Biz de…
Akademisyen, sosyolog, araştırmacı, diplomasi yazarı olarak sorunlara kafa yorun Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Gürsel Dönmez’i arayıp sorduk.
Önce…
23 Ağustos 2015 günü yer verdiğimiz “yedi düvelle savaşıyoruz” sözünün geçerliliğini koruduğunu söyledi. 25 Temmuz 2015 günü aktardığımız tavla tahtasında satranç yorumuna da ek yaptı:
“Cıvalı zarla oynayanlar var. Hileli olduğu için zarlar aynı düşüyor.”
Sonra da…
“Ortadoğu’yu anlamak için en az çeyrek asır geriye gitmek gerekiyor” deyip şunu söyledi:
“1989’da Demirperde, peşinden Berlin Duvarı yıkıldı. Üstelik Berlin Duvarı önce Balkanlar’daki Müslümanların, sonra Afganistan ve Irak’ın üstüne yıkıldı. Bölgemizde sivil insanların üstüne yıkılmaya devam ediyor.”
Bunların anlamını açıkladı:
“1993’te Huntington’un meşhur Medeniyetler Çatışması kehanetinde bulunduğu makale yayınlandı. Maalesef bu bir teori değilmiş.”
Bir vurgu daha yaptı:
“1990’da Dublin’de yapılan NATO Zirvesi’nde dönemin İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher ‘Soğuk savaş bitti, bundan sonraki düşman İslam’dır’ şeklinde bir cümle sarf etti.”
Şunları anımsattı:
“Peşinden Birinci Körfez Savaşı başladı, Balkanlar’da soykırımı gördük, Afganistan’ın trajedisi de hiç bitmedi. 2001’de İkiz Kuleler’e saldırı olunca Amerika bir kez daha Afganistan’a yüklendi. 2003’te Irak işgali başladı.”
Şu da önemli:
“20. Yüzyıl biterken üst düzey strateji konuşan odakların birinci gündem maddesi yeni dünya düzeniydi. Yani iki kutuplu dünyadan tek kutuplu dünyaya geçişi öngörüyorlardı.”
Bu noktada…
Amerikalılar’ın başta Fukuyama’nın Tarihin Sonu olmak üzere ısmarlama kitaplar yazdırdıklarını öne sürüp şunu söyledi:
“Fakat İkiz Kuleler’e arka planı karışık 11 Eylül saldırında gördük ki, Amerika tek kutuplu dünyanın patronu olamayacak.”
Teşhisi şu:
“O tarihten beri yeni dünya düzeni kurulamadı. Temel problem bu. Dünyada dengeler yerli yerine oturamadı.”
Bugüne bakışı şöyle:
“Masada oturanlar değişiklik istiyorlar. Mesela Almanya istiyor ve zorluyor. Yüksek sesle söylenmese de, Birleşmiş Milletler’deki 5 daimi ülke pozisyonu sorun olarak ortada duruyor.”
Kritik bir tespit yaptı:
“BM’deki bu temel sorundan dolayı Ortadoğu ya da dünyanın bir başka yerinde büyük çaplı sıkıntılar yaşandığında ortak tepki verilemiyor.”
Bu da tahmini:
“Yeni bir dünya düzeni oluşuncaya kadar maalesef bu sıkıntı devam eder.”
Öngörüsü ürkütücü:
“Yakında Libya yeniden sıkıntıya düşebilir. Ortadoğu ve Afrika’da piyangonun kime vuracağının belli olmadığı kaos dönemi başlayabilir.”
Herkes pozisyonunu korumak istiyor
Dünyada yeni düzen kurulamadığı için herkesin pozisyonunu korumaya yöneldiğini vurgulayan Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Gürsel Dönmez çarpıcı bir noktaya daha dikkat çekti:
“Paris’te çok ağır bir terör saldırısı oldu. Fakat Fransa ne bir ülke ne de İslam dünyasından bir grubu işaret edip tartışma açtı.”
Batı dünyasında kolay kapanmayacak derin çatlak olduğunu belirtip şunu vurguladı:
“Umarım Türkiye kısa zamanda dünya ailesi içinde hak ettiği yeri alır da bölgeye istikrar ve güveni tesis eder.”
Patlama sırasında ofisinde çalışıyordu
Dr. Gürsel Dönmez’in çalışma ofisi Başbakanlık binasının arka cephesinde, patlamanın olduğu yere bakıyor.
“Patlama olduğu sırada bilgisayarımda çalışıyordum” diyen Dönmez olay anını şöyle aktardı:
“Dikkat ettim, hem kendimde, hem personelimde hiç telaş olmadı. İnsanlar üzülüyor, endişe ediyorlar ama korkmuyorlar.”
Gözlemi şu:
“Türkiye’ye niye saldırılıyor, kim neyin peşinde herkes farkında.”
Ticaretten maça Bursa’da 3 günlük Litvanya rüzgarı
Özellikle…
İki ülke arasındaki alışveriş çok gelişti. Litvanya da Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediği için, göndereceği diplomatlarda seçici davranıyor.
Nitekim…
Amerika’daki Büyükelçisi olan Audrius Bruzga’yı geride bıraktığımız eylül ayında Ankara’ya yolladı. Yeni büyükelçi de Türkiye’yi bir an önce tanımaya çalışıyor.
Bu kapsamda…
Litvanya Büyükelçisi Audrius Bruzga pazar günü Bursa’ya geliyor. 2. ve 3. Katip’lerinin de eşlik edecekleri Büyükelçi için, Litvanya Fahri Konsolosu Berat Tunakan çok geniş kapsamlı program hazırladı.
Programa göre…
Pazar günü Tofaş Spor Salonu’nda Basketbol Türkiye Kupası Final Maçı’nı izleyecek olan Büyükelçi Bruzga pazartesi sabah İznik’te tarihi yerleri gezecek. Saat 13.30’da Uludağ Üniversitesi’ni ziyaret edecek olan Büyükelçi öğleden sonra Uludağ’a çıkacak.
Salı günü Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ziyaretlerinin ardından Bursalı eğitimci ve işadamlarıyla bir dizi görüşme yapacak.
Çünkü…
Türkiye’nin Litvanya’dan canlı hayvan ve et ithalatı giderek artıyor. İki ülke arasında ayrıca eğitim ve sportif ilişkiler de çok gelişti.
Müezzinoğlu ve Ala için gensoru görüşmesi
TBMM Gündemi’nde önümüzdeki hafta Bursa’yı ilgilendiren siyasi içerikli bir konu da var.
Çünkü…
2 Bursa Milletvekili olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verilen gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmaması görüşülecek.
Meclis Genel Kurulu’nda 23 Şubat Salı günü yapılacak görüşmede Müezzinoğlu ve Ala haklarındaki gensoru isteğine karşı kendilerini savunacaklar.