Seçim için artık son haftaya girmek üzereyiz. Gelin görün ki, sandık bu kadar yakına gelmesine karşın ortalık toz-duman.
İlginç olan şu:
Geçmiş seçimlerde son haftaya girilirken sandık tablosu üç aşağı-beş yukarı belli olurdu. Oysa bu kez seçimin ana sonucu için olmasa bile, partiler arası mesafe açısından tam bir belirsizlik söz konusu.
Nitekim…
Kamuoyu araştırması yapan şirketler de bundan etkileniyorlar. Aynı parti bazı şirketlerin araştırmalarında en yüksek noktada gözükürken, başka şirketlerin araştırmalarında en dip seviyede yer alıyor.
Yani…
Araştırmalar arasında ortalama yaklaşım yok. Bu da, bugüne kadar görülmedik partiler arası oy geçişleri yaşanmasından kaynaklanıyor. Algı oluşturma amacı taşıyanlar dışında, araştırmalar arasında bu denli farklar oluşması da bundan.
O nedenle…
Siyasi partiler bir yandan kendi seçmenlerini korumak üzere siyasi projelerini son dönemeçte devreye sokmaya çalışırken, bir yandan hangi partinin oyunun hangi partiye doğru neden yöneldiğini anlamaya çalışıyorlar.
Çünkü…
Görünen kadarıyla; seçimin sonucunu bu geçişler belirleyecek. Daha açık söylemek gerekirse, sandıktan tek parti iktidarı mı yoksa koalisyon mu çıkacağı partiler arası oy geçişlerine göre belli olacak.
Üstelik…
Seçimi karmaşık hale getiren bu durum, kamuoyu araştırmalarına gerek kalmadan günlük yaşamda da hissediliyor.
Aynı durum…
Pek çok Anadolu kenti için de geçerli ve siyaset tablosu son haftaya girilirken öngörülemez şekilde karmaşa gösteriyor.
Takip ettiği projeler gereği bir ayağı Anadolu’da olan ve çok değişik kentlere sık sık seyahat eden Çevre Yüksek Mühendisi Bülent Birden, ayaküstü sohbetimiz sırasında “Nereye gitsem durum aynı” diyerek söze başlayıp şu gözlemini paylaştı:
“AK Parti’den MHP ve HDP’ye, MHP’den AK Parti ve CHP’ye, CHP’den MHP ve HDP’ye oy geçişleri var. Bu geçişler nasıl bir siyasi tablo çıkarır merak konusu.”
Gerçekten de öyle.
Önümüzdeki hafta sonu sandıktan nasıl bir tablo çıkacağını kestirebilmek çok kolay olmasa da bugün için şunu söylemek gerekiyor:
Kendi seçmenini koruyan, dışarıdan da oy katabilen partiler avantajlı.
Fazla zaman kalmasa da son haftadaki ana hedef bu.
Cumhurbaşkanı sonucu değiştirir mi?
Hiç kuşku yok ki… Bu seçimi geçmiş seçimlerden farklı kılanlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılışlarla değişik kentlerde her gün meydanlara çıkması da var.
Siyaseti yakından izleyenler “Eleştirenleri de çok, ama Erdoğan’ın meydana çıkarak siyasi tabloyu AK Parti lehine etkilediği” yorumunu yapıyorlar.
Yanı sıra…
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte yarın İstanbul’daki Fetih Şenliği’nde Cumhurbaşkanı’ndan son hafta sürprizi olarak bir müjde bekleniyor.
MHP Adayı Topçu ilgiden mutlu: Seçmen bizden daha önde!
Sohbet ederken…
Seçime yönelik genel değerlendirmeleri anımsatıp, “Tevfik Topçu’nun gözlemi nedir?” diye sorduk. Şunu söyledi:
“2002 seçiminde Osmangazi İlçe Başkanı olarak görevdeydim. O seçim sokağa çıkıp çalışmak istemezdik. Çünkü tepki vardı ve çekiniyorduk.”
