Olay Gazetesi Bursa

Çin’in bakışı: Afrin’deki teröristler Türkiye’ye tehlike, anlıyoruz, ama…

Cumartesi akşamı, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong’un davetlisi olarak Ankara’daydık. Daily Sabah Yazarı Ali Ünal, Milliyet Yazarı Tolga Şardan ve Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ile birlikte akşam sohbeti yaptık, gündem konularında Çin’in bakışını öğrenmeye çalıştık. Sözün dönüp dolaşıp geldiği yer Suriye sorunu ve Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı oldu. Çin Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong deneyimli bir diplomat, Çin’in bakışını dile getirirken söze “Harekatı çok yakından takip ediyoruz. 44 şehit oldu, […]

Cumartesi akşamı, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong’un davetlisi olarak Ankara’daydık.

Daily Sabah Yazarı Ali Ünal, Milliyet Yazarı Tolga Şardan ve Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ile birlikte akşam sohbeti yaptık, gündem konularında Çin’in bakışını öğrenmeye çalıştık.

Sözün dönüp dolaşıp geldiği yer Suriye sorunu ve Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı oldu.

Çin Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong deneyimli bir diplomat, Çin’in bakışını dile getirirken söze “Harekatı çok yakından takip ediyoruz. 44 şehit oldu, üzülüyoruz” diye başladı ve şunu söyledi:

“Çin, Suriye’de siyasi çözüme inanıyor, sorunun bu yolla çözülebileceğini düşünüyor. Onun için siyasi çözümü destekliyoruz.”

Ardından…

“Birleşmiş Millerler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olarak gelişmeleri orada çok yakından izliyoruz” dedi ve ekledi:

“Birleşmiş Milletler’in ateşkes kararı var. Bu kararı önemli buluyoruz.”

Bu noktada…

“Birleşmiş Milletler kararı açısından bakıldığında Afrin Suriye toprağı” deyip şunun altını çizdi:

“Ama orada teröristler de var ve bu Türkiye için çok tehlikeli. O nedenle Türkiye’nin bir şey yapması gerekiyor. Bunun farkındayız ve anlıyoruz.”

Sonra da…

Cevap aradıkları soruyu yöneltip beklentilerini dile getirdi:

“Önemli noktalardan biri şu: Bu harekat ne kadar sürecek? Biz Suriye sorununun çabuk çözümlenmesini istiyoruz.”

Peki…

Son süreçte dünya liderliği için gücünü hissettiren Çin, bugün sorun yumağı olan Ortadoğu’ya nasıl bakıyor, aktif olacak mı?

Soruyu…

Çin gezimiz sırasında da Çin’deki yetkililere yöneltmiş ve aldığımız cevabı 27 Eylül 2017 günü bu sütunlarda aktarmıştık:

“Çin Halk Cumhuriyeti, nerede olursa olsun sınırların değişmesine karşı. Her yerde olduğu gibi, Ortadoğu’da da sınırların değişmesine karşıyız. Bu yönde atılacak her adımdan rahatsızlık duyarız.”

O konuşmanın üzerinden 4.5 aya yakın süre geçti. Türk askeri Suriye’nin bölünmesini önlemek ve teröristleri temizlemek için Afrin’de.

Ortadoğu’da temkinli davranan Çin’in bakışını bu kez Ankara’da dinledik:

“Her gelişmeyi yakından izliyoruz. Astana’da gözlemciyiz, asıl aktör değiliz. Çözüm için özel temsilci atadık. Suriye’de Birleşmiş Milletler kanalıyla çözümden yanayız.”
 

Çin’in Kudüs politikası Türkiye gibi
 

Çin’in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong’la akşam sohbetinde, Ortadoğu’nun geleceğini  ilgilendiren bir başka konuyu, Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesi ile başlayan krizi de konuştuk.

Net bir dille şunu söyledi:

“Çin’in Kudüs politikası Türkiye’nin izlediği politika gibi.”

Sonra da bilinmeyen bir şeyi açıkladı:

“İstanbul’daki İslam İşbirliği Örgütü toplantısına elçimiz de katılmak istedi. Fakat yalnızca Müslüman ülkeler katıldığı için gerçekleşmedi.”
 

