Osmangazi Ziraat Odası’nda değişim şubat ayında yaşandı. 2 yıldır Oda Başkanı olarak görev yapan Hakan Ekim yeni görev dağılımında Meclis Başkanı olurken, yönetimi yeniden görev bölümü yapıp İsmail Altınkaya’yı başkanlığa getirdi.
İşte…
Kendi aralarındaki bu görev değişikliği ardından Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya ile Başkanvekili Kadir Çiçek ve yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Çiçek, Cevat Esen, Ali Kaynak ziyaretimize geldiler.
Oda’da ziraat mühendisi olarak görev yapan Yasemin Kayalı da birlikteydi.
Sohbette, çiftçi sorunları ile ovanın durumu ağırlıklı konuşuldu. Özellikle, Bursa Ovası’nın bugünkü durumuna tepkili, geleceğinden de kaygılılar.
Şunu söylediler:
“Bugün ovanın en büyük sorunu kaçak yapılaşma. İlginç olan şu: Köylerde her yapıya müdahale edilirken, tarlaların ve bahçelerin içine yapılan tüm yapılara anında su ve elektrik bağlanıyor.”
Bu noktada…
“Kaçakla mücadele nasıl olacak?” diye sorup şunu söylediler:
“Ova elden gidiyor. Tarım alanları zaten azaldı, ama bu gidişle hiç kalmayacak.”
Ardından…
Büyük tehdit altında olan ovaya yönelik daha büyük tehlikeye dikkat çektiler:
“Çevre Yolu ovanın en verimli topraklarından geçti. Ardından hızlı tren için deveci armudu, kara incir, şeftali ve elma bahçelerimizi verdik. Şimdi de Gemlik treni ovamızın kalan bölümlerini tehdit ediyor.”
Söyledikleri şu:
“Dereçavuş’tan ayrılıp Gündoğdu’dan Kurşunlu’ya ulaşacak olan tren hattının tamamı verimli topraklardan, dünyanın hayran kaldığı çok özel meyve bahçelerinden geçiyor.”
Şunu eklediler:
“Trene itirazımız yok elbette… Raylar her türlü araziden geçirilebilir, ama deveci armudu, kara incir, elma, şeftali her yerde yetişmez. Biz topraklarımızı korumaya çalışıyoruz.”
Önerileri şu:
“Gemlik’e tren ovanın ortasından ve meyve bahçelerinden değil, yeni yapılan otoyolun yanından ve boş arazilerden gitmeli.”
Daha işlemlerin başındayken, söyledikleri bize de doğru geldi.
14 köyde traktörlere fenni muayene
Ova köylerinde makineli tarımın olmazsa olmazı traktörler için fenni muayene sorun oluyor. Çünkü traktörleri köyden çıkarıp muayene istasyonuna götürmek kolay değil. O nedenle de, fenni muayeneler köylere götürülüyor.
Bu yıl…
Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya daha fazla köyde fenni muayene yapılabilmesi için harekete geçti ve 14 köyde muayene merkezi kurulmasını sağladı.
İlk muayeneler Çağlayan ve Karabalçık’ta yapıldı, İsmetiye ve Demirtaş’ta da bu hafta yapılacak.
Bugüne kadar resmi kurumlarda aynı makamda iki müdür hiç olmamıştı. Kağıt üzerinde 2 müdürü olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü şu sıralarda bu tuhaf durumu yaşıyor.
Önce…
2.5 yıl önce İl Milli Eğitim Müdürü atanan Veli Sarıkaya 26 Mayıs günü görevden alındı. Yerine de Karaman İl Milli Eğitim Müdürü’yken Kahramanmaraş’a atanan, ancak tepkiler nedeniyle gidemeyen Asım Sultanoğlu geldi.
Dahası…
Müsteşar Yusuf Tekin atama kararnamesi çıkınca Sultanoğlu’ndan “hemen Bursa’ya gidip başlamasını” istedi, ama kendilerine bilgi verilmediği ve görüşleri alınmadığı için AK Parti teşkilatı karşı çıktı. Yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen de devreye girdi.
Sultanoğlu o gün geldi, ama siyasiler devreye girdiği için göreve başlayamadı. Bunun üzerine Dobruca’daki Havva Aslanoba Turizm Meslek Lisesi’nin uygulama oteline yerleşti.
Birkaç gün gündüz İl Milli Eğitim’de Sarıkaya ile görüşenler, gece otelde Sultanoğlu ile görüşmeler yaptılar.
Bu duruma…
Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu farklı bakış getirdi:
“30 bin eğitim çalışanı olan Bursa’da hiç mi bu işi yapabilecek kimse yok, 1 kişi bile müdürlük yapamaz mı? Dışarıdan müdür getirmek şart mı?”
Ziyaretimize…
Erol Usta ve Osman Çokakoğlu ile gelen Türkoğlu’nun bir de uyarısı var:
“Unutulmasın ki, dışarıdan gelenler kendilerini getirene tabi olurlar.”
Sendikacılıktan hakkında 17 dava açıldı
Tanıyanlar biliyor… Hem Kamu-Sen İ Temsilcisi olan, hem de Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı olan Selçuk Türkoğlu çevresel koşullar ne olursa olsun inandığını söylemekten geri durmaz.
Üstelik, konulara sırf sendikası gözüyle bakmaz, ülke ve toplum yararını öncelikle gözetir.
Ne var ki…
Selçuk Türkoğlu hakkında bugüne kadar tamamı sendikal faaliyetten tam 17 dava açıldı. Bu davalardan 3’ü halen mahkeme aşamasında, 3’ünü de Yargıtay’a kendisi taşıdı.
İmam Hatip’te 3 proje okulu: Yabancı dil, uluslararası, hafızlık
Bilgiyi… İmam Hatip Lisesi mezunlarının buluştuğu iftarda, kısa adıyla BİHMED olarak bilinen Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Kadir Oruç verdi.
Verdiği bilgi, İmam Hatip okullarının günün koşullarına uyan gelişimini göstermesi bakımından önemliydi:
“Bursa’da 3 proje okulu var: Biri yabancı dil ağırlıklı İpekçilik İmam Hatip Okulu, biri Uluslararası Murad Hüdavendigar İmam Hatip Okulu, diğeri de Ali Kuşçu Hafızlık İmam Hatip Okulu.”
Mezunların büyük ilgi gösterdikleri Merinos’taki iftarda BİHMED Başkanı Oruç ayrıca, TEOG sınavlarında 47 İmam Hatip öğrencisinin 120 tam net yaptığını da açıkladı.