10 gün oldu… Kahramanmaraş merkezli, 6 saat arayla yaşanan ve 10 ili yıkan iki depremin ardından bölgede arama ve kurtarma çalışmalarının sonuna doğru gelinirken, kentlerde bina güvenliği tartışmaları öne çıkmaya başladı.
Nedeni ortada…
Ekran başındaki enkaz görüntülerini izlerken, fotoğraflara bakarken yıkılmış binalar yüreğimizi ağzımıza getiriyor. “Bu büyüklükte deprem Bursa’da yaşansa ne olur?” sorusuna da günlerdir bunun için cevap arıyoruz.
Fakat…
Dahası…
Ekrandan enkazlara bakıp “Acaba oturduğum ev ilk depremde yıkılır mı?” diye düşünenlerin psikolojileri bozuluyor.
Aslında…
Bir deprem ülkesinin önemli deprem kentinde depreme duyarsız yaşamak da özel bir durum olsa da, uzmanların üzerinde durdukları bazı noktalar var.
Örneğin…
Depremde kent içi ve kentlere ulaşan yolların açık kalabilmesinin ne kadar önemli olduğu Kahramanmaraş depreminde ortaya çıktı.
Bir de…
Sağlık tesislerinin, yani hastanelerin önemini çok iyi anladık. Önce hastaneler ayakta kalacak ki, depremden kurtulabilenler sağlıklarına kavuşabilsinler.
Bu düşünceyle…
Bursa’daki kamu hastanelerinin güvenliklerini merak ettik. Bilgi şu:
Sağlık Bakanlığı 2013 yılında “100 yatak üstündeki hastanelerde deprem izolatörü zorunluluğu” kararı aldı. 100 yatak altındaki hastaneler için de fore kazık ve jet graud iyileştirme yöntemi zorunlu.
İşte…
Bu kural uygulandığı için, 100 yatak üstündeki kamu hastaneleri olarak Şehir Hastanesi ile birlikte Yıldırım’daki Kalp-Damar Hastanesi, Kestel Devlet Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi şu anda deprem izolatörleri sayesinde Bursa’nın en sağlıklı yapıları.
Aynı şekilde…
Acemler’de inşaatı süren Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi de izolatörüyle hizmete girecek.
Bu proje unutuldu, ama önemini koruyor
Fakat…
Bursa sağlık yönetimi değişince kaldı. Bursa için önemi ve gerekliliği depremle anlaşıldı.
Gece-gündüz sahada: Hem koordinasyon yapıyor, hem de doktorluk
10 ili kapsayan…
Geniş bir arazide kentleri yerle bir eden depremi duyar duymaz yola çıkan Bursa milletvekillerinden biri AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’di.
Depremde…
10 gün geride kalırken, Esgin de arkadaşlarıyla ilk günden beri sahada. Hatay’da önce İskenderun merkezli olarak saha çalışması yaptı. Son zamanlarda da Arsuz ilçesinde koordinasyon üstlendi.
Gece-gündüz demeden…
Bazen depremzede vatandaşlarla enkazlar arasında bir araya geliyor, bazen canını kurtaranlarla çadır kentlerde sohbet ediyor. Bazen seyyar aşevlerinde yemek dağıtımına katılıyor, bazen de karşılaştığı acil durumlara doktor olarak müdahale edip yardımcı oluyor.
Dündar 2 ilçenin sorumlusu oldu
Dün de…
Hatay’ın Samandağı ve Gaziantep’in Islahiye ilçeleri sorumluluğu verilince, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar deprem bölgesine gitti.
Ata topraklarından deprem bölgesine ata çadırı olan Boz Üy’ler geldi
Büyük deprem…
Milletin gönül seferberliğini de gözler önüne serdi. Ülkenin her yerinde insanlar ellerinde ne varsa depremzedelere gönderiyorlar.
Dünya da Türkiye’ye yardım eli uzattı. Kimi arama-kurtarma ekiplerini gönderdi, kimi yardım malzemesi yolladı, kimi parasal destek verdi.
Ata toprakları Türkistan’daki dost ülke Kırgızistan da duyarsız kalmayan ülkelerden.
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev ve Kırgızistan Fahri Konsolosu olarak görev yapan Bursalı genç sanayici Bilal Tutuş’un organizasyonuyla ata çadırları olarak bildiğimiz ve Boz Üy adı verilen geleneksel 160 Türk çadırı geldi.
Soğuk geçirmeyen, soba, lavabo ve tuvaleti olan çadırlar Kahramanmaraş’a kuruldu.
DEVA Nilüfer’e atama yaptı
Örneğin…
Geçtiğimiz ay Av. Mine Rana Kahramanoğlu’nun istifasını açıkladığı DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanlığı görevine DEVA İl Başkan Yardımcısı Ferdun Şen atandı.
Şen’in yetki belgesini de DEVA İl Başkanı Serkan Özgöz verdi. Böylece, Nilüfer DEVA’da yeni dönem başladı.