Aslında… Geçmişi meydan saatçiliği olan Türkiye’de modern saat teknolojisi için yeni ustalar yetiştirecek Saatçilik Okulu fikri ilk 1955’te konuşuldu.
Ne var ki…
Dünyada süreç mikromekanik alanını ortaya çıkardı. Uzay bilimlerinden tıp cerrahisine küçük ve hassas alet üretimi mikromekanik sanayi içinde gelişti.
Bu da, Saatçilik Okulu’nun tam da alanıydı.
2013 Aralık’ta yapılan ve kısa adı TÜSAD olan merkezi İstanbul’daki Tüm Saatçi İşadamları Derneği genel kurulunda başkanlığı Bursa’dan Pırlant Saatçilik Sahibi Hayrettin Akpınar seçildi.
Sonrasında…
TÜSAD Başkanı Hayrettin Akpınar’ın kolları sıvayıp Bursa’da başlattığı girişimlerin ilk sonuçlarını 6 Mart 2016 günü “Uzay teknolojisine ilk adım: Dünya saat devleri geliyor” başlığıyla duyurduk.
Yazıda…
Özel saatlerin bakım ya da onarım için İsviçre’ye gönderilmelerinin yüksek maliyeti nedeniyle “ünlü saat firmalarının, Batı OSB’de yüksek teknolojiyle kuracakları fabrikalarda dünyanın doğusu için bir çeşit servis merkezi oluşturacaklarını” ve yer için de TEKNOSAB’la görüşüldüğünü duyurduk.
Fabrikalarda çalışacak özel ustalar da Saatçilik Okulu’nda yetiştirilecekti.
Sonrasında…
Atılan pek çok adımın ardından gelişmeyi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından duyurdu, biz de 8 Aralık 2018 günü yer verdik.
“İleri teknolojinin temelini oluşturan mikromekanik alanında da istihdam garantili mesleki eğitime başlıyoruz. İlk pilot uygulamamız 150 yıllık Bursa Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lise’mizde olacak.”
Son durumu…
TÜSAD Başkanı Akpınar’dan dinlerken biz de heyecanlandık:
“Tophane Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki ek bina Sayın Bakan’ın direktifiyle tahsis edildi. Boş olan 5 derslikli binada Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Bölümü açıldı.”
Şunu vurguladı:
“Milli Eğitim LGS’ye bizim bölümü ekledi. Mekanik Bölümü’nden 25 öğrenci Türkiye’nin ilk mikromekanik ve saatçilik eğitimini alacak.”
Mutluluğu şu:
“Uzay bilimlerinin kapısını 4 yıllık bu okul açacak, mikromekanik teknolojileri bu okul geliştirecek. Türkiye’ye hayırlı olsun.”
Uzun ince bir yol aşıldı
İlk görüşmeleri…
BTSO Başkanı İbrahim Burkay’la yaptı, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’in büyük ilgisiyle karşılaştı.
Ardından…
AK Parti Bursa milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten konuyu Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e götürdüler. O da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a aktarınca Bakan yerinde inceleme için Bursa’ya geldi.
Akpınar destek olan herkese teşekkür etti.
Rolex’in kurucusunun vakfının yaptırdığı binada Saatçilik Okulu
Bina…
150 yıllık Tophane Endüstri Meslek Lisesi kampusundaki en küçük bina. Ana binanın arkasında, Onkoloji Hastanesi’nin karşısındaki tek katlı sarı bina 5 derslikten oluşuyor.
Fakat…
Duyan herkese “Tesadüfün bu kadarı olmaz” dedirten bir özelliği var.
Çünkü…
Binayı yıllar önce Hans Wilsdorf Vakfı yaptırıp hibe etmiş. Vakfın kurucusu ise, dünyaca ünlü Rolex saatlerinin kurucu sahibi Hans Wilsdorf’tan başkası değil.
Üstelik…
1881 doğumlu olan Wilsdorf, 1905’te kurduğu Rolex’in hisselerini 1945 yılında bu vakfa devretmiş.
İşte…
Dünya saat devinin vakfı tarafından yapılan 5 derslikli tek katlı bina, şimdi Türkiye’nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Okulu olarak saat ustaları yetiştirecek.
Öğrenciler de iş garantili okuldan mezun olacaklar.
Bulutların üstünden Bursa
Geçen cumartesi…
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’la birlikte ünlü Ericek Yaylası’na tırmandılar. Fakat zirveye ulaştıklarında iki başkanı sürpriz bekliyordu.
O sürpriz…
Kayalıkların hemen altındaki bulutlardı ve Yılmaz’la Işık bulutların üzerinden Bursa’ya baktılar.
Tren ihalesi bugün olsa 5 yıldan önce gelmez, tünellere 4 yıl lazım!
Soruları tek kelimelik:
İnanalım mı?
Açıklamayı yapan en yetkili ağız olduğu için elbette inanmak gerekiyor. Fakat, Bakan’ın Ankara’dan söyledikleriyle, Bursa’dan bakınca görülenler farklı.
Örneğin…
Adından hızlı ibaresi çıkarılıp Yüksek Standartlı Demiryolu hattı kategorisine alınan Bursa treni ihalesinin önümüzdeki ay yapıldığını varsayalım. Ödeneğin tümü bir kerede ödenmiş olsun. Yine de 2022’de test sürüşü mümkün değil.
Çünkü…
Bursa-Yenişehir hattında 16 kilometrelik tünelin 9 kilometresi bitirilebildi. Daha 7 kilometre var.
Tünel çalışmasında her şey yolunda giderse günde 4 metre ilerlenebiliyor. Bu da, yalnızca tüneller için 4 yıl gerektiği anlamına geliyor.
O bakımdan…
İhale bugün olsa, şantiyelerde işbaşı yarın yapılsa, bizim tren 5 yıldan önce gelmez.
Boğaziçi’nde Panorama’yı anlattı
Öğleden sonra Bursalı konuşmacılar peş peşe kürsüye gelirken, Panorama Müzesi katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
Mimarisi ve sergilediği görsellikle ilgi toplayan Panorama müzecilikte yeni bir çığır açtı.