Süreç zor… Koronavirüsün yayılmasını önlemenin yegane yolu insanların dolaşımını ve birbiriyle temasını engellemek. Bu nedenle de evde karantina uygulaması önem kazanıyor.
Ne var ki…
65 yaş üstü ve 20 altına zorunlu olan sokağa çıkma yasağını toplumun tamamının gönüllü uygulaması isteniyor. Bunun da, yani evden çıkamamanın da yol açtığı başka sıkıntılar var.
İşte…
O sıkıntıları ortadan kaldırmak için bir yandan Vali ve Kaymakamlar harekete geçip sivil toplum örgütleriyle birlikte vefa destek yardımlarını başlattılar.
Böyle bir süreçte…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la sohbet ederken, bazı illerden yansıyan yardım konvoyu görüntülerini anımsatıp neler yaptıklarını sorduk.
Verdiği rakamlar Büyükşehir’in 17 ilçede birden adeta yardım ve destek fabrikası gibi çalıştığını gösteriyor:
“Son derece kurumsal bir yapıyla hareket ediyoruz. Büyükşehir’de her ilçeyle ilgili deneyimli arkadaşlarımız var. İlçe koordinatörlerimizin de katılımıyla videokonferans toplantı yaptık. Aldığımız karara göre her ilçede belediye başkan yardımcısı ve mahalle muhtarı bizim muhatabımız.”
İlk adımı şöyle söyledi:
“Bu salgın yaşanmadan önce de dağıtılan yardımlar vardı. Muhtarlardan, Oda’lardan, derneklerden dağıtılan yardım listelerini alıp tek listeye indirdik. 3 listede de adı olanlarla karşılaştık. Bunları tek tek eledik.”
Ardından…
Kaymakamlıklar eliyle dağıtılan yardımlar dışında, çalıştığı işyeri kapananlar gibi gerçek ihtiyaç sahiplerine yöneldiklerini ifade eden Aktaş rakam da verdi:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak her gün 30 bin erzak kolisi, 30 bin hijyen kolisi, her hafta 10 bin pazar filesi, her gün 30 bin ekmek, süt ve süt ürünleri dağıtıyoruz. 2 bin 460 aileye de sıcak yemek dağıttık.”
Yeni gelişmeleri de açıkladı:
Bir…
“İkinci el bir tekstil makinesi aldık. Büyükşehir olarak BUSMEK’te artık maske üretiyor ve her gün 10’ar bin maske dağıtıyoruz.”
İki…
“Büyükşehir’deki biyologlar ve kimyagerler çalışmaları başlattılar, yakında kendi dezenfektanımızı üreteceğiz. Bu da Türkiye’de ilk olacak.”
Besaş en hesaplı koliyi alıyor
Sohbetimizde… Bazı belediyelerin açıkladıkları yardım kolileri için bağış çağrılarının maliyet tartışmasına dönüştüğünü anımsatınca Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş şunu söyledi:
“Biz alımlarımızı ve dağıtımlarımızı Besaş üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ekmek, süt ve süt ürünleri üretimi nedeniyle zaten piyasanın içinde olduğu için en hesaplı kolileri Besaş alıyor.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Gıda dağıtımına ramazan ayında devam edeceğiz. Sonrasında mayıs ayında da devam etmeyi planlıyoruz.”
Çağrı Merkezi’nde 48 hat var, her gün 10 bin telefon araması geliyor
Konuştuğumuzda… Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Beyaz Masa’dan yeni çıkmıştı.
“Az önce Çağrı merkezimize oturdum ve gelen telefonların bazılarına cevap verdim” diye başladı ve şunu söyledi:
“Alo 153’ün yanı sıra Büyükşehir’in 4441600 numaralı telefonu ve web sitemiz üzerinden Çağrı Merkezi’ne ulaşılabiliyor. Tam 48 hat var. 3 ayrı yerde sistem çalışıyor. Biri meşgul çıkarsa, hat diğerine düşüyor.”
Ardından…
Beyaz Masa’ya bağlı oluşturulan Çağrı Merkezi’ndeki telefonların bir saniye bile susmadığını söyleyip ekledi:
“Gün içinde 10 bin civarı telefon geliyor. Takdir edersiniz ki, önemli bir rakam. Fakat bu aramaların içinde konuyla ilgisi olmayanlar var.”
O nedenle…
Hatların gereksiz yere meşgul edilmemesini istedi ve şuna dikkat çekti:
“Bursalılar rahat olsunlar, Büyükşehir Belediyesi 17 ilçede birden sahada ve vatandaşının yanında. Bu afeti el ele atlatmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz.”
Kiminde duygulandı, kiminde mutlu oldu
Çağrı Merkezi’nde bir süre kalıp telefon aramalarına cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaşadığı sürprizleri de anlattı.
“Vatandaş telefonda kiminle konuştuğunu soruyor. ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıyım’ dediğimde heyecanlanıyorlar. Bazıları yardım isterken çok duygulandırıyor.”
Şunu da ekledi:
“Yaşlı bir teyzemiz aradı. ‘Benim sorunum falan yok, bu yardımları istemeden bile bana ulaştıranlara teşekkür etmek istedim’ dedi. Çok duygulandım, çok mutlu oldum.”
İnsanlığa sahip çıkacak bir ses aranıyor, sağlık kadrosu moral istiyor
Hafta sonu… Uzun yıllar Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı olarak görev yapmış, Devlet Bakanı olarak Alevi açılımını başarmış olan Faruk Çelik’le sohbet ederken, salgına yol açan virüsü de konuştuk.
Bakışı şu:
“Küçük bir virüs koca dünyayı esir aldı. İnsanlık çaresiz. Onun için de insanlığa sahip çıkacak bir ses aranıyor, sahiplenmeye ihtiyaç duyuluyor.”
Bu sesin…
Türkiye’den çıkması en büyük dileği.
Yanı sıra…
İçinde bulunduğumuz süreçte sağlık hizmeti yapan kadroların insanlık için nasıl çalıştıklarını da çok yakından görüyoruz.
Canla başla, evlerine gitmeden, ailelerini görmeden, kendilerini ve sevdiklerini riske ederek hastalarının koronavirüsü yenmelerini sağlamaya çalışan sağlıkçılar gerçekten de en cefakâr kadrolar.
Nitekim…
Çelik de konuya böyle bakıyor:
“Sağlık kadrolarımızın nasıl çalıştıkları ortada. Onlara teşekkür etmek ve moral destek vermek gerekiyor.”
Bursa bilmiyor, ama Öymen’e yüzyıllık vefa
İlk kez… 1935 seçimiyle TBMM’ye giren 15 kadın milletvekili arasında Bursa’dan Ayşe Şekibe İnsel’in bulunduğunu biliyoruz. Aynı Meclis’te Bursa bağlantılı bir isim daha olduğunu Yüzyıllık Vefa hareketinden öğrendik.
Konu şu…
İlk kadın milletvekilleri arasında yer alan Fakihe Öymen aynı zamanda Bursa Kız Lisesi Müdürü olarak da kente katkı sağlayan bir eğitimci.
Yüzyıllık Vefa Hareketi de 6 Nisan 1983’te yaşama gözlerini yuman Öymen’in vefatının yıldönümünde vefa mesajı yayınladı.