Olay Gazetesi Bursa

Burada bambaşka dünya var: Penguenler geldi, filler sırada

Yapımını adım adım izledik… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Erdem Saker’in kente attığı imzalar arasında Hayvanat Bahçesi ile Botanik Park’ın ayrı bir yeri var. Yurt dışına her çıktığında, özellikle Avrupa kentlerinde hayvanat bahçelerini mutlaka gezdi, inceledi ve Türkiye’nin en önemli hayvanat bahçelerinden birini Bursa’ya kazandırdı. Sonra da ilgisini hiç kesmedi, hatta kimi sorunlarıyla ilgilendi. Öyle […]

Yapımını adım adım izledik… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Erdem Saker’in kente attığı imzalar arasında Hayvanat Bahçesi ile Botanik Park’ın ayrı bir yeri var.

Yurt dışına her çıktığında, özellikle Avrupa kentlerinde hayvanat bahçelerini mutlaka gezdi, inceledi ve Türkiye’nin en önemli hayvanat bahçelerinden birini Bursa’ya kazandırdı.

Sonra da ilgisini hiç kesmedi, hatta kimi sorunlarıyla ilgilendi.

Öyle ki…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 120 türde 1200 hayvanın yaşadığı bu muhteşem dünyayı Bursa’ya kazandıran eski Başkan Saker’den Hayvanat Bahçesi’nin koordinatörü olmasını istedi, o da kabul etti.

Şimdi…

Erdem Saker her sabah büyük bir heyecanla Hayvanat Bahçesi’ne geliyor. Bir yandan ziyaretçilerle sohbet ediyor, bir yandan Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği ile sürekli temas halinde gelişmeleri izliyor.

Ziyaretine gittiğimizde…

1998 yılında Hayvanat Bahçesi’nin açılışını yaparken gördüğümüz heyecanına bir kez daha tanık olduk. Kısa bir turla, Bursa Zoo’nun yeni konuklarını tanıttı.

Açıkça söylemek gerekirse…

Çevrede…

Çocuklu aileler dikkat çekiciydi. Saker aileleri gösterip, “Pazar günleri burası cıvıl cıvıl oluyor. Çocuklar televizyon ya da bilgisayar oyununda gördükleri hayvanları canlı canlı tanıyorlar. Zaten amaç da buydu” derken keyifliydi.

Sonra…

Afrika Savağı’nı gezdirdi. Zürafalara baktık, zebraları izledik. Havuzdaki fok balıklarının gösterisini camın arkasından izledik.

Parkın yeni sakinleri Afrika Penguenleri şu günlerin en çok ilgi gören hayvanları. Sanki smokin giymişler gibiler ve hep yan yana diziliyorlar. Havuzun çevresindeki kalabalık da ilgiyi gösteriyor.

“İki tür penguen var” diye söze başladı Saker ve şunu söyledi:

“Kutup Penguenleri’ni herkes biliyor. Ama bizim iklim koşullarımızda yaşayamazlar. Hele bu sıcağa hiç gelemezler. Bunlar Afrika Penguenleri ve iklim koşullarımıza tamamen uyumlular.”

Sonra da şu bilgiyi verdi:

“Anlaşmalarımızı yaptık, şimdi bahçemizin yeni sakinlerini bekliyoruz. Yılsonunda gergedanlarımız olacak. Önümüzdeki yıl da fillerimiz gelecek.”

Ardından…

“Fillerle birlikte kırmızı panda ve antilop da gelecek” dedi ve ekledi:

“Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği’yle yaptığımız anlaşma gereği, 5 gergedandan önce 2’si gelecek. 7 filin de önce 2’sini teslim alacağız. Hepsinin yerlerini şimdiden hazırladık.”

 

Hayvanat Bahçesi’ni Araplar da keşfetmiş

 

Belediye başkanlığı döneminde tasarlayıp Bursa’ya kazandırdığı Hayvanat Bahçesi’nde koordinatör olarak görev üstlenen Erdem Saker’le dolaşırken Arap turistlerin fazlalığı dikkatimizi çekti.

Kimi sıcak havada en seri yer olarak seçmiş ağaçların altını ve suların kenarını, ama çoğunluk ülkelerinde olmadığı için bu kadar çok çeşit hayvanı bir arada görebilmek amacıyla gelmişler.

“Okul zamanı gruplar geldiği için daha kalabalık oluyor” diyen Saker, ailelerin çocuklarını pazar günü gezmeye getirdiklerini söyledi.

 

Saker uyarıyor: Uludağ’ı yaz turizmine kazandırmak gerek

 

Gerek DSİ 1. Bölge müdürü olduğu bürokrasi döneminde, gerek 1994-1999 arası Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Erdem Saker her adımını Bursa için attı. Hep Bursa’yı düşündü, heyecan duydu.

Gördük ki…

Bursa ile ilgili konularda yine aynı heyecanı yaşıyor.

Örneğin…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 turizm strateji planı için daire başkanı düzeyinde bir heyeti Bursa’ya gönderme kararını çok önemsiyor.

Heyetin mutlaka Uludağ’a götürülmesini önerirken şunu vurguladı:

“37 tür endemik bitki dünyada yalnızca Uludağ’da yaşıyor. Bu bile yaz turizmi için Uludağ’ı ayrıcalıklı hale getirir.”

Şunu aktardı:

“Alp dağlarında gördüm. Hiç ağaç kesmeden patikalar yapmışlar ve haritalara işlemişler. Turist cep telefonundan patikanın tüm bilgilerini öğreniyor. Kaç dakika yürüyeceğini bile görüyor.”

Ardından…

Uludağ’daki otellerin yaz mevsiminde kapandığını anımsatıp şunu önerdi:

“Uludağ’da da hiç ağaç kesmeden patikalar yapılmalı ve insanlar yaz turizmi için buraya gelmeli. Alp’lerde otelciler yaz turizminden daha çok kazandıklarını söylüyorlar. Uludağ da böyle olabilir.”

Şunu da ekledi:

“Eskiden okullar Uludağ’da yaz kampına götürülürdü. Bunlar yine yapılmalı ve Uludağ yaz turizmine kazandırılmalı. Bunu da gelecek daire başkanlarına mutlaka göstermek ve anlatmak gerekiyor.”

 

Halkla İlişkiler’de başkan değişti

 

Nisan 2016’da yapılan kongreyle göreve gelen Bursa Halkla İlişkiler Derneği yönetim kurulu içinde görev değişikliği yaşandı.

Bedirhan Bozali iş yaşamındaki değişiklikler nedeniyle, 1.5 yıla yakın zamandır sürdürdüğü başkanlığı bırakırken, yönetim kurulu yeni BHİD Başkanı olarak Mustafa Sönmezay’ı seçti.

BHİD’de yönetim kurulu içinde yaşanan görev değişikliğinde Cansel Oruç da yeni dönemde Başkan Yardımcısı olarak görev üstlendi.