Olay Gazetesi Bursa

Çiftçi güldü: Soğan ihracatında koronayla gelen yasak kalkıyor

Geçen ramazan… Ülkenin gündeminde patates-soğan fiyatları vardı. Hatta, aşırı fiyat artışı nedeniyle hükümet kararıyla belediyeler tarafından Tanzim Satış Mağazaları açılıp, başta patates-soğan olmak üzere sebze satışı yapıldı. Bu yıl… Fiyat artışı değil, rekoltede büyük artış var. Yani tersine bir yansıma söz konusu. Rekolte artışı ise üreticinin yüzünün gülmesi demek. Ne var ki… Yüksek rekolteye sevinen […]

Geçen ramazan… Ülkenin gündeminde patates-soğan fiyatları vardı. Hatta, aşırı fiyat artışı nedeniyle hükümet kararıyla belediyeler tarafından Tanzim Satış Mağazaları açılıp, başta patates-soğan olmak üzere sebze satışı yapıldı.

Bu yıl…

Fiyat artışı değil, rekoltede büyük artış var. Yani tersine bir yansıma söz konusu. Rekolte artışı ise üreticinin yüzünün gülmesi demek.

Ne var ki…

Yüksek rekolteye sevinen soğan üreticisi bu yıl da koronavirüs salgını nedeniyle ihracat yasağına yakalandı. Sokağa çıkma yasakları ve evde karantina nedeniyle daralma da olunca üretici sıkıntıya girdi.

İşte…

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin üreticinin sıkıntısını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye iletti.

Ardından…

O görüşmeden çıkan sonucu açıklarken söze “Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında durdurulan soğan ihracatına izin verilmesi başta çiftçilerimiz olmak üzere hepimizi mutlu etti” diye başladı.

Şuna dikkat çekti:

“Antakya ve Adana’da soğan hasadı başladı. Bursa da, Karacabey ve Yenişehir’deki binlerce dönüm soğan tarlalarıyla bu alanın öncülerinden biri. Binlerce üreticimiz soğan üretiminden geçimini sağlıyor.”

Soruna işaret etti:

“Türkiye genelinde iç piyasada soğan tedariki noktasında sıkıntımız yok. Özellikle bu yıl soğan rekoltesinde ciddi bir artış var. Geçen yıl 500 bin ton civarında olan soğan üretimi bu yıl 1 milyon 250 ton civarında gerçekleşti.”

Şunu vurguladı:

“Üreticimiz elindeki soğanları sadece iç piyasaya değil yurtdışına ihraç edemezse tarlada kalacak. Sayın Bakan’a bunları anlattım.”

Kararı açıkladı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı salgın sürecinde kontrollü olmak koşuluyla kişi başı 250 ton soğan ihracatına izin verdi.”

Konu…

Yalnızca Karacabey ve Yenişehir’i değil, soğan üretimi yapan tüm Anadolu çiftçisini ilgilendiriyor. O nedenle geniş bir çiftçi kesimi sevindi.

Sonrasına ilişkin beklentisi de şu:

“Kısa sürede salgından kurtularak kontrollü ihracatın tamamen serbest olmasını umuyoruz. Her zaman çiftçimizin ve üreticimizin yanındayız.”


Çalı’da HES mesaisi

 

Çalı’da planlanan hidroelektrik enerji santralı, yani HES projesi tepki nedeniyle raftayken, koronavirüs günlerinde sessizce devreye girdi.

İşte…

İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu daha önce TBMM kürsüsünden dile getirdiği ve yöre halkının karşı çıktığı projeyi yerinde incelemeye gitti.

Vatandaşlarla konuşup, “İnsanlara evde kal çağrısı yaparken bölge halkının karşı çıktığı bir projeyi devreye almak iyi niyetten uzak tutumdur, takipçisi olacağız” dedi.

 

Diyanet İşleri Başkanı ve Müftü değişince yapılan anlaşmalar değişir mi?

