Olay Gazetesi Bursa

Bu gençler müthiş: NASA’ya kalkan, Microsoft’a güvenlik

​Bursa’nın sanayileşme hamlesini, ileri teknoloji üretimine yönelik çabalarını, savunma ve uzay sanayi için girişimlerini heyecanla izliyoruz. Fakat… Tüm bu girişimlerin üretilebilir noktaya gelebilmesi için gerekli olan bilimsel projeler konusundaki gelişmeler gündeme pek gelemiyor. Oysa… Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Bilim Teknoloji Merkezi’ne sahip olma gibi bir avantajı var. Her gün okullardan gelen öğrencilerle dolup […]

Bursa’nın sanayileşme hamlesini, ileri teknoloji üretimine yönelik çabalarını, savunma ve uzay sanayi için girişimlerini heyecanla izliyoruz.

Fakat…

Tüm bu girişimlerin üretilebilir noktaya gelebilmesi için gerekli olan bilimsel projeler konusundaki gelişmeler gündeme pek gelemiyor.

Oysa…

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Bilim Teknoloji Merkezi’ne sahip olma gibi bir avantajı var.

Her gün okullardan gelen öğrencilerle dolup taşan BTM hem bulunmaz deney alanı özelliği taşıyor, hem çocuklara eğlenerek bilim öğretiyor, hem büyüklere uzaydan tarihe kadar geniş yelpazede yaşayarak öğrenme fırsatı veriyor.

Üstelik…

Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemseyerek kente armağan ettiği Bilim ve Teknoloji Merkezi cıvıl cıvıl görüntüsü yanında genç mucitleri ortaya çıkarma amacıyla Bilim Şenliği düzenliyor ve bu kapsamda bir de bilim ve teknoloji temalı yarışma var.

Nitekim…

Bu yılın yarışması 5. Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği adı altında 6-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Yarışmanın çevre ve enerji olarak belirlenen temasına yönelik 67 ilden tam 1.360 proje başvurusu alındı. Şimdi bu projeler 4 ayrı kategoride değerlendirilecek.

İşte…

Bursa’da genç bilimcilere yönelik yeni bir yarışma için artık geri sayıma geçilmişken, geçen yılın yarışmasından sevindirici gelişme haberleri geliyor.

Örneğin…

Geçen yıl birincilik ödülü alan Işıklar Askeri Lisesi öğrencileri Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas aynı projeyle Amerika’daki Uluslar arası Bilim Yarışması’ndan 3 ödül kazanarak döndü.

En önemlisi…

Herdem ve Elmas’ın milli kalkan olarak adlandırılan projeleri, uzay araçları için koruma kaplaması olarak uygulanabilirliği nedeniyle Amerika’nın uzay araştırmaları merkezi olan NASA tarafından değerlendirmeye alındı.

Proje…

Dünya bor rezervinin yüzde 72’sine sahip olan Türkiye’nin önemini arttırıyor.

Yanı sıra…

Yine geçen yılın şampiyonlarından Nur-Hayati Kurtcan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi olan Sertan Helvacı da günümüzün vazgeçilmezi bilgisayarların güvenliği konulu projesiyle, dünyanın en büyük bilgisayar işletim sistemi üreticisi Microsoft’un ilgisini çekti.

Kişisel bilgisayarındaki bazı tasarımlar korsanlarca çalınınca yeni bir güvenlik sistemi üzerinde çalışan Helvacı, arkadaşı Okan Şeker’in de tasarım desteği verdiği çalışmalar sonunda Safezone adını verdiği “bilgisayar üzerindeki özel dosyaları gizleyip kilitlemeye yarayan farklı bir uygulama” bulup geliştirdi.

 

Geleceğin mucitleri gözümüzün önünde

 

Bursa her şeyden önce bir sanayi kenti. Son dönemdeyse klasik sanayimizi ileri teknoloji üretir hale getirme hedefi var. Hatta savunma ve uzay sanayi projeleri için çalışmalar yapılıyor.

Bütün bunlar elbette önemli, ama yolunun Bilim Şenliği’ndeki projelerden geçtiğini de unutmamak gerekiyor.

Kapısının önünden bile geçilemeyecek NASA ve Microsoft gibi dünyanın en kritik kuruluş ve işletmelerinin bizim gençlerimize kapılarını sonuna kadar açmaları tesadüf olmasa gerek.

Öyleyse…

Onların değerini önce bizler anlamalıyız.

 

Merinos’a uçak indirecek şenlik!

 

Gerçi, tanıtımlarda Türkiye’nin en büyük Bilim Şenliği deyip mütevazı davranıyorlar, ama dünyanın en büyük bilim etkinlikleri arasında yer alan bir Bilim Şenliği’miz var.

Projeyi…

Varşova Bilim Pikniği’ne katıldığında kafasında geliştirip gerçekleştiren Bilim ve Teknoloji merkezi Koordinatörü Rıfat Bakan 6 Kasım’da başlayacak 5. THY Bilim Şenliği’ni anlatırken söze “Merinos’a dev bir uçak indireceğiz” diye başlayıp şunu söyledi:

Öncelikle eğitim verdiğimiz BTM’de elle uygulamalı her şey var. Dünyanın izlediği bir Bilim Şenliği düzenlemenin onurunu yaşıyoruz.”

 

Münazara geleneğini Teknik Üniversite canlandırıyor

 

​Uzun zamandır, dost sohbetleri içinde konuşuyorduk… Gençliğimizde, daha doğru lise yıllarımızda münazara geleneği vardı. Sınıf içinde, sınıflar arası, okullar arası münazara yarışmaları olurdu.

Bu geleneğin bittiğini düşünüyorduk ki, Bursa Teknik Üniversitesi organizasyonunu öğrendik.

Daha açık söylemek gerekirse, bugün sona erecek Uluslararası Kataliz Kongresi için bilgilendirmeye geldiklerinde, BTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Murat Bayrak ve Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ferdi Fellah heyecan verecek bir duyuru da yaptılar.

Dediler ki:

Kataliz Kongresi’nin hemen ardından, 3 Mayıs Salı günü de İngilizce Münazara Yarışması yapıyoruz.”

Açıkçası…

Eski alışkanlıkla yeniden karşılaşıyor olmanın heyecanını yaşadık. Edebiyat eğitimi veren üniversiteler yerine Bursa Teknik Üniversitesi’nin Işıklar Askeri Lisesi ile birlikte düzenlemesini de çok anlamlı bulduk.

Debate Anatolia 2016 adıyla düzenlenen Anadolu Tartışması 2016 münazara yarışmasının BTÜ Yerleşkesi’ndeki finalinde salı günü saat 13.00’ten itibaren 16 okul yarışacak.

 

Siyasette kritik kararlar: MHP ve AK Parti’de sürpriz

 

Siyaseti etkileyen iki kritik karar dün peş peşe geldi. Önce Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği, MHP Genel Merkezi’nin de Yargıtay’da temyiz ettiği kurultay kararı Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından askıya alındı.

Böylece…

Yargıtay karar verinceye kadar kurultay yapılması önlendi. Yani, 15 Mayıs’ta kurultay dün için gündemden çıktı.

AK Parti’deyse, genel başkanın teşkilatlara atama yetkisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na alınması kararı günün ikinci siyasi sürprizi oldu.

Bu kararla…

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teşkilatlara atama yapma ya da dizayn yetkisi MKYK’ya geçti.