Marmara Bölgesi… Asırlardır ürettiği depremlerle, yaşadığımız coğrafyanın en riskli bölgesi. 1999’daki Gölcük Depremi’nden etkilenen Bursa doğal olarak bölgenin en büyük ve en riskli kenti özelliği taşıyor.
Üstelik…
Vatandaş olarak umursamasak da; hem geçmişten bilinen fay hatları, hem yeni keşfedilen faylar Bursa için tehlikenin büyüklüğünü gösteriyor.
Nitekim…
Seçim öncesi tüm adayların gündeminde kentin deprem riski ve bu risk nedeniyle kentsel dönüşümle güçlü kent vardı.
İşte…
Öyle bir süreçte Bursa’da ilk kez geniş kapsamlı deprem tatbikatı yapılacak.
Tatbikat…
6 Haziran Perşembe günü saat 09.00’da “Deprem oldu” anonsuyla başlayacak. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın AFAD İl Merkezi’nden yöneteceği tatbikatta afet senaryosu doğrultusunda tüm ayrıntılar göz önüne alınacak.
Öncelikle de, ilk 5 dakikada koordine olunması ve bilgi akışı hedefleniyor.
Senaryoda…
Kaç binanın yıkılacağı, kaç kişinin bu yıkımlarda enkaz altında kalıp yaşamını yitireceği, kaç kişinin yaralanacağı, kaç kişinin kurtarılacağı ayrıntılarıyla var.
Yine…
Nerelerde bina yıkımları nedeniyle yolların kapanabileceği, yol kesilmesiyle trafiğin durması, yangınlar, doğalgaz sızıntısı ve elektrik kesintisi yanında iletişim sorunları için de deprem tatbikatı kapsamında bilgi akışı başlayacak.
Bu nedenle…
AFAD yönetimindeki resmi ve sivil kurtarma ekipleriyle sağlık ekipleri hemen sahaya çıkacaklar. Yerel yönetimler ve kamu kurumları kendi konularında, Kızılay destek hizmeti için devreye girecek.
Tatbikat için…
İzmir, Eskişehir, Sakarya, Denizli, Afyon, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Kırıkkale, Aydın, Bolu, Uşak illerinden gelecek destek ekipleri, kendileriyle eşleştirilen ilçelere gidip görev alacaklar.
Gemlik’e özel çalışmanın da yapılacağı, ilgili tüm kurumların ilgili tüm personelinin katılacakları tatbikat 24 saat sürüp 7 Haziran Cuma saat 09.00’da sona erecek.
Mudanya’da Kızılay seferberliği
Tartışmasız… Nerede afet olsa ilk Kızılay yetişiyor ve merhamet elini uzatıyor. Afet olmayan süreçlerde de ihtiyaç sahiplerine destek olup toplumsal dayanışma sağlıyor.
Buna önem verenlerden biri de Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç.
Nitekim…
Kızılay Bursa İl Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç’la Mudanya Şubesi Başkanı Mustafa Bayrak ve yöneticiler Dalgıç’ı ziyaret edip Mudanya’da birlikte yapabilecekleri konuştular.
Büyükçekmece’deki Atatürk Devrimleri Müzesi’nde dost buluşması
Dr. Hasan Akgün… İlk 1994’te ANAP’tan Büyükçekmece Belediye Başkanı seçildi. 1999 ve 2004’te yine ANAP’tan seçilip göreve devam etti.
Ardından…
2009, 2014 ve 2019’da bu kez CHP’den seçildi. 31 Mart’ta da CHP’den yüzde 48 oyla seçilip yedinci kez Büyükçekmece Belediye Başkanı oldu.
Açıkçası…
30 yıllık süreçte 3 dönem ANAP, 4 dönem CHP’den olmak üzere 7. kez seçim kazanana Batı kentlerinde rastlamak kolay değil. O nedenle, İstanbul’daki Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün çok büyük başarıya ulaştı.
Halen…
Türkiye’nin en deneyimli belediye başkanı olan Dr. Akgün, ilçesinde farklı hizmetlerin yanında, Ankara’daki ilk TBMM binasının benzerini inşa etti. Atatürk Devrimleri Müzesi ile Ulusal Bağımsızlık Müzesi ve Kuruluş Müzesi oluşturdu.
Bu müzeleri…
Ziyaretine gelen eski dostu Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a gezdirdi.
MHP önerdi, Aydın kabul etti: Şeffaf meclis
Önergeyi… Osmangazi Belediye Meclisi toplantısında MHP Grubu Üyesi Levent Tiryaki dillendirdi:
“Belediye Meclisi toplantıları şeffaflığı arttırma potansiyeline sahip. Meclis’te alınan karar ve projeler hakkında vatandaşın anlık bilgi sahibi olması belediye faaliyetlerine ilgiyi arttırabilir.”
Ardından…
Osmangazi Belediye Meclisi toplantılarının canlı yayınlanmasını istedi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da önergeyi destekledi ve şeffaf Osmangazi için karar çıktı.
Niyazi Pakyürek, oturduğu mahalleye minibüsle giden milletvekiliydi
Farklı bir siyasetçiydi… Açık sözlüydü, düşüncesini net şekilde söylerdi. Sohbetinde bulunmak büyük keyifti. Renkli bir ve neşeli kişilikti.
Entelektüel siyasetçiydi, çok okurdu.
Geçmişte…
Fazilet Partisi İl Başkanı olarak farklı siyasetçi kimliğiyle ortaya koyduğu görüş ve sergilediği siyasi tavırla Bursa’da Milli Görüş algısını değiştiren oldu.
2002’de AK Parti Milletvekili seçilip Ankara’ya gitti, ama Bursa’da oturduğu Millet Mahallesi’ndeki evini değiştirmedi. Üstelik, milletvekiliyken oturduğu mahalleye minibüsle gider gelirdi.
Niyazi Pakyürek…
Bir süredir ciddi şekilde rahatsızdı. Son günlerde hastalığının ilerlediğini duyunca cuma günü oğlu Hilmi Pakyürek’i arayıp durumunu sormuştuk. Dün vefat haberi gelince çok üzüldük.
Bursa önemli bir değerini ve farklı siyasetçisini kaybetti.
Başımız sağ olsun.
Özer Uçuran Çiller Mudanyalı çıktı
Biz de… Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller’in vefatından sonra dostlardan öğrendik.
Dostlar…
Özer Uçuran Çiller’in babası Ramiz Uçuran’ın, Mudanyalı olduğunu söylediler. Mudanya-Bursa arasında yolcu taşımacılığı yapıyormuş. Uçuran soyadı da, Uludağ Kirazlıyayla’da virajı alamayıp aracını uçurmasından geliyormuş.
Dönemin bilinen isimlerinden Mustafa İpekçi’nin şoförü olmuş ve aileyle birlikte İstanbul’a gitmiş.