Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Çarpıcı araştırma: Tarihten bugüne Türk şehirleşme modeli nasıl değişti?

Köşe Yazısını Dinle

Araştırmayı… Bursa üzerine çalışmaları ve kitaplarıyla tanınan, daha öğrencilik yıllarında arkadaşlarıyla birlikte başlattığı Bursa 2023 düşüncesi üzerine projeler geliştiren Aybars Yılmaz yapıyor.

Açıkçası…

Türk kültürü açısından şehirleşme öyküsü çok dikkat çekici. Aybars Yılmaz da amacını heyecanla anlattı:

“Hunlardan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne değin, Türkler tarafından kurulan şehir yapılarının özgün ve karakteristik yanlarını belirleyerek Türk Şehir Modeli’nin ortaya çıkmasını sağlamak.”

İlk sonuç şu:

“Gök Tanrı inancı ile başlayıp İslamiyetin kabulü sonrasında da süren inanç temelinde, kültür kolonlarının üzerine inşa edilen medeniyet tasavvuru esasına dayalı bir model ile karşılaştık.”

Şunun da altını çizdi:

“Akıl-Gönül-Vicdan felsefesinin esas alındığı Türk şehirlerinin toplum nezdinde tam denilebilecek düzeyde uyum sağlandığı ortaya çıkıyor.”

İzlediği yolu da özetledi:

“Türk mitolojisinin temel eserleri olan Orhun Abideleri ve Göktürk Yazıtları ile birlikte Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Kuruluş Dönemi şehircilik kaynaklarını inceleyerek bu modeli ortaya koyduk.”

Ulaştığı verilerden Türklerin şehirleşme modelini de açıkladı:

“Dairesel, hegzagonal yerleşim şekli.”

Modele şu örneği ekledi:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü projesinde niye bu şekilde yerleşimi tercih ettiği iyi anlaşılmalı.”

Çarpıcı bir nokta da şu:

“Massachusetts Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre; merkezi idare, altyapı kontrolü ve yoğun trafik akışının yaşandığı mahallelerde dairesel veya hegzagonal yerleşimi tercih edilmesi dörtgen veya kare yerleşime göre çok daha faydalı bulundu.”

Beklentisi şu:

“Türk Şehir Modeli çalışmasının uzmanlarla Türklüğe özgü şehir kurma kılavuzu ortaya çıkaracağını düşünüyorum.”

Anladığımız o ki…

Çalışmanın ikinci ayağını Bursa’daki Osmanlı şehir modeli oluşturacak.

 

Malezya’dan umreye giden yol Bursa’dan geçti

Pazar günü… Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı öğle namazını bitirip camiden çıkınca Muradiye Külliyesi kapısında bir grup Malezyalı turistle karşılaştı.

Malezyalılar ziyaretlerini şöyle açıkladılar:

“Malezya’dan umreye gitmek üzere yola çıktık. Fakat önce Bursa ve İstanbul’u ziyaret edip sonra Mekke ve Medine’ye ulaşmak istedik.”

Bu rota Lütfi Hoca’yı heyecanlandırdı, ama Bursa için de heyecan verici.

 

Anadolu medeniyetinde İznik kadar önemli: Tirilye’de tarih yürüyüşü

Bursa’nın… Her yerinde tarihin bir başka kesiti var. Binlerce yıl öncesinin yaşamından Anadolu medeniyetine geçişin yaşandığı topraklar, aynı zamanda Doğu ile Batı’nın da kültür köprüsü olmuş.

Nitekim…

Doğu Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya tarihi ve kültürel gelişimiyle UNESCO Dünya Mirası listesine aday olan İznik hak ettiği değerin tescillenmesini bekliyor.

Yanı sıra…

Yine Doğu Roma’dan Bizans ve Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel öneme sahip yerlerden biri de Mudanya’nın Tirilye beldesi.

İşte…

Bursa UNESCO Derneği’nin Doğa ve Çevre Komisyonu tarihi ve kültürel zenginliklere sahip Tirilye’ye dikkat çekmek için farkındalık gezisi düzenledi.

Bu amaçla…

Tirilye’den başlayan doğa yürüyüşü, Aya Yani Manastırı ve Kapanca Antik Limanı’nın  keşfi ile devam edip, Ketendere Sahili’ne dek uzandı.

 

Kendini belli etmeden yaşadı, sessizce vefat etti

Haziran ayı başıydı… Demirtaş doğumlu olan Bülent Arınç’ın rahatsızlanan ağabeyi Kutlay Arınç’ı ziyarete geldiğini yazmıştık.

Zaman zaman sohbet ettiğimiz Kutlay Arınç ve ailesi Bursa’da yaşarlar, ama kendilerini hiç belli etmediler. O gün de her zamanki nezaketiyle arayıp teşekkür etmişti.

Bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu, cumartesi gecesi yaşama sessizce veda etti.

Allah’tan rahmet diliyoruz.

 

BUİKAD’ın Viyana çıkarması: İş dünyasında kadının sesini duyurdular

Yola… “İş dünyasından gelen topuk sesleri” mottosuyla çıktılar. Kısa adıyla BUİKAD olarak bilinen Bursa İş Kadınları Derneği kısa sürede büyüdü ve Bursa’yı temsil eden iş kadınları örgütü oldu.

Ödül törenleriyle Anadolu’nun ilgisini çekti, sempozyum ve panellere de iş dünyasında kadınların karşılaştıkları sorunlara çözüm aradı.

Şimdi de…

Viyana çıkarması ile Bursa iş dünyasının kadınlarını uluslararası alana taşıyor.

BUİKAD Kurucu Başkanı Selma Çetinkaya Türker ile Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu ve üyelerden oluşan Bursa iş dünyası kadınları heyeti ilk olarak Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’u ziyaret ettiler.

Sonrasında…

Viyana Ticaret Odası’nda Bursalı ve Viyanalı iş kadınlarının katıldıkları toplantıda kadın girişimciliği ele alındı.

Böylece…

Bursa-Viyana arasında sağlam bir köprü oluşturuldu.

 

Halkla İlişkiler’in Ankara buluşması

Bursa’da… Son dönem kurumsal anlamda etkinliğini arttıran sivil toplum örgütlerinden biri de Bursa Halkla İlişkiler Derneği oldu.

Türkiye genelinde katılımcısı olan Halkla İlişkiler Ödülü organizasyonlarıyla ses getiren BHİD Başkanı Cansel Oruç, hafta sonu Ankara’da, kısa adı TÜHİD olan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin 50. yıl kutlamasına katıldı.

Kutlama programında Anıtkabir ziyareti de vardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X