Bursa… Kentleşme anlamında hormonlu büyüdüğü için, özellikle kent merkezi çevresindeki tarım yapılan alanları adeta yuttu.
Oysa…
Yakın zamana kadar meyve bahçeleri, sebze tarlaları vardı. Tütün ve ayçiçeği yetiştiriliyor, buğday ekiliyor, ipek böceği bakılıyordu. Şimdilerde, Bursa’ya özgü ürünlerden kestaneyi Aydın ve Konya’dan, şeftaliyi her yerden alıyoruz.
İpek böcekçiliği bitince Kozabirlik de Diyarbakır’a gitti.
Azalsa da…
Yaşananları…
Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey şu sözlerle dile getirdi:
“Savaş nedeniyle gıda krizi yaşanınca, dünyadaki buğday ve ayçiçek üretiminde sıkıntı olacağı ortaya çıktı. Bu nedenle çiftçilerimize buğday ve ayçiçeği üretmeleri halinde emeklerinin karşılığının devlet tarafından verileceği açıklandı.”
Ardından…
“Çiftçilerimiz, girdilerinin yüzde 300, yüzde 700 artmasına rağmen üretimi zorlukla gerçekleştirdiler” deyip devam etti:
“Buğday hasadında TMO alım fiyatı çiftçimizi memnun etti. Yalnız olmadıklarını, arkalarında kendilerine sahip çıkan devlet olduğunu hissettiler.”
Şuna dikkat çekti:
“Gelin görün ki, ayçiçek üreten çiftçilerimiz hasat yaptıkları şu günlerde yalnız kaldılar.”
Nedenini söyledi:
“Yağ fiyatlarında düşme olmamasına rağmen ayçiçek fiyatları 10 lira civarında seyrediyor. Yani, beklentilerin çok altında kaldı. Oysa, fiyat en az 15 lira olmalı, devlet desteğinin de en az 3 lira yükseltilmesi gerekiyor.”
İtirazı şu:
“2021 yılında yüzde 57 ayçiçek üretildi, yüzde 43 ithal edildi. Büyük oranda ayçiçek yağı açığına rağmen, ‘üretim çok’ gibi bahaneyle üreticiye ödenen fiyatların dibe çekilmesi kabul edilemez.”
İsteği de…
“Yarı yolda bırakıldığını” düşündüğü çiftçiye yapılan yanlıştan dönülmesi.
Tarım Kredi’ye çiftçiden tepki
“En pahalı gübreyi satacaksın, buğdaya TMO ile aynı fiyatı açıklayacaksın, sonra az bir ürün alıp fiyatı 6 liraya çekerek çiftçiyi yem yapacaksın.”
Bir örnek de şu:
“Trakya Birlik’te yüzde 40 yağ oranlı ayçiçek 12 lira, Tarım Kredi’de yüzde 44 yağ oranlı 12 lira. Hem de 3 ay sonra ödemeli.”
Çiftçiyle dalga geçilmemeli.
Ahmet Okur’dan çok farklı hesap: Biz, eksilen 24 simidin peşindeyiz
Nitekim…
Pazar günü yapılacak DP Yıldırım İlçe kongresi için DP Yıldırım İlçe Başkanı Hasan Ali Ünal, Ertaş Altun. Özmen Doğan, Ülfet Hayman’la geldiklerinde vatandaş ekonomisini çok farklı bir hesapla anlattı:
“2002’de AK Parti iktidara geldiğinde simit 20 kuruştu, şimdi 5 lira. Oysa 20 yıl önce bugünkü fiyatı olan 5 liraya 25 simit alınıyordu. Yani 24 simit eksildi. İşte biz eksilen o 24 simidin peşindeyiz.”
Sohbette…
DP’nin Bursa yapılanması hakkında da bilgi veren GİK Üyesi Okur şunu açıkladı:
“Harmancık’ta teşkilatımız henüz yok. Önce Keles ve Kestel, sonra Büyükorhan, Gemlik, Mudanya kongrelerini yapacağız.”
Gültekin Uysal Yıldırım kongresine geliyor
Ankara’daki liderlerin 6’lı Masa toplantısının ilk yerel ayağını Yıldırım’da gerçekleştiren Ünal, pazar günü 12.00’de başlayacak kongreye DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın da katılacağını açıkladı.
AK Parti’de erken mesai: Sandık kurulları oluşturulmasına başlandı
Önümüzde…
1 ay öne çekilip 14 Mayıs 2023’e alınması beklenen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi var. Bu seçim için sandık sayısı şu an belli olmamakla birlikte, son seçimdeki 6 bin 841’in altına düşmeyeceği ortada.
Gerçi…
Sandıklar ilçe ilçe dağılıyor, ama 8 bin 841 sandığa başkan ve kurul atanması çok da kolay değil.
İşte…
Titiz ve planlı çalışmasını bildiğimiz AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, sandık başkanları ve kurullarının oluşturulmasını son dakikaya bırakmamak için harekete geçti.
Bu amaçla…
İl Seçim İşleri Başkanı Engin Kökçıkaran başkanlığında ilçe seçim işleri başkanlarıyla toplantı yapılıp kriterler belirlendi.
İlçe başkanlıkları da sandık sandık başkan ve kurul oluşturmaya başladılar.
İYİ Parti’de son noktayı Tatlıoğlu koydu
“Bursa; İl başkanı, 17 ilçe başkanı ve teşkilatlarımızla gayet başarılı bir çalışma temposuna sahip. Selçuk Türkoğlu başkanlığındaki il yönetimimiz, eylemci kimlikleriyle Bursa’da yeni bir atmosfer yarattılar. Genel merkez, milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatlarımız koordineli şekilde iletişim halinde.”