İlk talihsizliği Prof. Dr. Mehmet Emin Ay yaşadı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrencilerine dönmek üzere Bursa Müftülüğü görevinden istifa ettiği günün akşamı darbe girişimi oldu.
Mehmet Emin Hoca da yanlış anlamalara yol açmamak için istifasını durdurup geri aldı, bir süre geçtikten sonra da kararını yeniden uyguladı.
Gerçi…
Prof. Dr. Ay’ın durumu önceden anlaşıldığı için ikinci istifası yadırganmadı ve gündeme de olumsuz olarak gelmedi. Ne var ki, şu sıralar bürokraside büyük bir tedirginlik gözleniyor.
Hangi kurumda olursa olsun ve hangi pozisyondaki bürokratı ilgilendirirse ilgilendirsin, herkes görev değişikliği ya da atamadan korkuyor.
Çünkü…
İçinde bulunduğumuz süreçte, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devleti FETÖ’cü paralel yapıdan arındırma operasyonları yapılıyor.
Bu kapsamda…
Binlerce kişi açığa alınıyor ya da kamu görevinden ihraç ediliyor. Yine gözaltına alınanlar, tutuklananlar, adli takibe alınanlar var.
O bakımdan…
Özellikle bugünlerde yapılabilecek bir görev değişikliği ya da başka bir yere atama akıllara hemen FETÖ soruşturması kapsamında görevden alma getireceği için, bürokratların karşılaşabilecekleri bu durumu hem çevrelerine, hem kamuoyuna anlatabilmeleri kolay değil.
Nitekim…
İşkur İl Müdürü Kasım Tilki, daha önce Bakanlık tarafından alınan kararla başka bir göreve atandı. Fakat bu işlem 15 Temmuz sonrasına, üstelik devlette FETÖ’cü operasyonlarının yapıldığı günlere rastladı.
Öyle olduğu için de Tilki’nin görev değişikliğini duyanların akıllarına hemen FETÖ soruşturmaları ve operasyonları geldiği için, zan altında kaldı.
Oysa…
Yılların deneyimli bürokratının bu konuyla ilgisi yoktu.
Gördüğümüz kadarıyla…
Tüm kurumlar için bürokrasinin her kademesinde bu süreçte yaşanabilecek görev değişikliklerinin tedirginliği yaşanırken, bu tür değişikliklerde etkili olan siyasi irade de beklemeye geçti.
Şu gün itibarıyla…
Siyasi irade çok zorunlu olmadıkça bürokraside görev ve yer değişikliği operasyonu yapmama eğiliminde. Ancak bunun da işleyişi ağırlaştırma riski bulunduğu ifade ediliyor.
Buna karşın…
FETÖ’cü yapıya yönelik operasyon ve soruşturmalarda, bu yapıyla bağı olduğu tespit edilen kamu görevlileri hakkındaki açığa alma ya da ihraç gibi işlemlerse sürecek.
MHP’de Bursa dosyası masanın üstünde
MHP Merkez Disiplin Kurulu dün yaptığı toplantıda, genel başkan adayı Meral Akşener’i partiden ihraç etti.
Akşener’le birlikte ihraç istemiyle sevk edilen Çağrı Heyeti üyeleri için karar verilmedi. Aralarında Bursa’dan Mehmet Bilgiç’in de yer aldığı 3 Çağrı Heyeti Üyesi hakkında önümüzdeki günlerde karar verilecek.
Aynı şekilde…
Bursa İl Yönetimi’nin ihraç istemiyle Disiplin’e gönderdiği eski il başkanları Hasan Toktaş ve Yüksel Yılmaz da dünkü toplantıda görüşülmedi.
Masadaki Bursa dosyasının, en yakın il olarak Yalova İl Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi bekleniyor.
DP İl Başkanı Biliz’den uyarı var: Ekonomide işler çok kötü
Bir yandan…
Tabanı toparlamak üzere partinin ağabeyleri kabul edilen isimleri ziyaret edip “dönün” çağrısı yaparken, diğer yandan güncel gözlemler paylaşıyor.
Nitekim…
İl Başkan Yardımcısı Rıfat Haliç’le birlikte çay içimi uğradığında, çarşının sesi olarak ciddi bir uyarıda bulundu:
“Ekonomide işler kötü. Siftah yapamayan esnaf var, ellerindeki çekleri kırdırıyorlar. Bankalar kredi müşterilerine baskıyı artırdı. Çiftçinin de mahsulü para etmiyor.”
Kaygısı da var:
“Değişik nedenlerle kapanan fabrikalar, işten çıkarılan insanlar var. Şu anda sıkıntı pek hissedilmiyor, ama birkaç ay sonra işsizlerin sorunları büyüyecek.”
Bu arada…
Kırat’ı yeniden ayağa kaldırıp sesini duyurma hedefi kapsamında bayramlaşmaya önem verildi. DP İl’in bayramlaşması, bayramın ikinci günü saat 11.30’da Göl Kafe’de olacak.
DP yönetiminden Tayan’a vefa ziyareti
Bu kapsamda…
AP ve DYP’de il başkanlığı, milletvekilliği, bakanlık yapan Turhan Tayan’ı evinde ziyaret ettiği. Osmangazi İlçe Başkanı Çağrı Kaplan’la eski Merkez Karar Kurulu Üyesi Celal Gül ve yöneticilerin katıldıkları ziyaret anıları da canlandırdı.
Orhangazi farkı: 15 Temmuz Demokrasi ve Kadın Derneği!
Yalnızca siyaset için değil, toplum için de 15 Temmuz gerçek bir milat oldu. Özellikle demokrasiye sahip çıkma noktasında herkes görev ve sorumluluğunu fark etti.
Nitekim…
Orhangazili kadınlar da bu kavramlar çerçevesinde yeni bir sivil toplum örgütü olan 15 Temmuz Demokrasi ve Kadın Derneği’nin kurucu başkanlığını Maide Tunçbilek üstlendi.
“Bizler köylü kadınıyız. Fakat önce anneyiz. Anne olduğumuz için evlat sevgisini, vatan sevgisini taşıyoruz. 15 Temmuz’u yaşayıp şehitlerimizi görünce biz de kadınlar olarak neler yapabileceğimizi konuştuk.”
Şunu vurguladı:
“Özellikle 15 Temmuz şehitlerimiz için neler yapabileceğimizi, anaların acılarını nasıl dindirebileceğimizi konuştuk. Sonunda bu derneği kurup şehit ailelerine destek olmaya karar verdik.”
Hedefinde…
Bursa’nın tüm ilçelerinde şube açmak da olan Orhangazi merkezli 15 Temmuz Demokrasi ve Kadın Derneği Başkanı Tunçbilek şunu da ekledi:
“Bir yandan şehitlerimize sahip çıkarken, demokrasi konusunda kadınlarımızı ve toplumumuzu daha fazla bilinçlendirmek istiyoruz.”