Olay Gazetesi Bursa

Bu uyarı çok ciddi: Hızla betonlaşan Bursa yakında Karacabey’le birleşir

Yıllar önce… Bursa Valisi olduğu dönemde rahmetli Zekai Gümüşdiş kente gelen konuklarına Bursa’yı ironik bir öyküyle anlatırdı: “Melekler ellerinde meyve-sebze sepetleriyle geçtikleri yerlere bir ürün atarken, Bursa’nın üstüne geldiklerinde sepet devrilmiş, her şey Bursa’ya dökülmüş. Onun için Bursa’da meyvenin ve sebzenin her çeşidi yetişiyor.” Hafta sonu… Hem Bursa’nın ulaşım konuları ve projelerinde görüşlerini, hem de […]

Yıllar önce… Bursa Valisi olduğu dönemde rahmetli Zekai Gümüşdiş kente gelen konuklarına Bursa’yı ironik bir öyküyle anlatırdı:

“Melekler ellerinde meyve-sebze sepetleriyle geçtikleri yerlere bir ürün atarken, Bursa’nın üstüne geldiklerinde sepet devrilmiş, her şey Bursa’ya dökülmüş. Onun için Bursa’da meyvenin ve sebzenin her çeşidi yetişiyor.”

Hafta sonu…

Hem Bursa’nın ulaşım konuları ve projelerinde görüşlerini, hem de kent imarı ve gelişimi için araştırmalarına daya önerilerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le sohbet ederken, kentleşme açısından kritik bir konuya değindi.

Önce…

“İstanbul’un yaptığı yanlışın aynısını biraz geriden takip ediyoruz” dedi ve şunu anımsattı:

“Bursa’da sanayi ve konut yapılaşma yoğunluğunun sosyolojik yapısı oluştu. Şehir merkezinden Beşevler, Ataevler, Üçevler ve Demirci’ye gelenler zamanla Özlüce Ertuğrul bölgesine geçti.”

Devam etti:

“Şimdi orası da beton mezarlığı olunca nefes alabilmek için maddi durumu iyi olanlarda Kayapa, Hasanağa, Akçalar bölgesine akım başladı.”

Dikkat çektiği şu:

“Tıpkı zamanında tarım merkezi olan Özlüce, Üçevler ve Ertuğrul bölgesini kaybettiğimiz gibi, bu gidişle kısa zaman içinde Kayapa, Hasanağa, Akçalar bölgesini de betonla grileştirip ziyan edeceğiz.”

İzlenimi şu:

“Yakın gelecekte Bursa ile Karacabey birleşecek. Bu kaçınılmaz bir sonuç söylemi, çok ama çok yanlış.”

Ardından…

Bursa’nın son 40 yılında yeşilden beton grisine dönüşümünü ortaya koyan uydu fotoğraflarını gösterip şunu söyledi:

“1984, 1996 ve 2020 yıllarına ait Bursa’nın uydu fotoğraflarında betonun yeşil Bursa’yı nasıl hapsettiği görülüyor. Her yıl beton yeşilden çalmış. Büyümüş de büyümüş. Halen de doymak bilmeyen bir hırsla büyüyor.”

Kaygısı şu:

“Aslında kendi sonumuzu hazırlıyoruz, ama anlamıyoruz. Maalesef yanlışlardan ders de almıyoruz.”

Betonlaşma yerine yapılması gerekenler var

Sohbetimizde… İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl yaşanabilir bir Bursa için izlenmesi gereken yolu tarif etti:

“Bursa gibi geçmişi yeşil olan bir şehrin yeşil alanlar, toprak iyileştirme, sera gazı azaltma, yeşil koridorlar, yağmur bahçeleri, yağmur suyu hasadı gibi yaşanabilir şehirler için vazgeçilmez projelere ihtiyacı var.”

Önersi şu:

“Öncelikle de göçü durdurup tersine göçü teşvik edecek geniş ölçekli planlama yapılmalı.”

İyilik ve yardım engel tanımaz: Görme engellilere ilk yardım kursu

İstek… Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü’nden geldi. Kızılay Bursa Şubesi de bünyesindeki Engelsiz Teşkilatı ile organizasyonu üstlendi.

Böylece…

“İyilik ve yardımlaşma engel tanımaz” mottosuyla hareket eden ve engellilere yönelik pek çok program yürüten Kızılay Bursa Şubesi Engelsiz Teşkilatı harekeye geçti. Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü’ne verilen görme engelliler için temel ilk yardım kursu bu özel destek eğitimlerinden biri oldu.

İki gün süren ve teorik-pratik olarak iki aşamalı eğitimde; cansız manken, bebek maketi, elektroşok cihazı, sedye, sargı bezi gibi materyallerin görme engelliler tarafından dokunarak tanınıp kullanılması sağlandı.

Ayrıca…

Görme engellilere kalp masajı, suni teneffüs, koma pozisyonu, sargı gibi ilk yardımın temel bileşenleri öğretildi.

Liselilere afet farkındalık eğitimi

Bazen… Coğrafyamızın kaderi deprem ortaya çıkıyor. Bazen, yaşadığımız sel ve su baskınları kendini gösteriyor. Bazen, Amasra’da yeniden anımsadığımız madende grizu patlaması oluyor.

İklimlerin değiştiği, doğa dengesinin bozulduğu bir süreçte, afetlere hazır olmak gerektiği de ortada.

İşte…

Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de bu bilinçle AFAD Bursa’da farkındalık eğitimi aldılar.

Biri işkadını, biri bürokrat: Bursa’nın amatör sporcuları destan yazdı

İş dünyası… Selma Çetinkaya Türker’i, kısa adı BUİKAD olan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin kurucu başkanı olarak tanıyor.

Dostları da kır koşucusu olduğunu biliyorlar.

Nitekim…

Bursa’daki çeşitli yarışların yanı sıra, Anadolu’da koştuğu pek çok kent var. Kapadokya Ultra Trail Koşusu da bunlardan.

Kapadokya’nın büyüleyici atmosferi içinde tepelerde ve vadilerde süren yarışa geçen yıl 38 kilometre kategorisinde katılan Selma Çetinkaya Türker bu yıl 63 kilometrelik parkuru toplam 10 saat 40 dakikada tamamladı.

Yine…

Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Cem Kürşat Hasanoğlu da katıldığı açık deniz yüzme yarışlarıyla tanınıyor.

En son…

Yunanistan’ın Meis Adası’ndan Kaş’a yüzme yarışını tamamlayan Hasanoğlu bu hafta sonu da Alanya Triathion’unda koştu, yüzdü, bisiklete binip pedal bastı ve her zamanki gibi başarıyla bitirdi.

Yeşimspor’un altyapısından Şükrü Amca’ya saygı

Geçtiğimiz salı… Bursa’nın akil adamı olarak yaşayan Şükrü Şankaya vefatının 17. yılında mezarı başında anıldı.

Ardından…

Rahmetli Şükrü Şankaya’nın Cavit Çağlar’la birlikte kurdukları Yeşim Tekstil bünyesindeki spor kulübü Yeşimspor altyapı sporcuları da Kulüp Direktörü ve Başantrenör Cem Çağal önderliğinde mezarı başına gittiler ve Şükrü Amca için dua ettiler.