Süreç hızlı işliyor… Siyasi partiler milletvekili aday listeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, bu seçimin önemli bir farkı var:
Seçmen bu kez iktidar tayininden çok tercih için oyunu kullanacak.
Gerçi…
Buna karşın…
14 Mayıs seçiminin tercih seçimi olması yalnızca liderlerin performansı ile sınırlı değil. Seçmen, cumhurbaşkanı için farklı kriterle tercih yaparken, milletvekili genel seçimi için de partilerin aday listelerini göz önüne alacak.
Bu da, tüm partileri daha iyi aday listeleri hazırlamaya zorluyor.
Nitekim…
Ankara’daki dostlar, bu seçim kadar aday listelerinde kargaşa yaşanan bir seçim görülmediğini söylüyorlar. Yine, siyasi partilerin Bursa listelerinde kriz olduğu haberleri geliyor.
Örneğin…
Bursa’ya kulaklarını tıkadığı ve dışarıdan aday ısrarını sürdürdüğü gözlenen AK Parti’de cumartesi günü temayülün ardından Ankara’da aday adaylarıyla mülakatlar yapıldı.
Statü gereği…
Alt Kurul’da Bursa’nın toplam milletvekili sayısının üç katı olan 60 kişilik aday adayı listesi hazırlanacak. Bu rakam Orta Kurul’da 40’a, Üst Kurul’da 20’ye inecek. Son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.
Onun için, parti içi güç dengeleri kapsamında listeye müdahale haberleri arttı.
CHP’de ise…
Listenin dengesiyle ilgili kriz söz konusu, Mevcut milletvekilleri, örgüt temsilcileri, iş dünyası ve kamu hizmetinden gelenlerin listenin nerelerinde ve hangi oranlarda yer bulabilecekleri tartışması da krize dönüşme eğiliminde.
Eğer…
Önseçimin sonucuna uyarsa, işi en kolay parti İYİ Parti olacak. Yine de, Genel Başkan kontenjanlarının kimlerin önünü kapatacağı merak ediliyor.
Görünen o ki,…
Bu seçimin aday listeleri partilerde kriz çıkarabilir.
Milletvekilliği için 5 il başkanı istifa etti
CHP’de İsmet Karaca, İYİ Parti’de Selçuk Türkoğlu, Memleket Partisi’nde Mesut Şahin ile başlayan süreç, DEVA’de Serkan Özgöz ve Genç Parti’de Tunçer Mutlu’nun aday adayı olmalarıyla sonuçlandı.
Bu bile yarışın ne kadar zorlu geçeceğinin göstergesi oldu.
Vahapoğlu’ndan Milli Eğitim Bakanı’na ‘ücretli öğretmenler’ çağrısı
Fakat…
Mütevazı kişiliği olan Vahapoğlu’nun sık sık Bursa’ya gelip MHP teşkilatlarıyla bağ kurması, Bursa’nın sorunlarını TBMM kürsüsüne taşıyıp takipçisi olması dikkatleri çekti.
İşte…
MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu, kritik bir eşitsizliğe dikkat çekerken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e seslendi:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın kadrolu ve sözleşmeli öğretmenleriyle aynı görev ve sorumluluğu üstlenmelerine rağmen, özlük hakları emsalleriyle aynı olmayan ücretli öğretmenlerimiz, daha önce dershane öğretmenlerine tanındığı gibi, atama müjdesi bekliyorlar.”
İsteği şu:
“Ücretli öğretmen olarak görev yapan öğretmenlerimize kadro verilmesi, mağduriyetleri bir nebze olsun azaltır.”
İş dünyasının gövde gösterisi gibi toplantı
Ortaya da…
İş dünyasının salona sığmayan birlikteliği ve sergilediği heyecan çıkmış.
Elbette tesadüftür toplantı, ama seçim öncesi zamanlamasıyla sanki gövde gösterisi yaptığı ve genel anlamda mesaj verdiği izlenimine kapıldık.
Eğitimci siyasetçi Nilgün Curan ‘Eğitimli Çocuk-Eğitimli Kadın’ için aday
Şimdi de…
“Eğitimli çocuk-Eğitimli kadın” sloganıyla Gelecek Partisi’nden milletvekili aday adayı oldu.
Sohbet ederken…
Katıldığı toplantılarda “Kadına şiddet yerine, erkek şiddetine hayır” konuşmaları yaptığını söyledi. Atatürk ilke ve inkılaplarına önem verilmesini isterken, önce eğitimin iyileştirilmesi gerektiğini savundu.
Bakışı şu:
“Partilerin eğitim politikası; eşit şartlarda, özgürlükçü, eğitici, dünya standartlarına uygun eğitim düzeyiyle her çocuğun mutlaka okumasını sağlamak olmalı. Gelecek Partisi işte bunun güvencesi.”
Şunu da ekledi:
“Eğitim için bir şeyler yapabilmek adına siyasette görev aldım.Ülkemin eğitimi için aday adayı oldum.”
Protokol tribününde tepki verdi: Federasyon istifa
Sonlara doğru…
Bursaspor’a verilen cezaya tepki olarak tribünlerden “Federasyon istifa” tezahüratı yükseldi..O esnada, Protokol Tribünü’nde bulunan işinsanı Harun Tavlı yerinden kalkıp alkışlamaya başladı.
Engellenmek istenince de, “Federasyon istifa” diye bağırıp tribünlere katıldı.