Seçmen… 1977 yılında iki kez sandık başına gitti. Önce 5 Haziran günü milletvekili genel seçimi, sonra da 11 Aralık’ta yerel seçimler yapıldı. İki seçim de gazeteci olarak izlediğimiz ilk seçimlerdi. O bakımdan, iki seçimin anıları da belleğimizde aynen kaldı.
Örneğin…
1977 yerel seçiminde 5 bağımsız aday vardı. Adaylardan biri Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dı. Bir gün Setbaşı’ndaki bürosunda Bursa Belediye Başkanı seçildiği takdirde yapacaklarını anlatırken “Uydukentler kuracağım” dedi.
Gazeteciler ilk kez duydukları bu tabiri anlamaya çalışırken, o eline kağıt alıp büyük bir daire çizdi ve “Bu Bursa” dedi, çevresine çizdiği küçük daireleri de uydukent olarak tanımladı.
Aradan 40 yıl geçti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin birlikte organize ettikleri Kentsel Dönüşüm Forumu’nda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i dinlerken tanıdık bir tanımla karşılaştık.
Çünkü…
Bir Orman Mühendisi’nden 40 yıl önce Bursa’nın kurtuluş formülü olarak duyduğumuz uydukent çözümünü dillendiriyordu. Merkezde yoğunluğu azaltıp cazibeyi kenarlara taşımak hala Bursa’nın kurtuluşu için en önemli çözüm.
Nitekim…
Bozbey konuşmasında “Bursa’yı 60’lı yıllarda kaybettiğimizi” vurgularken, bugüne dikkat çekti:
“Şu anda 20 yıllık binaları yıkarken, neyin kentsel dönüşümünden bahsediyoruz?”
Düşüncesi de şu:
“Batı’daki kentlerde merkeze hiç dokunmuyorlar, kentin gelişmesi için banliyöler yapıyorlar. Yani uydukentler oluşturuyorlar ve oraları yaşanabilir kılıyorlar.”
Eleştirisi şu:
“Biz hep kentlerin içine yığıyoruz. Yaptığımız da binaların yenilenmesi. Bunun adı kentsel dönüşüm değil. Merkezdeki yoğunluğu arttırarak kentsel dönüşümü çözemeyiz.”
Şunu da ekledi:
“Çünkü dönüşümler maliyetleri katlayarak devam ediyor.”
Kentsel dönüşüm için koordinasyon önerisi
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey günümüzün en önemli konusu olan kentsel dönüşüm uygulamalarına itiraz ederken, bir de öneride bulundu.
Söylediği şu:
“Merkezde Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in yanı sıra, Gürsu ve Kestel’i katarak Büyükşehir bünyesinde İmar Koordinasyon Merkezi kurulmalı.”
Kentsel dönüşüme bakışı ise şu:
“Dönüşüm insanla başlar, insanla biter. İnsanı dönüştüremezseniz, binaları ne kadar yenilerseniz yenileyin mutlu edemezsiniz.”
Bozbey’in kaygısı: Ataevler nüfusu 17 binden 30 bine çıkar
Merkezdeki ilçelere baktığımızda, Osmangazi ve Yıldırım’da çok geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi de kentsel dönüşümü destekliyor.
Hatta…
Büyükşehir’in açıkladığı, kentsel dönüşümde 0.50 emsal kararı tartışmaya yol açarken, yerel yönetimler arasında yalnızca Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey itiraz etmişti.
Bozbey yine aynı görüşte.
Yani…
Kentsel dönüşümde 0.50 emsal kararının sorunlara yol açacağını düşünüyor:
“Ataevler’de 22-24 yıl önce yapılan binalar yıkılıyor ve 0.50 emsalle 130 dairelik siteler 600 daireye, 400 dairelik siteler 900 daireye çıkıyor.”
Bu noktada…
“900 dairelik sitenin otopark için ayırdığı yer yok, yollar da aynı” deyip devam etti:
“Bunlar kentsel dönüşüm değil, yenileme. Tamam, burada kamu alanları azaltılıyor, ama kanalizasyon su, elektrik, telefon, doğalgaz gibi tüm altyapıların da yenilenmesi gerekiyor. Çünkü yetmez.”
Şunu da vurguladı:
“Ataevler’in 17 bin nüfusu vardı, şimdi yenileniyor, bu yenileme sonrası nüfusu 30 bine çıkacak.”
“2030’da Bursa’dan kaçarlar!”
Kentsel Dönüşüm Forumu’ndaki konuşmasında, Altıparmak’ın arkasındaki Selimiye Mahallesi’nde dedesinin 2 katlı evi ve bahçesindeki çocukluk anılarını unutamadığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey o yıllar ve o mahallelerdeki ortak yaşam kültürünün de kaybolduğunu söyledi.
Sonra da ekledi:
“2030 yılına gelindiğinde, Bursa’da yaşayanların çoğu başka şehirlere kaçacak. Altyapı, trafik, hava kirliliği, yaşam kalitesi giderek yetersiz hale geliyor.”
Referandum çalışmasında AK Parti’nin en zorlandığı nokta
Süre kısaydı, ama çok yoğun programlar içerdiği için çok yorucu geçen referandum geride kaldı, şimdi değerlendirmeler yapılıyor. Özellikle, AK Parti’deki değerlendirmelerde, hedefe ulaşılamamasının nedenleri araştırılıyor.
Bu noktada…
Bursa’dan gidip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’le birlikte Şanlıurfa’daki referandum çalışmalarına katılan dostlardan biriyle konuştuk.
Söze…
“Faruk Bey 20 gün Urfa’dan hiç çıkmadı, sabah 03.00’lere kadar çalıştı” diye başlayıp şuna işaret etti:
“Urfa taşrası genelde Kürt bölgesi. MHP ile birliktelik taşrayı olumsuz etkiledi. Birkaç gün kala eyalet tartışmaları ise Urfa merkezi etkiledi.”
Şunu da ekledi:
“Buna karşın, Sayın Bakan’ın olağanüstü performansıyla Urfa’dan yüzde 71 evet çıktı.”
CHP yürüyüş yapacak
Referandum sonuçlarına CHP’nin itirazı sürüyor. CHP Genel Merkezi dün Danıştay’a başvururken, Bursa’da da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda egemenlik hakkı için yürüyüş düzenlendi.
CHP yürüyüşü 23 Nisan Pazar günü saat 14.00’te Setbaşı’nda Mahfel’in önünde başlayacak.
Adalet Partisi, 1980 darbesiyle kapatıldığında Bursa’daki son İl Gençlik Kolları Başkanı olan Ahmet Yıldırım’ın kurucu il başkanlığında Bursa’da yeniden örgütlendi.
Bu amaçla…
Haşim İşcan Caddesi’nde Doğanbey Otoparkı yanındaki binada bulunan AP İl Başkanlığı bugün saat 14.00’te AP Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz tarafından açılacak.
Osmangazi İlçe Başkanlığı’na Bahri Yenidünya’nın getirildiği AP İl’de, Yıldırım ve Nilüfer ilçe merkezleri de yer alacak.