Adayı… Bursa’daki belediye başkanlarının en popüleriydi. Ülkede ekonomik sıkıntı vardı. 2004’ten beri Bursa’yı yöneten AK Parti kadroları yenilenmişti. CHP de seçime İYİ Parti ile ittifak yaparak giriyordu.
Dahası…
Seçim gününe kadar yapılan anketlerin büyük bölümü CHP Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey’in kazanacağını öngörüyordu. O gece de bu havada başladı.
Fakat…
Seçimi CHP Adayı Bozbey kaybetti, AK Parti Adayı Alinur Aktaş kazandı.
İşte…
“Ankara ve İstanbul gibi nüfusu büyük kentlerde CHP ipi göğüsledi, ama maalesef Bursa’yı bundan ayırdık. Ayırmasaydık iyi olurdu.”
Devam etti:
“Genel Başkanımızın tarif ettiği gibi, Bursa hepimizin içinde kanayan bir yara. 1989’da birçok yerde belediyeleri alırken Bursa’yı kazanamamıştık. Yalnızca 1977’de kazandık.”
Ardından…
“Bu kez çok yaklaşmıştık” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Umut vardı. Bu umudun örgütlenmesini ve inşasını başardık. Bursa’da farklılıkların olacağı bir süreç yaşıyorduk, ama olmadı. Seçimi kaybettik.”
Sonra da…
“Şimdi kendi özeleştirimizi yapmak zorundayız, nerede hata yaptığımızı sorgulamak zorundayız” dedi ve şunu söyledi:
“Çok hızlı bir şekilde ilçe ilçe bir araya geleceğiz. Her ilçe kendi fotoğrafını çıkaracak. Sonra İl örgütü olarak biz kendimizi sorgulayıp özeleştirimizi yapacağız, eksiklerimizi göreceğiz.”
İlk özeleştiriyi de yaptı:
“CHP İl Başkanlığı ve ilçe örgütleri olarak bazı yerlerde bir-iki stratejik hata dışında hatamız olmadı.”
Sürecin sonunda hazırlanacak geniş kapsamlı raporun CHP Genel Merkezi’ne gönderileceğini vurgulayıp seçimdeki mesaja dikkat çekti:
“Bursa’da kazanan anlayışa, yani iktidara seçmen sarı kart gösterdi, ‘iyi yönetemiyorsun’ dedi. Ben bu sarı kartı önemsiyorum. Bize de umut verdi.”
Şunu da ekledi:
“CHP örgütlerinin bu umut üzerinden kendilerini revize etmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Parti ve aday birbirine yaklaşmadı mı?
CHP’nin seçimi kaybetmesiyle başlayan “parti ve aday birbirlerine yaklaşmadı” eleştirisini anımsatınca CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş şunu söyledi:
“Bu algı doğru değil. CHP dışından sosyal medya aracılığıyla yayılmaya çalışılıyor. Ağırlıklı olarak da CHP’ye oy vermeyenler bunu konuşuyor.”
Şunu açıkladı:
“Adayımız çok değerliydi. Genel Merkezimizin stratejisi gereği öne çıkması gerekiyordu. İstanbul ve Ankara’da böyle oldu. Biz de öyle yaptık, adayımızı öne çıkardık.”
CHP sandıkları boş mu bıraktı?
Seçim sonrası tartışmalarından biri de, CHP’nin sandıkları boş bıraktığı iddiası. CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş bunu da sosyal medya algısı olarak tanımladı ve şunu söyledi:
“Bursa İl Başkanı olarak söylüyorum. Tüm ıslak imzalı tutanaklar elimde. 6 bin 840 ıslak imza var. Sandıkların boş bırakılması söz konusu değil.”
Örnek verdi:
“Harmancık’ta 42 sandık var. Orada iddialı bir adayımız, ilçe örgütümüz var. 42 sandığın da boş bırakılması mümkün mü?”
CHP’de MYK kongre takvimi için toplanıyor, Akkuş ne yapacak?
CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş seçim sonuçları değerlendirmesi yanında CHP’nin önündeki süreçle ilgili bilgiler verdi.
Söze…
“İl Başkanı olarak göreve geleli daha 1.5 yıl dolmadan 2 seçim yaşadık, 2 kurultay yaptık, bir de kurultay girişimi oldu” dedi ve şunu söyledi:
“Önümüzde siyasi bir süreç var. Partimizin MYK’sı toplanacak ve kendi iç dinamiklerimizi harekete geçiren kararı alacak.”
Yani…
“Yani kongre sürecini başlatacak. Önce ilçelerde delege seçimlerini, sonra ilçe kongrelerini yapacağız. Yılsonunda il kongremizi yapmış olacağız.”
Bu noktada…
“Yeni il başkanımız ve yeni yönetim siyasetin içinde kendi varlıklarını sürdürecekler” dediğinde “Hüseyin Akkuş’un bir kararı mı var?” diye sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Şu an için olumlu ya da olumsuz bir kararı yok. İl örgütü ve ilçe başkanlarımızla konuşup karar vereceğim.”
Şunu da ekledi:
“Kim olursa olsun, seçilecek il başkanı başımızın tacıdır.”
Seçmende önseçim kırgınlığı mı var?
Bazı yerlerde CHP’nin ilçe belediye başkanına oy veren seçmenin belediye meclisi listesine oy vermediğini söyleyen CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş örnek verirken “Osmangazi’de 10 binden fazla fark var” dedi.
Nedenini de açıkladı:
“Demokratik anlayışımızdan vazgeçtiğimiz için seçmen bunu yaptı. Meclis adayları önseçimle belirlenmediği için kırgınlık ve kızgınlık gösterdi. Biz de bu mesajı almalıyız.”
Düşüncesi şu:
“Bundan sonraki tüm seçimlerde önseçim yapmalıyız.”
Akkuş açıkladı: Millet İttifakı Mustafakemalpaşa’yı nasıl kaybetti?
“İYİ Parti İl Başkanı Yahya Bahadır arkadaşımla iki il başkanı olarak özel bir protokol yaptık. Bu özel protokol, İYİ Parti’ye verilen 8 ilçede işledi, bir tek Mustafakemalpaşa’da hayata geçemedi.”
Nedenini de açıkladı:
“Belediye meclisi listesi yapılırken ilçe başkanımız dışarıda tutuldu. Bu da seçimi kaybetmemize neden oldu.”
Sözlerini şöyle açtı:
“Adayımız Orhan Alper’di, geri çektik. Fakat belediye meclisine yazılmayınca o da gitti DP’den aday oldu. Gerekçelerinden biri ittifak protokolüne uyulmamasıydı.”
Rakamları anımsattı:
“Millet İttifakı olarak Mustafakemalpaşa’da seçimi 600 oyla kaybettik. Orhan Alper de DP adayı olarak 1300 oy aldı.”