İkisi de geçmişte kol kola siyaset yaptılar.
Ancak…
2011 genel seçimi adaylık tablosu sırasında gözlenen buzlanma görüntüsü, Hasan Toktaş’ın seçildiği il kongresine ayrılık olarak yansıdı. Aralarında eski sıcaklık bir daha olmadı.
Böyle olunca…
Sona yaklaşılan ilçe kongreleri sırasında, özellikle de Osmangazi ve Yıldırım kongreleri sonrası MHP kulislerinde yayılan bir spekülasyon var. Her yerde, “İsmet Büyükataman’ın bu seçimde Bursa’dan değil, Ankara 1. Bölge’den milletvekili olacağı” konuşuluyor.
Bu konuda iddiaya girenler bile var.
Soruyu…
Doğrudan MHP Bursa Milletvekili ve Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’a yönelttik. Önce esprili yaklaştı:
“Bursa’da 18 milletvekilliği var. Koskoca Bursa’da İsmet Büyükataman’a yer kalmadı da onun için mi başka yerlere yakıştırıyorlar?”
Düşüncesi şu:
“Böyle konuşanları iyi niyetli bulmuyorum.”
Ardından…
Hakkında spekülasyon yapanların önüne büyük bir hedef koydu:
“7 Haziran seçiminde iktidara talip partiyiz. İktidar hedefi olan ve buna inanan MHP’nin, ben olsam da olmasam da en az 10 milletvekili çıkaracak gayret ortaya koyması ve bu hedefe mutlaka ulaşması lazım.”
Şunu ekledi:
“Aksi taktirde, tek başına iktidar mümkün olmaz.”
Adaylık konusunda net konuştu:
“Henüz seçim takvimi açıklanmadı. Diğer arkadaşlar gibi ben de yeni dönemde aday olur muyum, olmaz mıyım daha karar vermiş değilim. Eğer milletvekili adaylığım söz konusu olursa, yine Bursa’dan olacaktır.”
Şu sözleriyle adeta mesaj verdi:
“Ben Bursalıyım. Bursa’da yaşamaktan ve Bursalı hemşerilerime hizmet etmekten onur duyuyorum. Dolayısıyla, Bursalı hemşerilerimin de bana böyle baktığına samimiyetle inanıyorum.”
Son sözü ise şu:
“Bir takım çevrelerin maksatlı spekülasyonunu çok da ciddiye almıyorum. Hiçbir yere gitmem, böyle bir niyetim de yok.”
MHP camiasına “küçük hesap” uyarısı
MHP Bursa Milletvekili ve Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın, bu seçim Ankara 1. Bölge’den aday olacağı söylentisi yayanlara da mesajı var:
“Bunları bizim camiamızdan yeni dönemde milletvekili adaylığı düşünenler yayıyorsa, ki buna ihtimal vermek istemiyorum, kafalarında MHP’nin birkaç milletvekili çıkarabileceği varsa çok yanlış.”
Devam etti:
“Eğer meseleye böyle bakılıyorsa ve bizlerin aday olmamız durumunda kendilerine sıra gelmeyeceği küçük hesaplarla dillendiriliyorsa, bunlar doğru değil.”
MHP tartışıyor: Bahçeli baskın kurultay yapıp bırakır mı?
Şu sıralar… MHP kulislerinde spekülatif beklentiler hiç görülmemiş boyutta. İsmet Büyükataman’ ın bu seçimde Ankara 1. Bölge Adayı olacağı söylentisi yanında, yine son günlerde gündeme taşınıp tartışılan bir konu var.
Deniyor ki:
“Devlet Bahçeli 21 Mart’ta kurultay karar aldı. Hatta salon bile kiralandı. Baskın kurultayda aday olmayacak.”
Bu cümlenin devamındaki tahmin bölümündeyse Bahçeli’nin yerine Meral Akşener yakıştırılıyor.
MHP Bursa Milletvekili ve Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’a bu konuşmaları anımsattık. Önce şuna dikkat çekti:
“Bizim kurultayımız kasım ayına kadar yapılabiliyor. Buna karşın ilçe ve il kongrelerinin tamamı şubat ayı sonunda bitecek.”
Ardından…
Seçimin zamanında olması halinde 7 Haziran’da yapılacağını vurguladı ve şunu söyledi:
“Hem milletvekillerimiz ve MYK müşterek toplantımızda, hem de Başkanlık Divanı’mızda bu konuyu ele aldık. Kasım ayına kadar vaktimiz olmakla birlikte, kongreler şubat sonunda tamamlanacağı için, kurultayın öne alınmasının ne getirip ne götüreceğini, faydalı olup olmayacağını, yeni oluşacak yönetimlerle ve yeni bir heyecanla seçime güçlü girmenin mümkün olup olmayacağını konuştuk.”
Şunu açıkladı:
“Aramızda uzun uzun müzakere ettik. Fakat henüz alınmış bir karar yok.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Konu gündeme gelip aramızda konuşulduğu için, bazı arkadaşlar 21 Mart’ta kurultay kararı alınmış gibi basına servis yaptılar. Oysa henüz olgunlaşan bir karar söz konusu değil.”
Şunu da ekledi:
“Kurultay için kasım ayına kadar süremiz var. 7 Haziran seçiminden önce de yapabiliriz, sonraya da kalabilir.”
Sanayi, siyaset, sporda Bursa’nın hafızasıydı: Muhsin İğmen
O yıllarda…
Bursaspor yönetimlerinin hem önemli bir parçası, hem de yol göstereniydi.
Sonra…
1978 yılında polis-adliye muhabiri olarak Adliye’ye yollandık. Orada da önemli davaların avukatı olarak Muhsin İğmen karşımızdaydı.
1983 yılında siyasi partilerin kuruluşuyla birlikte Bursa’nın ilk siyaset muhabiri olarak siyasi gelişmeleri izlemeye başladık.
Bu kez de…
Hüsamettin Örüç başkanlığındaki Anavatan Partisi İl Yönetim Kurulu’nda kurucu üyeler arasındaydı. Gençlik yıllarında Hürriyet Partisi’nin kuruluşunda yer8 almış, CHP’de siyaset yapmıştı. O nedenle ANAP’ta İl Başkan Yardımcılığı üstlenirken partinin ağabeyi sorumluluğunu da aldı.
1994 seçiminde ANAP’tan Osmangazi Belediye Meclisi’ne girerken, Başkan Basri Sönmez’e destek için teklifi kabul etmişti.
Bütün bunların yanında, Muhsin İğmen’i farklı kılan bir başka durum var:
Bursa’nın sanayileşme sürecinin başladığı 70’li yıllarda, bugünkü dünya devi tesislerin kuruluşunda hukuk müşaviri ve mali müşavir olarak çok önemli görevler aldı. Dahası, avukat-mali müşavir birlikteliğinin Bursa’daki ilkleri arasında oldu.
Son döneminde Bursa Hakimiyet gazetesi tüzel kişi temsilcisi olarak medya sektörünün de içindeydi.
Muhsin İğmen’i anlatabilmek kolay değil.
Çünkü…
Hukukçuluğunun yanında, sanayiden spora, siyasetten sosyal yaşama kadar Bursa’nın hafızası olarak kente her alanda hizmet etti. Yaşamın anlamını bilirdi, dünyaya bir bakışı vardı. Dün de yaşama veda etti.
Muhsin Abi’yi pazar günü son yolculuğuna uğurlayacağız. Allah rahmet eylesin, Bursa’nın başı sağolsun.