Olay Gazetesi Bursa

Bursa’yı keşfet: Uludağ manastırları inanç turizmi için yeni heyecan oldu!

1993 yılıydı… 2000 yılının Hristiyan âlemi için dönüm noktası olduğunu anımsatıp, İncil’i yeniden yazan Konsil’in toplandığı İznik için milenyumun dünyaya tanıtım fırsatı olduğunu yazdık. Papa’nın Noel ayini için davet edilebileceğini de önerdik. Gelin görün ki… Ertesi gün İznikli okurlardan yağmur gibi “İznik’te papaz cübbesi görmek istemiyoruz” mektupları geldi. İznik için de fırsat kaçtı. Söyleyeceğimiz şu: […]

1993 yılıydı… 2000 yılının Hristiyan âlemi için dönüm noktası olduğunu anımsatıp, İncil’i yeniden yazan Konsil’in toplandığı İznik için milenyumun dünyaya tanıtım fırsatı olduğunu yazdık.

Papa’nın Noel ayini için davet edilebileceğini de önerdik.

Gelin görün ki…

Ertesi gün İznikli okurlardan yağmur gibi “İznik’te papaz cübbesi görmek istemiyoruz” mektupları geldi. İznik için de fırsat kaçtı.

Söyleyeceğimiz şu:

Gerçi, ait olduğumuz Osmanlı dönemini öne çıkarıyoruz, ama Bursa’nın 8 bin yıllık geçmişi var. Osmanlı’dan önce Bizans, ondan önce Bitinya vardı. Ondan önce de yaşanıyordu bu topraklarda.

Son yıllarda…

Bursa’yı tüm tarihi ve geçmişiyle kucaklayan adımlar atılması önemli.

Üstelik…

115 kilometre deniz ve 180 kilometre göl sahili olmasına karşın, deniz-kum-güneş turizminden pay alamadığı için tarih kimliğini öne çıkaran sanayi kenti olduğumuz da gerçek.

İşte…

Bunu turizme dönüştürmenin yollarını, Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk’le konuşurken heyecanımız arttı.

Çünkü…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çok önemseyip destek verdiği turizm çeşitliliğini arttırıp inanç turizminde Bursa’yı öne çıkaracak projeler gördük.

Örneğin…

Uludağ’ın eski adının Olimpos olduğu, Keşiş Dağı olarak anıldığı biliniyor, ama Uludağ’ın keşişleri hakkında bilgi az.

Baştürk şunu anlattı:

“Fransa’da bulduğumuz 1846 yılında yazılmış kitapta, Olimpos Dağı Keşişleri’nin 160 manastırı olduğu yazıyor. Ekiplerimiz bu manastırların 26’sının yerini buldu, 6’sını inceledik. Hangi dinde ve nasıl yapıldıkları da inceleniyor.”

En büyüğünün…

Bakacak’taki Fotinodyos Manastırı olduğunu, hepsinin aynı sistem ve yerleşim planıyla yapıldığı için birbirlerine benzediklerini söyledi.

Gerçekten de…

Bursa’nın tarihi kimliğiyle bağlantılı; inanç turizmi adına önemli bir keşif.

 

Bursa, İnanç Tarihi Sempozyumu’na hazırlanıyor

Bursa’da… Çok zengin İslami tarih ve kültür mirası yanında; Aziz Neopythos Bazilikası, Uludağ Manastırları, Manastır Ada gibi farklı inançların mirası var.

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk şu bilgiyi verdi:

“Bursa Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu hazırladık, ama deprem nedeniyle yapamadık. Türkiye ve yurt dışından akademisyenlerin katılımıyla eylül ayında planlıyoruz.”

Aynı adı taşıyan belgesel çektiklerini de ekledi.

 

Turizmde neyi eksik yapıyoruz? Marka stratejisiyle en bilimsel çalışma

Sohbetimizde… Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk çok özel bir çalışmayı paylaştı.

Söze…

“Bursa’ya gelen turist sayısında sorun yok, fakat konaklayan turist sayısı sıkıntılı” diyen Baştürk şunu açıkladı:

“BEBKA ile Bursa Turizm Tanıtım ve marka Stratejisi çalışması başlattık. Turizmin tüm taraflarıyla görüşüp, neyi eksik yaptığımızı, ne yapmamız gerektiğini, turizmi nasıl arttırabileceğimizi sorgulayan anketlerle yol haritamızı belirleyeceğiz.”

Açıkçası…

20 ülkede 50’den fazla fuar, 15 ülkede B2B Görüşmeler, 22 ülkede turizm profesyonellerine yönelik FAM Tripler yoluyla Bursa’nın tanıtımı sürerken; bilimsel çalışmayla marka strateji araştırmasını önemsedik.

Bu çalışmaları…

Turizmin tüm bileşenleri yanında kent dinamikleri de benimserse sonuca da ulaşılır.

 

Gastronomi Festivali’ne rekor ilgi

Geçen yıl… Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kez düzenlediği Gastronomi Festivali’ne 60 firma katılırken, Bursalılar da büyük ilgi göstermişlerdi.

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk şu bilgiyi verdi:

“15-17 Eylül’de Merinos’ta düzenleyeceğimiz 2. Bursa Gastronomi Festivali’ne katılımın bu yıl ücretli olmasına karşın 90 firma başvurdu. Yine büyük ilgi bekliyoruz.”

 

Bülent Hoca uyardı: Yollarda dilenenlere yardım yapmak iyilik oluyor mu?

Aslında… Kentin farklı bölgelerinde, günün değişik saatlerinde karşımıza çıkıyor. Yol kenarlarında, kavşak ve sinyalizasyonlarda çocukla dilenenler var.

İşte…

Doç. Dr. Bülent Kayhan, gözlemine dayanarak bu konuya parmak bastı.

“Geçit’e gelmeden, sıkışan trafiğin sol tarafında, panoların kenarında aylardır  Allah için açız’ yazısıyla, küçük çocuklarıyla oturan bir kadın var” diyen Bülent Hoca şu uyarıyı yaptı:

“Önümde seyreden arabadaki bir hanımefendinin küçük çocuğa 200 TL verdiğini gördüm. İçim sızladı. O hanımefendiye seslenmek istiyorum; iyilik yaptığınızı sanarak huzur duymuşsunuzdur, ama farkında olmadan kötülük yapıyorsunuz. Çünkü, siz o parayı verdiğiniz için o anne ve üç yaşındaki küçük çocuk oradalar. Trafik tehlikesini geçtim, o yoğun egzoz gazlarına maruz kalan çocuğun gelecekteki tüm sağlık sorunlarının sorumlusu oluyorsunuz.”

 

Bir dönemin sembol binasıydı, şimdi tedirgin ediyor

Bina… Bursa’nın hafızasında. Daha açık söylemek gerekirse, Yıldırım’ın Kurdoğlu Mahallesi’nde, Namazgah’a çıkan yoldaki bina Çocuk Esirgeme Kurumu binası olarak biliniyor.

Ne var ki…

Bir dönemin sembolü bina şimdi tedirgin ediyor. O tedirginliği, Fatih Kapıcı aktarırken, “Madde bağımlıların istilası altında” dedi.

“Yanmadan, yıkılmadan kurtarılması” dileğine biz de katılıyoruz.