Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın sorunları için de plan gerek: Dar çevrenin kent dizaynına itiraz var!

Yıllar önce… Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerini, özelliklerini yeniden ortaya çıkarabilmek için “Kenti yıkarak güçlendirme” hedefi vardı. Günümüzde… İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem’in ısrarla vurguladığı “Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri” tanımı doğrultusunda; Bursa’yı kentsel anlamda güçlendirmek ve depreme dirençli haline getirmek  için yapılması gereken tek bir şey var: “Büyük bölümünü yıkarak […]

Yıllar önce… Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerini, özelliklerini yeniden ortaya çıkarabilmek için “Kenti yıkarak güçlendirme” hedefi vardı.

Günümüzde…

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem’in ısrarla vurguladığı “Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri” tanımı doğrultusunda; Bursa’yı kentsel anlamda güçlendirmek ve depreme dirençli haline getirmek  için yapılması gereken tek bir şey var:

“Büyük bölümünü yıkarak yeniden inşa etmek.”

Üstelik…

Bursa’nın tek sorunu da bu değil. Zamanında yapılamayan plan nedeniyle kentin yanlış büyümesinden günlük yaşamdaki sosyal ve ekonomik sorunlara, ulaşımdan çevreye, sanayiden tarıma her alanda sorunlar yumağı bir büyük kentte yaşıyoruz.

Nitekim…

İMO Başkanı Erdem’in, daha basın toplantısının başında söylediği cümlenin altını çizdik:

“Kent sorunlarının da bir plan dahilinde ele alınmasında kaçınılmaz bir gerçeklik var.”

Gerçekten de…

Fili el yordamıyla tanıyıp anlatmaya çalışan görmezlerin öyküsündeki gibi; herkes farklı sorunlar tespit edip, farklı yöntemler öneriyor, ya da yapmaya çalışıyor. Öyle olunca da karmaşa doğuyor.

Erdem de…

Bu gerekçeyle “Kent sorunlarını lokal ve anlık gündemlerle değil, plan dahilinde belirleyip çözümü için adımlar atılması” gerektiğini söyledi.

Şunu da çok önemsedik:

“Biz İMO olarak; Bursa’nın dar bir çevre tarafından dizayn edilmesine karşıyız, tüm gücümüzle de karşı durmaya devam edeceğiz.”

Ardından…

“En acil ve önemliden başlayıp sorunları tespit etmek” gerektiğini söyledi ve İMO olarak belirledikleri öncelik listesini sıraladı:

“Afetlere Hazırlık ve Afet Eylem Planı, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, Kaçak Yapılaşma, Ulaşım ve Altyapı, Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi, Doğal Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması, Kent Anayasası.”

Söylediklerine de, sıralamasına da aynen katılıyoruz.

 

Geleceği kurtarmak için Kent Anayasası

Zaman zaman… Gözlemlerimizi paylaşırken, zamanında yapılamayan planların bugünkü sorunların temelini oluşturduğunu vurguluyoruz.

İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem de, geleceğe ışık tutarken, “Tüm sorunların temel kaynağı planlama eksiği” deyip hedefi gösterdi:

“İstanbul’un arka bahçesi olmayan, yaşanabilir, huzurlu, dirençli, sürdürülebilir büyüyen, kentin ruhunu geri kazandıracağımız planlama gerekli.”

Yolunun Kent Anayasası’ndan geçtiğini de ekledi.

 

İnternetin hızı düştü, fiyatı arttı: CHP Milletvekili Öztürk takipte

Yaşam… Artık parmakların ucunda. Bilgisayardan tablete geçiş süreçlerinin ardından cep telefonları akıllı telefona dönüşünce internetten dünyaya bağlanmak da kolaylaştı.

Ne var ki…

Cep telefonu tarifeleri ve internet ücretleri dar gelirliyi sıkıntıya sokacak şekilde arttı. İşin ilginç yanı, cep telefonu operatörü firmaların acımasız zamlarına internet tarifeleri eklendi, ama internet hızı da düştü.

Öyle olunca…

Aboneler en düşük hızlı interneti en pahalı kullanmış oluyorlar.

İşte…

Bu durumu CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk verdiği Araştırma Önergesi’yle TBMM gündemine taşıdı. Yaşananları “GSM ve internet operatörleri soygunu” olarak tanımlayan Öztürk’ün önergesine CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da imza koydular.

 

Bursa’nın eski valilerine Ankara ziyareti

Prof. Dr. Süleyman Şahin… Bu kentte yetişti. Gençlik Spor İl Müdürü oldu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürü olarak Ankara’da.

Münir Karaloğlu bir dönem Bursa Valisi olarak görev yaptı, İçişleri Bakan Yardımcısı oldu. Mahmut Demirtaş da, Bursa Valisi’yken Emniyet Genel Müdürü atandı.

Süleyman Hoca’nın…

Bursa’da Valilik yapan Karaloğlu ve Demirtaş’ı ziyaretinde, Bursa’yı konuşuldu.

 

Avrupa’nın iki büyük müzik yarışmasından Bursa’ya ödülle döndüler

Son yıllarda.. Ailelerin, çocukların okul dışı zamanlarını değerlendirme yollarından biri spor okulları, ama çalışan anne-babalar için okul dışı zamanlar çok daha sıkıntılı olabiliyor.

İşte…

O aileler de çocuklarını sanat okullarına yönlendiriyorlar.

Bademli’de müzik aletleri ve dans eğitimi veren Güneş Sanat Akademisi eğitimin yanında, katıldığı müzik yarışmalarından Bursa’ya ödüllerle dönüyor.

Nitekim…

Kendisi de İngilizce öğretmeni ve sanat eğitmeni olan Güneş Sanat Akademisi Müdürü Çiğdem İlkdoğdu’yla sohbet ederken; Londra’daki Golden Time Talent yarışmasına 18 öğrenciyle katılıp dört birincilik aldıklarını öğrendik. Ayrıca, ikincilik ve üçüncülük alan öğrenciler var.

Yanı sıra…

Avusturya’nın Salzburg kentindeki Grand Prize Virtuoso yarışmasına katılan 4 öğrencilerinin de birincilikle döndüklerini söyledi.

 

Bursa’dan Dersim’e Bir Doktorun Anıları

Dr. Avni Domaniç… 100 yaşında yaşama veda ettiğinde dolu dolu bir yaşam bıraktı.

Osmanlı’nın son dönemine de, Cumhuriyetin kuruluşuna da tanıklık etti, 1938’de Dersim olayları sırasında Tunceli Ovacık’a atanan ilk doktor oldu. Gemlik’in seçilmiş ilk belediye başkanı Dr. Ziya Kaya’nın da damadıydı.

İşte…

Dr. Avni Domaniç’in yaşamını, 9 yıllık çalışmayla Dr. Ceyhan İrgil ve Deniz Dalkılınç kaleme aldılar. Bursa’dan Dersim’e Bir Hekimin Anıları adıyla yayınlanan kitabın ardından, Domaniç’in Gemlik’teki evi de müze olacak.