Türkiye’ye gelirken Türkçe öğrenmiş
 

Çin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong sohbetin tamamını Türkçe yaptı. Söylenen her şeyi anlayan, esprilere karşılık veren, söylemek istediğini de net anlatan Xiaohong’a dilimizi nerede öğrendiğini sorduk.

Şunu söyledi:

“Türkiye’ye geleceğim belli olunca eşimle Çin’de Türkçe öğrendik.”

O gece, Büyükelçi’nin de çok iyi Türkçe konuştuğunu öğrenince şunu düşündük:

Elçisine, göndereceği ülkenin dilini öğreten Çin’in büyük devlet olması tesadüf değil.
 

Güvenlik sorunu çıkmazsa Çinli turistleri karşılamak sorun olur
 

Çin’de olduğumuz günlerde de tartışılan bir konu vardı: Çin’in Türkiye yılı ilan ettiği 2018’de ne kadar Çinli turist gelir?

Konu…

Video paylaşım sitesi YouTube’da tıklanma rekorları kıran o romantik şarkıyla birlikte yeniden gündeme geldi.

O akşam…

Batı ülkelerinden turistlerin gelmemesi nedeniyle Kremlin Sarayı’nı yalnızca Çinli turistlerin kafileler halinde gezdiğine tanıklık ettiğimizi aktarınca, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong şunu söyledi:

“Her yıl 140 milyon Çinli turist dünyayı dolaşıyor. O bakımdan Kremlin’de görülen tablo şaşırtıcı değil.”

Şunu vurguladı:

“Türkiye’nin bu yıl 1 milyon Çinli turist hedefi var, fakat kolay bir rakam değil, bu yıl ulaşılması zor gözüküyor.”

Bu noktada…

Çinli turistlerin ilgi alanına işaret etti:

“Rus turistler Antalya’yı çok seviyorlar. Fakat Çinli turist için Antalya, deniz, güneş cazip değil. Çinli turist Antalya’ya gitmez.”

Ardından…

“Kapadokya gibi, Pamukkale gibi, İstanbul gibi yerler ve kültürel geziler bizim turistlerimiz için daha cazip” dedi ve ekledi:

“Eğer güvenlik sorunu yaşanmazsa Çinli turistler Türkiye’ye daha fazla gelirler. Üstelik o kadar fazla Çinli turist gelir ki, bu defa da karşılamak sorun olur.”
 

Büyükşehir Grubu hedefini açıkladı: Biz Bursa’yı İYİ yöneteceğiz
 

Aslında… Bir siyasi partinin kurulur kurulmaz Büyükşehir Belediye Meclisi’nde temsil ediliyor olma, hem de 8 üyeyle temsil ediliyor olması yerel siyaset açısından çok önemli.

Nitekim…

İYİ Parti Büyükşehir Grubu olarak ziyaretimize gelen Prof. Dr. Hasan Ertürk, Ercan Özel, Avni Çimen Erin, Hüsnü Doğruoğlu sohbet sırasında halkın teveccühünün çok yüksek olduğunu söyleyip şuna dikkat çektiler:

“Önemli oranda kararsız seçmen var. Bu seçmen kitlesi bizim üreteceğimiz politikalara ve söylemlere göre karar verecek.”

Ardından…

2002’de AK Parti’nin kuruluşundaki havayı bugün İYİ Parti’de gördüklerini vurguladılar ve nisan ayında yapılacak kurultay sonrası politikalarının ortaya çıkacağını ifade ettiler.

İki noktada iddialılar:

Bir…

“Genel Başkanımız Meral Akşener Cumhurbaşkanı adayımız. Seçimi kazanacak ve parlamenter sistemi devam ettirecek.”

İki…

“Bursa iyi yönetilmiyor, kaynakları iyi kullanılamıyor. Burfaş ve Burulaş üzerinden borç döndürülmeye çalışılıyor. Biz Bursa’yı İYİ yöneteceğiz.”