Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya gelip şantiyede kalacak, hızlı trene uzaktan bakışı bitirecek

Göreve geleli daha 15 gün oldu… Bir dönem Bursa’ya Karayolları 14. Bölge Müdürü olarak hizmet eden, şimdi de TCDD’de yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlayan Öner Özgür’le telefonda sohbet ederken şunu sorduk: “Yıllarca karayolcu olarak yaşamışken demiryolcu olmak nasıl bir duygu?” Öyle ya… Öner Özgür yaşamını karayolcu olarak düzenlemiş olanlardan biri. Bugüne kadar hep yol projeleri üzerinde çalıştı yol yapmayı hedef belirledi. Şimdiyse… TCDD Genel Müdür Yardımcısı olarak, […]

Göreve geleli daha 15 gün oldu… Bir dönem Bursa’ya Karayolları 14. Bölge Müdürü olarak hizmet eden, şimdi de TCDD’de yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlayan Öner Özgür’le telefonda sohbet ederken şunu sorduk:

“Yıllarca karayolcu olarak yaşamışken demiryolcu olmak nasıl bir duygu?”

Öyle ya…

Öner Özgür yaşamını karayolcu olarak düzenlemiş olanlardan biri. Bugüne kadar hep yol projeleri üzerinde çalıştı yol yapmayı hedef belirledi.

Şimdiyse…

TCDD Genel Müdür Yardımcısı olarak, hem de yatırımlardan sorumlu olarak bundan sonraki yaşamında demiryolları üzerine çalışacak, tren rayları önceliği olacak.

O da…

Görevdeki ilk 15 günlük izlenimini paylaştı:

“Karayolları araziye daha hakim bir kurum. İllerde valiler, kaymakamlar, hatta emniyet güçleriyle bütün olup çalışma ve çözme alışkanlığı var.”

Şunu altını çizdi:

“Demiryolları yıllardan beri işletmecilik yaptı. Üstyapıyı ve işletmeciliği çok iyi biliyor. Fakat TCDD için yatırımcılık yeni bir kavram.”

Üstlendiği misyonu şöyle dile getirdi:

“Biz de burada tecrübelerimizle, altyapı sorunlarını çözme, araziye hakim olma gibi konularda bilgilerimizle TCDD’ye hizmet edeceğiz. Bilgi ve tecrübemizle ülkemiz ve kurumlarımıza faydalı olmaya çalışacağız.”

Ardından da…

“Bursa’yı çok özledim” dedi ve ekledi:

“Şu günlerde dostların hayırlı olsun ziyaretleri biraz yoğun şekilde sürüyor. Bu yoğunluk geçer geçmez, hatta bu ay içinde Bursa’ya geleceğim.”

Bu noktada…

Yıllardır beklediğimiz hızlı tren için Ankara’nın bakışının değiştiğini ortaya koyan önemli bir mesaj verdi:

“Hızlı trenin Bursa için ne anlam taşıdığını çok iyi biliyorum. Onun için Bursa’ya gelip çalışmaları yerinde göreceğim. İşin ne aşamada olduğunu gösteren fotoğrafı kendi gözlemlerimle çekeceğim.”

Yöntemi de özel:

“Karayollarında sorunlar şantiyede kalarak, şantiyeyi soluyarak görülür ve buna göre çözüm geliştirilir. Bursa’ya geldiğimde Karayolcu mantalitesiyle hızlı tren şantiyesinde kalıp her şeyi yerinde göreceğim.”

 

Temeli atılırken vardı, sorunu biliyor

 

23 Aralık 2012 günü dönemin Başbakan Yardımcısı olan Bülent Arınç, dönemin Ulaştırma Balanı olan Binali Yıldırım ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Faruk Çelik’in katıldığı törenle Mudanya Yolu’nun Balat girişinde hızlı tren temeli atıldı.

Törende Karayolları 14. Bölge Müdürü olarak Öner Özgür de vardı.

