Olay Gazetesi Bursa

Bu uyarı önemli: Toplumsal dönüşümü başlatacak okuldan başka kurum yok!

Hafta içinde… Kendini engellilerin sesi olmaya ve sorunlara çözüm bulmaya adayan Akın Karakız dostumuz sayesinde Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt’u tanıdık. O da, kendini toplumsal dönüşüme adayan genç bir akademiysem. İki görevi var: Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü ve BUÜ Özel Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü olarak köprü görevinde. Fakülte ve Meslek Yüksek […]

Hafta içinde… Kendini engellilerin sesi olmaya ve sorunlara çözüm bulmaya adayan Akın Karakız dostumuz sayesinde Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt’u tanıdık.

O da, kendini toplumsal dönüşüme adayan genç bir akademiysem.

İki görevi var:

Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü ve BUÜ Özel Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü olarak köprü görevinde.

Fakülte ve Meslek Yüksek Okulları’nda 200’e yakın engelli öğrencisi olan BUÜ’de Mühendislik eğitimi alan otizmli öğrenciler var.

Gerçi…

Engelli öğrencilerin üniversiteye erişiminde Rektörlük ödül alan önemli çalışmalar yaptı, ama BUÜ Özel Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt daha çok toplumsal dönüşüm boyutu üzerinde duruyor.

Yola çıktığı nokta şu:

“Engelli çocuk servisle evinden alınıyor, kimse görmeden özel eğitim okuluna getiriliyor, kimseyle teması olmadan derslere giriyor, sonra yine kimse görmeden servisle evine dönüyor.”

Bu uygulamaya itiraz ederken şuna dikkat çekti:

“Ne yazık ki bir arada yaşamayı bilmiyoruz. Eşit yaşam için önce bir arada yaşama protokollerini geliştirmeliyiz.”

Üzerinde durduğu şu:

“Birlikte yaşamın ilk ayağı okuldur. Fakat okulda bile bir arada olamıyoruz. Oysa her şey okulda öğreniliyor.”

Şunu vurguladı:

“Toplumsal dönüşümü okuldan başka başlatacak kurum yok. Okulun toplumsallaşma kültürü var. Fakat sistem kurgulanmayınca bir taraf baskın hale geliyor ve engellemeler başlıyor. Bunu da okullarda öğretmenlerle birlikte çözeceğiz.”

Çok önemli iki çağrı yaptı:

Bir…

“Herkesin bir arada yaşayacağı ortam ve eğitim koşulları sağlamalıyız.”

İki…

“Devlet hizmetini esirgemeyecek, ama toplum da adım atmalı.”

Bunu bir tür mücadele gördüğünü ve yılmamak gerektiğini söyleyip ekledi:

“Okulda, AVM’de, kamuda, parkta, eğlencede… Bir arada yaşamayı öğrenemezsek yapacak bir şey yok.”

 

BUÜ’de öğretim üyelerinin farkındalık eğitimi

Sohbetimizde… BUÜ Özel Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü ve BUÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt yakından takip ettikleri engelli öğrenciler ve toplumsal dönüşüm adımlarını anlattı:

“Binalardaki fiziki sorunların çözümü için Rektörlüğümüzün çalışmaları YÖK’ten büyük ödül aldı. Öğretim üyelerimize farkındalık eğitimleri verildi. Belediye faaliyetlerine, şenlik ve panellere de katılım sağlıyoruz.”

 

Demirtaşlılar yeniden heyecanlandı: İlçe olmak bizim hakkımız

Aslında… Demirtaş’ın ilçe olma beklentisi yeni değil. 2000’li yılların başında, Bursa’nın idari yapılanması üzerine çalışmalar yapılırken, Osmangazi’nin en büyük beldesi Demirtaş’ın da ilçeye dönüşmesi bekleniyordu.

İçişleri Bakanlığı rapor bile hazırlamıştı.

Günden güne büyüyüp Türkiye üretimi için önemi artan DOSAB ve kentleşmeyle nüfusu artan, sosyal yaşamı gelişen sanayi ve tarım beldesi Demirtaş da beldeden ilçe statüsüne geçmeyi çok istiyordu.

Ne var ki…

2014’te Bütünşehir Yasası ile belediyesi de kapanınca Osmangazi’nin mahallesine dönüştü.

Şimdi…

Yeni iller ve yeni ilçeler gündemde. İnegöl il olma heyecan yaşarken, Demirtaş’ta da yeniden ilçe olma heyecanı doğdu.

Gelen mesajlarda, “İlçe olmak bizim hakkımız” deniyor.

Biz de…

Demirtaşlıların heyecanını ve isteğini Ankara’ya duyurmuş olalım.

 

Uludağ OSB’de yeni Başkan Enes Çelik

Kent merkezinin doğusunda… Gürsu ve Kestel’i kapsayan Bursa’nın yeni sanayi cazibe merkezi olarak büyüyen Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde olağan genel kurul vardı.

Genel kurulda…

12 yıldır Uludağ OSB Başkanı olarak hem sanayicilere, hem çevreye hizmet eden Yunus Aydın dönemi sona erdi. Yapılan seçimlerde, bölge sanayicileri oylarıyla Eski Bakan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’i yeni başkan seçtiler.

 

Tarih kenti Bursa’nın manevi kültür merkezi: İsmail Hakkı Tekkesi

Anlatırken… Bursa’nın ilk özelliği olarak “tarih kenti” diyoruz. Bu tarih kentinde manevi kültür merkezlerinin de önemli yeri var.

İşte…

Kentin tam merkezi Tuzpazarı’ndaki  İsmail Hakkı Tekkesi yıllar boyunca çok sayıda talebe yetiştirdi, Bursa’ya ve İslam Alemi’ne çok önemli hafızlar kazandırdı.

İşte…

Bursa’nın manevi değerlerinden İsmail Hakkı Bursevi’nin kurucu olduğu bu dergahı Mimar Hayrettin Eldemir kitap haline getirdi ve gelecek kuşaklar için önemi bir mirası kayıt altına aldı.

Osmangazi Belediyesi tarafından yayınlanan 300. Yılında İsmail Hakkı Bursevi Dergâhı adlı kitabın hazırlık aşamasında Eldemir’in çalışmalarının bir bölümüne tanıklık ettik.

Özellikle ilk mezunlarla yaptığı görüşmeleri aktardığı bölümler, buradaki yaşamı ve eğitimi gözler önüne seriyor.

Bursa belleği önemli bir eser kazandı.

 

Sözlerini Akif Oktay yazdı: 100. Yıl Marşı

Bir dönem… Olay’da birlikte çalıştığımız şair ve tiyatrocu Akif Oktay’ın üretkenliğini bilenlerdeniz.

Oktay şimdi de Cumhuriyet’in 100. Yılı Marşı’nın sözlerini yazdı.

Mahmut Cemal Sari’nin bestelediği, Ozan Sari’nin düzenlemesini yaptığı; Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi katkıları, Prusa Sanat organizasyonuyla hazırlanan marşın tanıtımı 24 Haziran Cumartesi günü saat 21.00’de Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde.