Olay Gazetesi Bursa

Bursa ‘küçük Birleşmiş Milletler’ gibi: 133 ülkeden 6340 üniversite öğrencisi

Şunu biliyorduk: Bursa’da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen üniversite öğrencileri var. Hatta, İlahiyat Fakültesi adeta dünyaya ilahiyatçı yetiştiren eğitim merkezi özelliği taşıyor. Hafta içinde… Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ve U.Ü. İnegöl İşletme Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ile sohbet ederken, bilinenden çok daha fazla uluslararası öğrenci olduğunu öğrendik. Rakamları da… Prof. Dr. Yüce açıkladı: “Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 75 bine ulaştı. Bunun 6 bin […]

Şunu biliyorduk: Bursa’da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen üniversite öğrencileri var. Hatta, İlahiyat Fakültesi adeta dünyaya ilahiyatçı yetiştiren eğitim merkezi özelliği taşıyor.

Hafta içinde…

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ve U.Ü. İnegöl İşletme Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ile sohbet ederken, bilinenden çok daha fazla uluslararası öğrenci olduğunu öğrendik.

Rakamları da…

Prof. Dr. Yüce açıkladı:

“Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 75 bine ulaştı. Bunun 6 bin 340’ı uluslararası öğrenci kategorisinde. 133 ülkeden öğrencimiz var. Türkiye’de en fazla uluslararası üniversite öğrencisi Bursa’da.”

Ardından…

Kimi burslu, kimi kendi olanaklarıyla gelen uluslararası öğrencilerle ilgili tüm çalışmaları ve organizasyonları omuzlayan Mehmet Hoca adeta kendini adadığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Gelen talep çok fazla olduğu için, aynı ülkeden öğrenci yığılmasını önlemek amacıyla bölge ve ülke kontenjanı uyguluyoruz.”

Şöyle devam etti:

“Öğrencilerin dil sorununu çözmek için ULUTÖMER adıyla Türkçe öğretim merkezi açtık. Göç İdaresi’yle irtibatlı olarak Türkiye’de ilk Uluslararası Öğrenci Birimi oluşturduk.”

Yanı sıra…

Çeşitli kurumların verdikleri bursları yerine getirip getirmediklerini izlemek ve koordine etmek amacıyla birim oluşturduklarını, bu yolla da öğrenci mağduriyetinin önüne geçtiklerini anlattı.

Öğrenci seçimiyle ilgili tüm çalışmaları yöneten Rektör Yardımcısı olarak uyguladıkları kriteri açıkladı:

“Yabancı öğrenci alımında YÖS adı verilen ve eskiden yalnızca Bursa’da yapılan sınavı şimdi ülkelerinde ve kendi dilleriyle yapıyoruz.”

Düşüncesi şu:

“Uluslararası öğrencilerimizden Bursa sanayisi ve ilgili sektörlerin de yararlanmasını arzuluyoruz. Yani getirip okutmakla yetinmek istemiyoruz. Bursa’ya alışırlarsa kendi ülkeleriyle de güçlü bir bağ oluştururlar.”

 

En fazla Suriyeli öğrenci Bursa’da

 

Uludağ Üniversitesi’ndeki uluslararası öğrencilerle ilgili planlama ve koordinasyonu yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, 133 ülkeden gelen 6 bin 340 yabancı öğrenci arasında ilk sırayı 980 öğrenciyle Azerbaycan’ın aldığını söyledi.

İkinci sıradaysa…

684 kişiyle Suriyeli öğrenciler geliyor. Mehmet Hoca bu rakama şu bilgiyi de ekledi:

“Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında en çok Suriyeli öğrenci Uludağ Üniversitesi’nde eğitim görüyor.”

 

Model olacak 2 proje: Merkezi Derslikler ve Araştırma Vadisi

 

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ve İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ziyarete geldiklerinde, yeni projeleri de konuştuk.

Bu noktada…

Prof. Dr. Yüce koordinasyonunu üstlendiği hazırlıklar hakkında da bilgi verdi.

Örneğin…

Gündemde 2 yeni proje var ki, ikisi de Türkiye’deki üniversiteler için model oluşturacak özellik taşıyor:

Bir…

“Merkezi Derslikler Projesi.”

Bu projeyi Mehmet Hoca şöyle anlattı:

“Değişik fakültelerde okutulan matematik, kimya, fizik, iktisat hukuku gibi dersler var. Bu dersler ortak binada ortak olarak okutulacak. Böylece hem eğitim bütünlüğü, hem de hoca tasarrufu sağlanacak.”

Proje…

Eski Fen-Edebiyat Fakültesi yerine yapılan yeni binada gerçekleşecek.

İki…

“Araştırma Vadisi.”

Bunu da şöyle açıkladı:

“Merkezi laboratuvarlar olarak da adlandırılan projede gıda, havacılık ve uzay, tekstil laboratuvarları bir araya getirilecek. Bu bina da ULUTEK’in karşısındaki alanda olacak.”

 

Bu da yeni proje: Sanayi doktorası

 

Sanayinin güçlü olduğu Bursa ile bütünleşecek yeni bir eğitim projesi gündemde. O projeyi de koordinasyonunu yürüten Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce açıkladı:

“Sanayi doktorası olarak adlandırdığımız proje Türkiye’de ilk 3 içinde. Bu projede, TÜBİTAK’ın belirlediği alanlarda doktora öğrencisi alıyoruz. Bursu veren TÜBİTAK işi de gösteriyor.”

Projeyle…

Öğrencinin firmayla alındığını, çalışırken TÜBİTAK 3 yıllık destek vereceğini de sözlerine ekledi.

 

Batı Trakyalılar 10 yıl aradan sonra ‘aile buluşması’ ile bir arada

 

Kuşku yok ki… Bursa’da iş yaşamından spor ve siyasete her alanda önemli isimler yetiştiren Batı Trakyalılar kentin etkili topluluğu.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği de 10 yıllık aranın ardından aile buluşmasında camiayı bir araya getirdi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da katıldıkları gecede çok özel tablolar da sergilendi.

BTTDD Başkanı Ali Eminlatif tarafından Batı Trakya’nın efsane ismi Dr. Sadık Ahmet’en eşi  Işık Ahmet’Yılın Kadını Ödülü verilirken, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Soğanlı kentsel dönüşüm bölgesindeki Batı Trakya Evi’nin müjdesini açıkladı.

Gecede…

Batı Trakya davasına sahip çıkılması nedeniyle teşekkür eden Çavuşoğlu konuşmasında, “Siyaset yapmak istemiyorum, ama ikamet tezkeresinden sağlık, eğitim ve vatandaşlığa temel sorunların çözümünde imzası olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan alkışlanacak tek kişi” dedi.