Katıldığımız konferans, söyleşi ve panellerde üstünde durduğumuz bir noktayı bu sütunlarda da sık sık tekrarlıyoruz.
Bursa, bir kent için hiç de uzun sayılamayacak 35-40 yıllık süreçte çok büyük değişim yaşadı. Bu değişim de kentin nüfus yapısı ile başladı.
Yakın geçmişte…
Siyasi pozisyonlara aday olacaklarda Bursalı olmak önemli ve ayrıcalıklı bir durumdu. Adaylar siyasi hedefleri için yola çıkarken Bursalı olduklarını anlatırlar, destekçileri de “Bu kentin çocuğu” diye tanıtırlardı.
İki yıl önce…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe katıldığı bir etkinlikte Bursa sevgisini anlatırken, samimi dille ailesinin 7 göbek Bursalı olduğunu söyleyince bazı hemşeri gruplarının “Bizi ötekileştiriyor” tepkisiyle karşılaştı.
Böylece…
Beklenmedik şekilde de olsa, kentin nüfus yapısındaki değişimin boyutu göz önüne çıktı. Bursa’da yaşamayı seçenler ilk kez seslerini çıkarmış oldular.
Gelinen noktada…
Bursa hemen her kentten göç alarak adeta küçük Türkiye haline geldi.
Yanı sıra…
Balkan ülkelerinden, Kafkas coğrafyasından göç eden geniş topluluklar var. Bunlara son dönem Ortadoğu ülkelerinden gelenler eklendi.
Aslında…
Bursa’da genel kamuoyu bu büyük demografik değişimi yeni fark etti, ama siyaset çok daha önce bu değişimi fark edip strateji alanına bile aldı.
Nitekim…
1980 sonrası siyasetin yeniden kurulduğu dönemlere baktığımızda, Bulgaristan kökenli aday arayışına önem verildiğini görüyoruz.
Siyasi partiler, hedef seçmen kitlelerini büyütebilmek için geniş taban gördükleri Bulgaristan kökenli adaylara listelerinde yer açmayı önemsediler.
Bunu…
Sonraki süreçlerde, Bursa’da çok sayıda Artvinli yaşadığı gerekçesinden yola çıkarak Artvin kökenli adaylara yöneliş izledi.
Son iki dönem ise…
Özellikle Erzurum derneklerinin oluşturduğu lobi çalışması sonucu Erzurum kökenli adaylar listelerde etkili oldu.
Şimdi yeni bir seçim dönemi başlıyor.
Hemşeri dernekleri kendi adayları için henüz lobi faaliyetine başlamadılar.
Ama…
Bursa’da siyasetin hemşeri desteğini sevdiğini ve önemsediğini artık biliyoruz.
O nedenle, bu dönem seçmen hesapları kapsamında hangi hemşeri grubunun öne çıkacağını gerçekten çok merak ediyoruz.
Efgan Ala Bursa’ya gelir mi?
Bursa siyasetinin deneyimli isimlerinden biriyle AK Parti’nin olası milletvekili adayları üzerine sohbet ederken, söz listeye dışarıdan ağabey gelme olasılığına gelince şunu söyledi:
“Son zamanlarda İçişleri Bakanı Efgan Ala’yı çok duyuyorum.”
Bunun üzerine…
Erzurum kontenjanının Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım ile dolu olduğunu, Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları’nın da en önemli alternatif olduğunu söyleyince, “Efgan Bey ilk kez milletvekili olacak. Ona güçlü il aranırken Bursa düşünülebilir, liste ağabeyliği de böyle çözülebilir” dedi.
Ne söyleyeceğimizi bilemedik.
Salih Top hem Avrupa, hem Anadolu’da CHP için çalışıyor!
Bir yandan işinde başarıya koşarken, diğer yandan siyasete de katkı koyuyor. Geçmişte Doğru Yol Partisi il yönetiminde siyaset yaptı, Demokrat Türkiye Partisi’nin kuruluşunda bulundu.
Uzunca bir süredir de CHP’de siyaset yapıyor.
Daha doğrusu…
CHP için çalışıyor. CHP Genel Merkezi’nce kendisine verilen görevler kapsamında siyaset neferi olarak her yere yetişip çalışmalara katılıyor.
Nitekim…
Son birkaç ay içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Çin’e gitti. Ardından CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’e çıktığı Avrupa gezilerinin İsveç, Finlandiya, Belçika ayaklarına eşlik etti.
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Ali Demirçalı ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Hollanda ziyaretinde bulundu.
Yurt içindeyse…
Trakya’nın bütün kentlerine sık sık çalışma gezileri yapıyor. Ayrıca Adana, Erzurum, Kars başta olmak üzere Anadolu’da adeta gitmediği il kalmadı.
Sohbetimizde…
CHP için çalışmaktan duyduğu mutluluğu vurgulayıp şunu söyledi:
“Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ve Genel Sekreterimiz Sayın Gürsel Tekin’in verdikleri görevleri yerine getirmeye çalışıyorum. CHP’nin iktidar olabilmesi için bana düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyorum.”
Ergün Koç’un siyasetten uzak “çiftlikte psikoterapi” günleri!
DYP-SHP iktidarı döneminde Devlet Planlama Teşkilatı’nda önce Daire Başkanı, sonra Teşvik Uygulama Genel Müdürü olarak Bursa’ya önemli katkılar yaptı.
Emekli olduktan sonra Bursa’ya dönüp siyasete atıldı ve 2004 yerel seçiminde doğduğu yer olan Karacabey’e Demokrat Parti’den belediye başkanı seçildi.
2009 seçiminde bu kez AK Parti’den ikinci kez Karacabey Belediye Başkanı seçildi. Ancak uyumsuzluk ve anlaşmazlık sonucu dönemi bitiremeden AK Parti ile yolları ayrıldı.
Hafta içinde…
Zaman zaman yaptığı gibi çay içimi sohbete uğradı. Neler yaptığını sorduğumuzda ise şunu söyledi:
“İzmir Yolu kenarındaki çiftliğime çekildim. Orada hem çiftçilik yapıyorum, hem de ülkeyi izleyip bildiğim konularda çözüm yolları üretmeye yönelik düşünceler geliştiriyorum.”
Gerçi…
Ankara günlerinde yıldızı parlak bir üst düzey bürokrat olduğu için özellikle ekonomi alanında çok birikimli olduğunu biliyorduk, ama çiftçiliğe yöneldiğini duyunca şaşırdık.
O da şunu söyledi:
“Çocukluğumda koyun güttüm, pancar ve karnabahar suladım. Şimdi buğday yetiştiriyorum ve verimi arttıracak çalışmalar yapıyorum.”
Sonra da ekledi:
“Dostlarıma kapım açık… Çiftlikte siyasetten uzak psikoterapi ve rehabilitasyon yapıyorum. Arzu eden buyursun gelsin.”