Olay Gazetesi Bursa

CHP’den sonra AK Parti de seçim takvimini öne çekiyor

İlk adımı CHP attı… Parti örgütlerine genelge olarak gönderilen MYK kararı gereği 31 Mart 2019 yerel seçimi aday adaylığı başvuruları 1 Ekim’de başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi seçim takviminin 1 Ocak’ta başlayacak olmasına karşın CHP’nin kendi takvimini öne çekerek attığı adım, görünen o ki siyaseti etkileyecek. Nitekim… Ankara’dan gelen haberlere göre AK Parti’nin de seçim takvimini öne çekerek aday adaylığı başvurularını 5 Kasım’da başlatması bekleniyor. Üstelik… CHP 19 […]

İlk adımı CHP attı… Parti örgütlerine genelge olarak gönderilen MYK kararı gereği 31 Mart 2019 yerel seçimi aday adaylığı başvuruları 1 Ekim’de başladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi seçim takviminin 1 Ocak’ta başlayacak olmasına karşın CHP’nin kendi takvimini öne çekerek attığı adım, görünen o ki siyaseti etkileyecek.

Nitekim…

Ankara’dan gelen haberlere göre AK Parti’nin de seçim takvimini öne çekerek aday adaylığı başvurularını 5 Kasım’da başlatması bekleniyor.

Üstelik…

CHP 19 günlük süre belirlerken, AK Parti’nin aday adaylarına yalnızca 1 hafta süre tanıyacağı ve başvuruların 12 Kasım’da sona ereceği konuşuluyor.

Başvurular…

İlçe, il ve Büyükşehir belediye başkanlıklarıyla ilçe belediye meclis üyeliği adaylıklarını kapsıyor. Bursa’da yok, ama Büyükşehir dışındaki illerde bir de İl Genel Meclisi Üyeliği başvurusu söz konusu.

Bununla birlikte…

CHP seçim takvimini öne çektiğini genelge ile duyurmasına karşın, AK Parti’deki yalnızca kulis bilgisi olarak yansıyor.

Nitekim…

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a bu duyumu aktardığımızda “Bize resmi bir yazı gelmedi. Ayrıca hafta başında ilçe başkanlarımız Ankara’daydı. Teşkilat başkanları da böyle bir duyum almadılar” dedi.

Aslında…

Siyasi partilerin 31 Mart için erken harekete geçmeleri siyaset camiası için hiç de sürpriz değil.

Çünkü…

Bir süre öncesine kadar ekim ya da kasımda erken yerel seçim beklentisi vardı ve siyasi partiler böyle bir olasılığı hiç göz ardı etmediler.

Ayrıca…

Bu yerel seçimde hemen hemen tüm partilerin adaylarını erken belirleyip sahaya erken çıkmak istedikleri de sır değil.

O bakımdan…

Kulislerdeki konuşmalar sürpriz kabul edilmese de, kamu görevlilerinin aday adaylığı için görevlerinden istifaları teknik sorun olabilir.

YSK takvimine göre istifa edenler seçilemediklerinde görevlerine dönüyorlar, ama partilerin takvimine göre istifa edenlerin durumu tartışmalı.

 

Kılıçdaroğlu’na Ankara’da Bursa sunumu

 

İlçelerde anket çalışmalarına başlayıp ham sonuçları toplayan CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, araştırmanın raporlamasını bekliyor. Sonuçları da 12 Ekim Cuma günü alacağını hesaplıyor.

Nitekim…

Bundan sonraki adımlarını da 12 Ekim’e göre yaptı. Akkuş’un programında 17 Ekim’de Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kapsamlı bir Bursa sunumu yapmak var.

O sunuma…

Akkuş’la birlikte Bursa’dan gidecek gazetecilerin de katılmaları düşünülüyor.

 

Bursa’daki üniversiteler Sayıştay raporunda geçerli not alamadı

 

Anayasaya göre… Merkezi idare bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile malları TBMM adına Sayıştay tarafından denetleniyor. Sayıştay denetimi kapsamına yerel yönetimler ve üniversiteler de giriyor.

Bu kapsamda…

TBMM adına yapılan Sayıştay denetimlerinin raporları açıklandı. Raporun üniversitelerle ilgili bölümünde, Uludağ Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi de yer alıyor.

Yayınlanan raporlara göre, Bursa’daki iki üniversitenin de denetimlerinde sıkıntılı bir durum var.

O sıkıntı…

Uludağ Üniversitesi’ndeki inceleme sonuçlarına “Mali tabloların eksik ve hatalı bilgi içerdiği” şeklinde yansımış. Yine Uludağ Üniversitesi’nin gelen yatırım ödeneğini kullanmadığı da raporda yer alıyor.

Buna karşın kira gelirlerinin arttırıldığı vurgulanıyor.

Yanı sıra…

Bursa Teknik Üniversitesi denetimiyle ilgili bölümde de çarpıcı bir ifade var:

“…tüm mali faaliyet karar ve işlemleri ve bunlara ilişkin kayıt, defter, bilgi, belge ve verileri kamu idaresi tarafından zamanında sağlanamadığı için görüş bildirilememiştir.”

 

Tarımı bekleyen tehlike: Gençler köyden gidiyor, çiftçilik bitiyor

 

İkisi de… Peşe peşe dönemlerde Osmangazi Ziraat Odası Başkanlığı yaptılar. Sabri Akçalar başkanken, Hakan Ekim yönetiminde başkanvekiliydi. Bu ikili 3.5 yıl birlikte çalışıp 2015 Şubat’ta yarıştı. Seçimi kazanan Ekim yönetimi bırakıp Meclisi Başkanı olunca İbrahim Altınkaya başkanlığı üstlendi.

Ekim ve Akçalar ziyarete birlikte geldiklerinde çiftçinin sorunlarını konuştuk.

Örneğin…

Gündemdeki domates fiyatlarından söz açılınca şunu söylediler:

“Pazar tezgahındaki pahalılıkta en masum olan çitçi. Domates tarlada 3-4 lira ama pazarda 8 liraya satılıyor. Arada maliyet arttırıcı unsurlar çok fazla.”

Şuna da dikkat çektiler:

“Avrupa’ya ihraç olarak tarım ürünü götüren tırlar döviz ve akaryakıt fiyatındaki artıştan sonra, dönüş mazotunun parasını almadan yola çıkmıyorlar. Bu da ek maliyet demek.”

Şu noktada eski başkanları karamsar gördük:

“Köylerde genç nüfus kalmadı. Üniversiteye giden zaten geri dönmüyor. Köydeki gençler de tarım yerine şehirde çalışmayı seçiyor. Bu gidişle çiftçilik yapacak kimse kalmayacak, çiftçilik ve tarım bitecek.”

 

Eski başkanlar güçlerini birleştirdi

 

Osmangazi Ziraat Odası’nın şubat ayında yapılacak seçimlerinde eski başkanlar Sabri Akçalar ve Hakan Ekim birlikte hareket etmeye karar verip güçlerini birleştirdiler.

5 bin üyesi olmasına karşın, yapısı gereği kongresi 83 delegeyle toplanan Osmangazi Ziraat Odası seçiminde güç birliği yapan Ekim ve Akçalar çıkış gerekçelerini şöyle açıkladılar:

“İkimizin de çiftçiye bakış açımız aynı. Çiftçinin içinden insanlar olarak hizmet için geliyoruz. Çok sorun yaşayan çiftçimizin sesi olacağız.”