Televizyonda… İHA’nın gece yarısı Bursa girişinde çektiği görüntüler, AK Parti İl Başkanı olarak kente dönen Ayhan Salman’ın karşılanışındaki samimiyeti yansıtıyordu.
Burada…
ANAP’ta İnegöl İlçe Gençlik Kolu’nda siyasete adım atıp AK Parti’de İnegöl İlçe Başkan Yardımcılığı yapan, Sedat Yalçın’ın ikinci dönem yönetimde ve Cemalettin Torun’un atama yönetiminde yer alan Salman’ı öncelikle il yönetiminde birlikte ekip siyaseti yaptığı arkadaşlarının sevinci gayet doğal.
Ne var ki…
Hangi parti olursa olsun güç siyasetine ve bu güçlerin kıran kırana rekabetine alışkın Bursa siyaseti önceki akşamdan beri aynı soruya cevap arıyor:
“Ayhan Salman’ı il başkanı olarak Cumhurbaşkanı’na kim önerip kabul ettirdi?”
Aslında…
Cevabı ararken ortam koşullarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Çünkü…
Herkesin birbirine karşı olduğu, kendi hamlesinden çok karşı tarafın kurgusunu bozmaya odaklandığı bir süreçte hiçbir taraftan olmayan bazen daha avantajlı hale gelebiliyor.
Taraf olmayan, tarafların da karşı olmadığı bir seçenek her zaman söz konusu.
Bununla birlikte…
Siyaseti iyi bilen, teşkilat yapısını iyi tanıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da AK Parti Genel Başkanı olarak il başkanı atarken karşılaştığı karşılıklı tezvirat nedeniyle “Madem bu kadar çok ayrışma oluşmuş, size sürpriz yapayım da görün” deme olasılığı hiç de yabana atılır gibi değil.
Makul dayanak ise, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun çalışacağı il başkanı tercihini ortaya koyması..
İşte…
Bu durumu dün Çavuşoğlu’na sorduk. “Kendisini yönetimlerden tanıyorum elbette. Tanıdığım, bildiğim, donanımlı ve yetkin bir arkadaşımız” dedi.
2011’deki milletvekili adaylığı sırasında kendisiyle birlikte çalışan saha ekibinde de yer aldığının konuşulduğunu anımsattığımızdaysa şunu söyledi:
“Yönetimlerdeki arkadaşlarımızla birlikte katıldığımız programlar oldu. Ayhan Bey de bazı çalışmalarımıza katıldı. Ama ekip değildik.”
Dileği şu:
“Allah muvaffak etsin, bize uzun süre hizmet etsin inşallah.”
Bunun üzerine…
Salman adının nasıl gündeme geldiği sorumuzu tekrarladık.
“Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri” diye söze başlayan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu açık yüreklilikle şu cevabı verdi:
“Cumhurbaşkanımız Bursa’yı bizden de iyi biliyor. Olan biten her şeyden haberi var.”
Şunu da ekledi:
“Fiziki olarak Cumhurbaşkanımız Bursa’ya 393 kilometre uzakta, ama manen her şeye vakıf ve her şey de onun gözünün önünde cereyan ediyor.”
AK Parti’de değişim nerede biter?
Ayhan Salman’ın il başkanı atanmasıyla AK Parti kulisleri “Değişim nerede biter?” sorusuna da cevap arıyor.
Öyle ya…
Hükümet revizyonuyla temel taşı isimler değişti,İl Başkanı değişti, bürokraside değişim başladı.
Torun istifasını Ankara’da verdiği gün Bursa’ya dönerken “il yönetim kurulunun devam edeceğini” söylemişti. Fakat, yeni gelenin yabancı olduğu yönetimle çalışması kadar, eski yönetimin de yeni gelenle uyumu kolay değil.
Nitekim…
Yönetim kurulunun da dün akşam istifaları alındı.
Bu değişimin…
Yeni il yönetimi, yeni ilçeler derken 2019’a kadar uzayacağı anlaşılıyor.
Salman’ın önündeki kritik 6 ay
AK Parti’nin yeni il başkanı Ayhan Salman geçmişte yönetimlerde yer aldı, ama ilk kez lider pozisyonu üstleniyor.
Dahası…
Şirket merkezini Bursa kent merkezine taşıma kararı yanında İnegöl’den yetişen siyasetçi olarak da Bursa arenasına çıkıyor. Oluşumlara uzaklığının avantajına karşın, siyaset oluşturmada etkili yeni ekip kurma güçlüğü de burada başlıyor.
Benzer bir baskıyı, deneyimine karşın Cemalettin Torun bile yaşadı.
O nedenle…
Şubatta yapılacak il kongresine kadar Salman’ın 6 aylık süresi çok kritik. Geleceği bu süre belirleyecek.
Çayımızı içerken… “Turizme kafayı taktık” diye söze başlayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, ilk akla gelen soruyu, “Oylat’ı canlandırma projesi mi?” sorusunu yönelttik.
O da…
“Oylat elbette İnegöl’ün değeri” dedi ve şu bilgiyi verdi:
“Bin yataklı Oylat’ta geçen yıl 178 bin gece kalışı oldu. Bu, 50 bin civarı kişinin gecelemesi demek. Şimdi bu sayıyı arttırmak için plan yapıyoruz.”
Hedefini daha büyük olarak açıkladı:
“1200 metre rakımlı ve tek taraflı Fethiye yamaç paraşütü için 900 bin turist almış. Bizim 2 bin 232 metre rakımlı ve 3 yönlü Aktaştepe’miz var. Neden daha fazla turist gelmesin?”
Bu noktada…
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün büro açmadığı İnegöl’de kendi turizm bürolarını oluşturduklarını, seyahat acentalarının yanı sıra Türkiye Seyahat Yazarları Derneği’ni konuk ettiklerini ve gözlemlerinden harika öneriler çıktığını vurguladı.
Aktaş şu noktada da iddialı:
“Gelenler İnegöl’ün turizm potansiyeline hayran kalıyor. Köftemiz ve mobilyamızla tanınıyoruz, ama turizm değerimiz daha fazla.”
Şunu da ekledi:
“Yenice’yi turizmin merkezi yapacağız.”
Boğazova Uzungöl’den daha iyi olacak!
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş turizm alanında iddialı. İddiasını ortaya koyarken de projelere işaret ediyor.
Gerçi…
Hepsi heyecan verici, ama birisi daha da etkileyici:
“Boğazova Yaylası’na özel imar planı yaptık. Karadeniz’in Uzungöl’ün çok daha iyi bir yer olacak, Türkiye tanıyacak.”
Hedeflerini açıklarken şuna da dikkat çekti:
“Turizm geliştiğinde tüm sektörlere katkısı olacak.”