 

Anlaşma 2015 yılında yapıldı… Şehreküstü’ndeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nı genişletmek için Bursa Büyükşehir Belediyesi, yapısal özelliği olmayan Bursa Müftülüğü binasını yıkıp meydana eklemek istedi.

O nedenle…

Yalova Yolu güzergahında önerdiği yerde 2015’te temeli atılan yeni Bursa Müftülüğü 2017’de açıldı. Kompleksteki cami, konferans salonu. lojman yapımını Durmazlar üstlendi.

Gerçi…

Gerek duyulmadığı için imzalı protokol yapılmadı, fakat Diyanet İşleri Başkanı ve Müftü’nün değişmesi kararları da değiştirdi.

Şimdi…

Bursa Müftülüğü, 5 Nisan’da yıkımı yapılan ve herkesin meydana eklenmesini beklediği eski binasının yerine yeniden inşaat yapmak istiyor.

Karşı çıkılan da işte bu.

Gelişmeyi bu sütunlardan aktarınca çok sayıda mesaj aldık. Gördük ki, kent kamuoyu Şehreküstü’ne yeni bina değil, Hanlar Bölgesi’nin girişi olan meydanın genişlemesini istiyor.

Diyanet de karşı çıkmaz herhalde.


TDK’dan ‘nasıl bir meydan’ önerisi

 

Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut’tan Şehreküstü Meydanı için farklı bir mesaj geldi.

Diyor ki:

“Şehreküstü Meydanı’ndaki eski Müftülük binasının, şehrimiz girişindeki kompleksine taşınmasıyla meydanın daha güzel ve yeşil olmasını beklerken, yeni inşaata başlanmasını üzüntüyle karşılıyoruz.”

Önerisi şu:

“Yanlıştan geri dönülmesini. halkımızın hizmetine sunulmak üzere yeraltında nezih tuvaletler ve emzirme odaları, üstte de çocuklar için doğal oyun alanları yapılmasını öneriyoruz.”

 


Zorla imzaladığı senetler kâbusu oldu, bahçe ve tarlaları İcra’dan satışta

 

Fehmi Bakar 81 yaşında. Mudanya’ya bağlı Mürsel Köy’ün dışındaki evinde tek başına yaşıyor. Geçen yıl, tanıdığı bir kişinin “müteahhit” olarak tanıştırdığı kişi kâbusu oldu.

Olay da şöyle gelişti:

2019 nisan sonunda bir gece Bakar’ın kapısı çalınır. Gelen, müteahhit olarak tanıdığı kişi belinden silahını, cebinden boş senetleri çıkarıp “İmzalamazsan öldürürüm” der. O da korkudan 7 boş senet imzalar.

Sonrasını…

Avukatı Ertuğrulgazi Akyıldız anlattı:

“Vade, bedel, lehtar olmayan sadece Fehmi Bakar imzalı senetler daha sonra doldurulmuş.  Toplam 7 milyon liralık 7 senet 3 farklı kişiye ciro edilmiş. Onlar da İcra’ya başvurup alacak takibi başlatmış.”

Şunu vurguladı:

“Mudanya Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduk, fakat soruşturma sürüyor. Tarla ve bahçelerin icra yoluyla satışı için de 22 Mayıs’a gün verildi.”

İstekleri şu:

“Yaptığımız suç duyurusuyla açılan soruşturma bir an önce tamamlanırsa gerçek ortaya çıkar. Yoksa bahçeler İcra’dan satılacak.”

 


Başkan jesti: Uzaktan eğitim için tablet verdi

 

Koronavirüs salgını nedeniyle kapanan okullarda uzaktan eğitim yoluyla dersler internet üzerinden devam ediyor.

Ancak…

Mudanya’da yaşayan Nurcan Çakır, sosyal medya üzerinden ulaştığı Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a, çocukları Mehmetcan ve Burakcan’ın internete bağlanacak tabletleri olmadığı için dersleri izleyemediklerini yazdı.

Başkan Türkyılmaz da evlerine giderek Mehmetcan ve Burakcan’a birer tablet armağan etti.