde 31.67 ile CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın aldı.

Burada çarpıcı olan şu:

CHP 1 Kasım seçiminde Büyükorhan’dan yüzde 11.3 oy, Harmancık’tan yüzde 18.5 oy, Keles’ten yüzde 15.1 oy, Orhaneli’nden de yüzde 17.5 oy aldı. 4 dağ ilçesinin ortalaması yüzde 15.6 oldu.

Buna karşın…

Aydın’ın yüzde 31.67 başarılı bulunması, partisinin oy oranından yüzde 16 önde olduğu anlamına geliyor.

 

Başkanlık sistemine dağdan onay

 

Kamuoyu araştırması yapılırken, dağ yöresinde bir de güncel konu olarak başkanlık sistemi sorgulanmış.

Burada da ilgi çekici bir sonuç ortaya çıkıyor.

Çünkü…

Genel olarak araştırmalardan başkanlık sisteminin iyi anlaşılamadığı sonucu çıkarken dağ seçmeni genel durumun aksine kararlı görünüyor.

Bundan da…

Başkanlık sistemi referandumla geldiğinde dağ seçmeninin yüzde 66.73 evet diyeceği, yüzde 33.27 de hayır oyu çıkacağını gösteriyor.

 

MHP’de seçimli 2 kurultay gözüktü: Hangisi geçerli?

 

Rotayı… Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından MHP kurultayı hazırlığını ve çağrısını yapmakla görevlendirdiği 3 kişilik Çağrı Heyeti Üyesi Mehmet Bilgiç gösterdi, biz de Türkiye’de ilk olarak 27 Mayıs günü bu sütunlardan duyurduk.

Sonrasında…

Çağrı Heyeti karar alıp 19 Haziran’da kurultay çağrısı açıkladı. O gün, kurultay toplanıp olağanüstü kurultayda seçim yapılmasına izin vermeyen tüzük maddesini değiştirecek, sonra da önerge ile seçim kararı alınacak.

Doğal olarak…

Tüzüğü değiştirmek için toplanacak olan kurultay salonunda seçimi yapacak Seçim Kurulu olmayacağı için bir başka tarih belirlenecek.

Bilgiç o formülü de 31 Mayıs günü yine bu sütunlardan duyurdu:

“Genel Merkez 10 Temmuz’da kurultay açıkladı. Bu da 9 Temmuz’da olur.”

Yani…

MHP Genel Merkezi tanımadığını açıkladığı bir kurultay yerine kendi kurultayı için 10 Temmuz’da toplandığında, 1 gün önce parti yönetimi değişmiş olabilir.

Hatta…

9 Temmuz’da seçilen ertesi gün MHP Genel Merkezi kapısına dayanıp “Boşaltın, biz geldik” bile diyebilir.

Görünen o ki…

MHP’de hangi kurultayın geçerli olduğu tartışması başlayacak.

Bu da…

Yeni bir yargı süreci anlamına geliyor. Yani, bugünkü tartışmaların bitmeyeceği, hatta daha da büyüyen bir krize dönüşeceği görülüyor.

Bu noktada…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gece Twitter’dan yaptığı “Her türlü tedbiri aldık” açıklamasının anlamı önem kazanıyor.

Ne düşündüğünü elbette bilemiyoruz, ama akla da önce değişim kurultayını yetersiz hale getirmek için delegelerin ihracı geliyor.

Kısacası…

MHP’yi artan sıcaklardan daha sıcak günler bekliyor.

 

Türkeş’in torunu Akşener’in yanında

 

​Ülkücü camia için Alparslan Türkeş’in yeri tartışılmaz bile. Aynı şekilde emanetleri de camia için önemli.

Bu noktada…

Bursa eski Milletvekili Hamit Homriş’in oğlu, rahmetli Alparslan Türkeş’in torunu Onurhan Homriş’in çağrısına 31 Mayıs günü bu sütunlardan yer verdik.

İstanbul milletvekili adaylarından Onurhan Homriş, tartışmalardan rahatsızlığını ortaya koyarken Genel Merkez, Çağrı Heyeti ve adayların bir araya gelip konuşmalarını istedi.

Ne var ki…

Çağrısı sonrası, yıllardır üye olduğu Beykoz İlçe’de artık üye olmadığını gördü. Türkeş’in torunu dün de Kayseri’de Meral Akşener’in yanında partilileri selamladı.