Olay Gazetesi Bursa

Camilerdeki eserleri depodan müzeye taşıyan yolun öyküsü!

2500 yıllık geçmişi olan bir kentte yaşıyoruz. Bitinya’nın Bizans’ın izleri var. Osmanlı’nın kuruluşuna tanıklık etmiş, ilk başkenti olmuş bir kent. Dahası… Osmanlı ilk kentleşme modelini Bursa’da uyguladı, Bursa’dan kalkıp Trakya topraklarına geçti, Avrupa’ya açıldı. Bu kentte 6 padişah, 1 şehzadenin türbeleri var. Yanı sıra… Onların ailelerinin, vezirlerinin, komutanlarının, eğiten hocalarının, danıştıkları alimlerin türbeleri ve yanlarında […]

2500 yıllık geçmişi olan bir kentte yaşıyoruz. Bitinya’nın Bizans’ın izleri var. Osmanlı’nın kuruluşuna tanıklık etmiş, ilk başkenti olmuş bir kent.

Dahası…

Osmanlı ilk kentleşme modelini Bursa’da uyguladı, Bursa’dan kalkıp Trakya topraklarına geçti, Avrupa’ya açıldı.

Bu kentte 6 padişah, 1 şehzadenin türbeleri var.

Yanı sıra…

Onların ailelerinin, vezirlerinin, komutanlarının, eğiten hocalarının, danıştıkları alimlerin türbeleri ve yanlarında da camileri var.

O bakımdan…

Bursa’nın her yerinde tarihi cami ve türbe bulunuyor. Oralarda, tarihi değere sahip yüzlerce yıllık eserler var. Ne var ki o eserler yıllar içinde hırsızlara yenilip birer birer eksildi.

İşte…

Vakıflar Genel Müdürlüğü bu eserler cami ve türbelerde korunamayınca 5 yıl önce toplayıp depoya kaldırdı.

Bu noktada da…

Devreye Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe girdi ve depodaki eserler için Merinos’ta bu kente çok yakışacak Vakıf Kültür Müzesi oluşturdu.

Ne var ki…

Eserleri depoya kaldıran Genel Müdürlük, müzeye konmasına izin vermedi. Bunu da mayıs ayı başında Başkan Altepe açıkladı.

Açıklama üzerine…

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil harekete geçti. Büyükşehir’e daha önce uluslararası bir etkinlik olan Fotofest’i önerip organizasyon komitesine de giren Dr. İrgil bu kez müzeye verilmeyen vakıf eserlerini gündemine aldı.

Konuyla ilgili olarak da biri Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a, diğeri Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya olmak üzere iki soru önergesi verdi.

Önergelerde…

Müzeyle ilgili olarak 5 yıl önce protokol imzalandığını, buna karşın eserlerin verilmediğini anımsatan İrgil, eserlerin 700 metrekarelik alanda özel koşullarda ve klimalı vitrinlerde teşhir edilmek istendiğini de kaydetti.

Sonra da…

Cami ve türbelerden 5 yıl önce toplanan 400 küsur eserden yalnızca 100’ünün verilmek istenmesinin mantığını sordu.

Soruya…

Kültür Bakanlığı yanıt vermedi, ama Başbakan Yardımcısı Kaynak 29 Temmuz tarihinde açıklama gönderdi.

Gerçi…

Açıklamada sorunun cevabı yok, fakat toplanan eserlerle ilgili bilgiler yer alıyor, depolardaki saklama koşulları da anlatılıyor. Bunun da eserleri korumak için yapıldığı belirtiliyor.

Derken…

28 Ağustos tarihli yerel gazetelerde, Başkan Altepe’nin “müzenin yakında açılacağı” müjdesi yer aldı. Açıklamadan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eserleri vermeyi kabul ettiği anlaşılıyor.

Kuşku yok ki…

Müzenin açılma aşamasına gelinmesinde pek çok emek ve çaba var.

Ama…

Bursa’nın geçmişini depolardan kurtarıp müzede sergilenmesini sağlayacak yolun açılmasında, muhalefet partisi milletvekili tarafından verilen soru önergesi de etkili oldu.