Şöyle devam etti:
“Bu seçim tablo bizim için bambaşka. MHP adayları olarak her yerde çok büyük ilgiyle karşılaşıyoruz, her yerden davet alıyoruz.”
Şunu ekledi:
“Bu seçim adeta seçmen bizden ve teşkilatlarımızdan daha önde gidiyor. Öylesine coşkulu bir tablo var.”
Bir başka gözlemi şu:
“Gittiğimiz yerlerde ‘Kurtarın bizi’ çağrısı yapanlar oluyor. Seçmende garip bir nefret görüyorum. Köylerde Büyükşehir Yasası’na tepkiler var.”
Düşüncesi şu:
“Siyasetin hızla normalleşmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Selahattin Demirtaş’a olan sempati HDP’ye ne kadar yansır?
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Adayı olarak büyük bir siyasi çıkış yaptı. BDP ve devamında HDP’nin Eş Genel Başkanı olarak siyasette vardı, ama özellikle Batı kentleri, ya da başka bir ifadeyle söylemek gerekirse, genel kamuoyunun ilgisini o kampanyayla çekti.
Bu seçim sürecinde…
Medyanın da desteğini arkasına alan Selahattin Demirtaş yaşamı boyunca BDP/HDP misyonundaki partilere oy vermeyen ve oy vermesi de mümkün olmayan geniş bir kesimin sempatisini kazandı. Onun için Batı kentlerinde de büyük ilgi görüyor, mitingleri kalabalıklar topluyor.
Üstelik…
Kürsü performansını giderek geliştirdi. Sakin bir yapısı, esprili anlatımı var. Özgüvenine gençliği eklenince görüntü avantajı sağlıyor.
Gerçi…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü konuşmasında “Popstar çıkardılar… İyi saz çalıyormuş, türkü söylüyormuş, sesi de güzelmiş” ifadeleriyle esprili bir dille andı, ama şu bir gerçek ki bu seçim sürecinin tartışmasız siyasi yıldızı oldu.
Kısacası…
Selahattin Demirtaş partisinin asla oy alamayacağı kitlelerin sempatisini kazanan bir siyasi lider olarak dikkat çekiyor. O sempatinin HDP’ye ne kadar yansıyacağını merak edenler için bugün saat 17.00’de Merinos’ta yapılacak miting fikir verebilir.
Mitingin mimarları olan HDP İl Eş Başkanları Kezban Dumlu ve Yüksel Akgün’le İl Basın Sözcüsü Resul Baykara çok iddialılar.
Bursa’da bu seçim sürecinde yapılan 3 mitingden daha büyük kalabalık toplayacakları iddiasını yinelediler.
CHP’nin gündemi çiftçi: İlçelerde eylem, Gemlik’te helva var
CHP’nin seçime yönelik etkinlik programında bugün çiftçi ile ilgili eylemler yer alıyor.
Ali Küçüksarı yönetimindeki CHP İl Seçim Koordinasyon Merkezi’nin hazırladığı bugünkü programa göre Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İznik, Orhangazi, Gemlik, Gürsu, Kestel, Orhaneli, Mustafakemalpaşa, Mudanya ilçelerinde “Fakirlik Ölüyor, Çiftçi Bizimle Zenginleşecek” konulu eylemler var.
İlçelerde tarım kesimine ve özellikle çiftçiye yönelik olarak sabah başlayıp akşama kadar günün değişik saatlerinde planlanan eylemlere CHP milletvekili adayları katılacaklar, parti yöneticileri de onlara eşlik edecekler.
Bu arada…
CHP Gemlik İlçe Başkanı Uğur Sertaslan da bugün için farklı bir eylem planladı. Sertaslan’ın Umurbey’de “Zeytin öldü” temasıyla gerçekleştireceği programda vefat eden zeytinin helvası karılıp vatandaşa dağıtılacak ve böylece zeytincinin sorunları gündeme taşınacak.