1978’de… Bursa Valiliği İl Planlama Müdürü oldu. İl geneli yatırımların planlama ve koordinasyonu bürosundan geçtiği için yapılması gerekene de, yapımı sürene de, yapılacaklara da hakimdi.
2014’e kadar 36 yıllık görevi boyunca 13 Vali’yle çalıştı.
Bir dönem…
Yine elektronik ortamda yayınlanacak yapay zeka konulu ve Korece öğrenme yollarını anlattığı iki yeni kitabın son hazırlıklarını yapıyor.
Eski dost…
Vedat Atacan ziyarete geldiğinde, 36 yıllık planlama deneyimini anımsatıp “Bursa’nın kırılma noktası nasıl yaşandı?” diye sorduk. O da sıraladı:
Bir…
“Toprak sahibi üretimle uğraşmak yerine satıp paraya dönüştürdü. Kazandığı parayla evine kat çıktı, çocuklarını evlendirdi, araba aldı.”
İki…
“Tarımsal alanlar tarım depoları adı altında yapılaştı. O yapılar birer fabrikayla dönüştü. Bu fabrikalar da Kestel, Gürsu, Nilüfer’deki OSB’ler gibi kendiliğinden sanayi bölgesine dönüştü.”
Üç…
“Sanayileşmeyle Anadolu’dan göç akını yaşandı. Balkanlar’daki gelişmeler de göçü zorlayınca Bursa nüfusu kısa dönemde çok hızlı arttı.”
Dört…
“Hızlı sanayileşme ve buna dayalı göçle kent büyüdü, ama plan yapılamadı. Öyle olunca başta Ankara Yolu’nun altı olmak üzere kaçak mahalleler oluştu.”
Beş…
“Kentin çok hızlı büyümesine eğitim ve sağlık karşılık veremedi. Devlet her yere okul yapmaya kalkttı, ama yetişemedi. Bulunan formüller de yeni sıorunların doğmasına yol açtı.”
Altı…
“Sanayi kenti olmasına karşın Bursa meslek liselerindeki eğitimini geliştiremedi. Okuldaki çok eski tezgahlarda yetişen öğrenci fabrikadaki modern tezgahlarda zorlandı.”
Yedi…
“Ulaşımın ve taşımanın temeli demiryolu. Fakat 1953’te Mudanya Treni rayları söküldü. Bursa şimdi tren bekliyor.”
Selim Şankaya’ya Mısır’da diplomatik görev
Bir ayağı da…
Yeşim Group’un Mısır’daki yatırımının başında olduğu için Kahire’de. Şimdi de, diplomatik görev üstlendi.
Çünkü…
Moldova Cumhuriyeti’nin Mısır Fahri Konsolosu olarak atandı. İki ülkenin ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği için çalışmalar yürütecek.
Bursaray’ın ücretlendirmesi için öneri var: Kısa mesafe sistemi gelmeli
Nitekim…
Ulaşım zamları sonrası, Bursaray ücretlendirme sistemiyle ilgili bir durum ortaya çıktı.
Bunu da…
Kent içi toplu ulaşımı kullanan Bursalı olarak Selçuk Azar şöyle açıkladı:
“Ulaşım ücretlerine yapılan zamla metro 20 lira oldu. Bu ücret Bursaray’la Uludağ Üniversitesi-Kestel arası yolculuk yapanlar için çok uygun bir rakam.”
Dikkat çektiği şu:
“Fakat; 1 istasyon giden yolcu da, 34 istasyon giden de aynı ücreti veriyor.”
Önerisi şu:
“İstanbul’da okudum. Orada ve büyük şehirlerde ‘gittiğin kadar öde’ sistemi var. 4-8-12 gibi durak sayılarında kademeli ücret uygulanıyor. Bursa’da da böyle olmalı.”
Örnek de veriyor:
“Örneğin 4 durak 10 lira, ama Üniversite-Kestel arası gibi uzun yolculuklar 25-30 lira olabilir.”
Bursalı modacı Yıldırım Mayruk’a Büyükşehir ziyareti
İşte…
Bursalı moda duayeni Yıldırım Mayruk’u, yaşamını sürdürdüğü Girne’deki evinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ziyaret etti. Barbaros Şansal’ın da katılımıyla, tekstil ve moda tarihine sahip çıkacak projeler görüşüldü.
Telefonu aldı, vatandaşları tek tek aradı: Her şikayet bir armağandır
Nitekim…
Günlük programları arasında, Nilüfer’de oturduğu parkta dinlenmek yerine telefonu aldı ve şikayeti için belediyeye ulaşanları tek tek aradı.
Kimine…
“Şikayetiniz giderildi mi?” diye, kimine “Arkadaşlar ilgilendi mi?” diye sordu. Sonra da şunu söyledi:
“Bazı yerlerde memnuniyeti üst düzeyde gördük, bazı yerlerde ekstra öneriler geldi. Her zaman vatandaş memnuniyeti için iletişime devam edeceğiz.”
Bakışını şöyle açıkladı:
“Her şikayet bir armağan. Şikayet eden bir armağan veriyor. Yanlışı düzeltme, yanlış anlaşılmanızı ortadan kaldırma şansı veriyor.”
AK Parti’de teşkilat kaynaşması için futbol turnuvası
Bu kapsamda…
AK Parti İl Başkanlığı tarafından ilçeler arası futbol turnuvası düzenlendi. Hafta sonu oynanan ilk maçlar büyük bir çekişmeye sahne olurken, heyecanlı geçti.