O nedenle…

Güzergah ve yaşanan inşaat sorunlarını bilen Öner Özgür, şimdi yatırımlardan sorumlu TCDD Genel Müdür Yardımcısı olarak bunların aşılması için çalışacak.

 

Hızlı trenin 1.5 yıldır başlamayan Yenişehir-Osmaneli ihalesi iptal

 

Başından bu yana ilginç bir süreci oldu… 3 Nisan 2018 günü yapılan ihalede; Bursa-Yenişehir hattının üst yapı ve elektromekanik işleriyle, Yenişehir-Osmaneli hattının altyapı, üstyapı ve elektromekanik işleri ihale edildi.

Yani…

Devam eden Bursa-Yenişehir altyapı inşaatı yanında Bursa-Osmaneli hattının tamamı ihale edildi. En iyi teklifi 2 milyar 520 milyon lirayla Ağa Enerji verdi, ama haziran ayında ihaleyi aynı bedelle Bayburt İnşaat’ın kazandığı açıklandı.

Ne var ki…

Geçen yıl temmuz ayında Dolar yükselince firmaya yer teslimi yapılamadı ve inşaat başlamadı. En önemlisi, 2 milyar 520 milyon liralık ihaleye karşın maliyet 4 milyar lirayı aştı.

İşte…

Böyle bir süreç yaşayan ihalenin, “imalat girdilerinin fiyatlarındaki beklenmedik artışlar” gerekçesiyle 14 Eylül 2019 tarihi itibariyle iptal edildiği bilgisi ulaştı.

Bu durumda…

Bursa-Yenişehir arasındaki altyapı inşaatı devam edecek, bu hattın tamamı için yeni ihaleye çıkılacak.

 

Yenişehir-Bilecik yolu da durdu

 

Halen… Sağlık Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Halil Eldemir’in AK Parti Bilecik Milletvekili olduğu dönemde en sıkı takip ettiği yatırımlardan biri Yenişehir-Bilecek yoluydu. Bursa milletvekillerinden de Hüseyin Şahin yolun takipçisiydi.

Çünkü…

Bursa ve Bilecik’i bağlayacak yol Mezitler’in alternatifi olacaktı., Bilecik’i de havaalanına ulaştıracaktı.

 Ne var ki…

Son yıllarda ortaya çıkan ekonomik nedenlerle çalışmaları aksayan Yenişehir-Bilecik yolu tamamen durdu ve gündemden çıktı.

 

Üniversitede nöbet değişimi: Osman Dikmen Genel Sekreter oluyor

 

Uzun yıllar sürdürdüğü Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürü unvanı son dönemde İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü olarak değişse de göreviyle bütünleşen bürokrat olarak herkese yardım elini uzattı, sorun çıkarmadı.

O nedenle…

Bursa’da kurulan derneklerin çoğunda katkısı ve emeği var.

Osman Dikmen 15 yılı aşkın dernekler görevinin ardından kurum değiştirerek yeni bir döneme başlıyor.

O dönemde de Uludağ Üniversitesi Genel Sekreteri olarak hem üniversitenin yeniden yapılanmasına, hem de başta sivil toplum örgütleri olmak üzere kentle kaynaşmasına katkı koyacak.

Kendisi gibi eski bir Bursa bürokratı olan ve 2 yıldır Uludağ Üniversitesi’nde genel sekreterliliği yürüten Kemal Demirel ise yeni düzenlemeyle Rektörlük bünyesinde yatırımlarla ilgili yeni bir görev üstlenecek.

 

Bilal Erdoğan Sorgun çadırında

 

Osmanlı köyü olarak geleneklerini yaşayan Keles’in Sorgun köyü İstanbul’da düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’ne tarihi çadırıyla katıldı.

Çadırı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’Sorgun Köyü Dernek Başkanı Muharrem Ulutaş el değirmeniyle buğday çekip bulgur yapmayı ve yünden ip çekmeyi geleneksel yöntemlerle gösterdi.

Erdoğan da, köyde açtıkları müzeyle faaliyetleri ve tarihi çadır için Ulutaş’ı kutladı.