Görünen bu.

 

Doğduğu Kırklareli’nde kitabını imzaladı

 

Kemal Demirel’in çocukluğu, gençliği Bursa’da geçti. CHP Gençlik Kolları’ndan siyasete başlayıp ilçe ve il başkanlığı yaptı, milletvekili oldu. Her platformda Bursa’yı temsil etti, Bursa’nın sorunlarını takip etti.

Ama…

Doğum yeri Kırklareli. O nedenle zaman zaman Kırklareli’ne gidiyor.

Hafta sonu eşi Nimet Demirel’le birlikte yine gitti. Bu kez Kırklareli Belediyesi’nin davetlisi olarak, Umut adlı şiir kitabının imza günü için doğduğu yerdeydi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu iyi bir evsahipliği yaptı. Eski ve yeni milletvekilleri de yalnız bırakmadılar.

 

Tesadüf: Bursa siyasetinin kaderi Batman’da kesişti!

 

Bu sütunlarda dün aktardık… Aynı zamanda Bursa Milletvekili olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu’nun yönetimindeki Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nın 12 Büyükşehir ile Doğu ve Güneydoğu’daki 12 kenti buluşturma projesi kapsamında Bursa da Batman’la eşleşti.

Ramazan Bayramı öncesi Batman’a ilk seferi yapan AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve arkadaşları 3-4 Eylül’de bu kez işadamlarının da olduğu 30 kişilik kafileyle gönül köprüsü için Batman’a gidiyor.

İşte…

Bu yazı üzerine dün sabah Cengiz Kütükçü aradı.

Aykan Erdemir’in CHP Bursa Milletvekili olarak görev yaptığı 4 yıl boyunca siyasi danışmanı olarak yanında yer alan Kütükçü ilginç bir ayrıntıyı anımsattı:

CHP Genel Merkezi her milletvekilini, CHP’nin milletvekili çıkaramadığı illere sorumlu olarak atamıştı. Bu görev gereği Aykan Bey 4 yıl boyunca Batman sorumlusu olarak çalıştı.”

Görev gereği…

Erdemir’in defalarca Batman’a gittiğini ve sorunlarının takipçisi olduğunu anımsatan Kütükçü’ye teşekkür ettik. Telefonu kapatınca da şunu düşündük:

Gerçekten de, bazen ilginç tesadüfler oluyor, kentlerin ve siyasetin kaderi kesişebiliyor.

2011-2015 döneminde CHP’nin Bursa’dan sorumlu atadığı Batman’a şimdi AK Parti Genel Merkezi tarafından kardeş olarak Bursa’nın atanması başka nasıl izah edilebilir ki?

 

Bursa’dan Çad’a yardım götürüyor

 

​Her fırsatta söylüyoruz… Ali Mollasalih son dönemde bu kentin en üretken siyasetçisi olmanın yanında gençlik siyasetinin de son dönem lideriydi.

Şimdilerde aktif siyasette değil, ama örnek alınacak işlere devam ediyor.

Dün kahve sohbeti için yanına uğradığımızda, kara Afrika’nın göbeğinde yer alan ve yoksul bir ülke olan Çad’a gitmek üzere hazırlık yapıyordu. Elinde de Çad’ın değişik bölgelerinden fotoğraflar vardı.

Bir grup arkadaşımla birlikte kısmetse bayramda Çad’da olacağız” dedi. Anladığımız kadarıyla, garibanları sevindirmek üzere bayram yardımı götürüyorlar.

 

Türk Eğitim Vakfı burs için meslek liselerine yöneldi

 

Yıllardır eğitimde ihtiyaç sahibi olan öğrencilere burs veren Türk Eğitim Vakfı bu yıl devam eden bursların yanında Endüstri Meslek Liseleri için özel bir kaynak ayırdı.

Özellikle üstün yetenekli öğrenci arayan TEV’in EML’ler için planladığı 160 bursun başvuruları bugünden itibaren başlıyor.