Olay Gazetesi Bursa

Bu da Bursa’ya moral olsun: Trafikte iyileşme var, sıralamalarda geriledik!

Gerçek ortada… Bursa doğudan batıya tek hat üzerinde yerleşen ve bu ana hat çevresinde gelişen bir kent. O nedenle, farklı trafik işleyişi var. Bu da, farklı trafik organizasyonlarını gerektiriyor. Çünkü… Hem kenti boydan boya geçen ana hat üzerinde, hem bağlantılı yerleşimlere ulaşım noktasında trafik sorunu yaşanıyor. İşte… Son yıllarda kent gündeminde ilk sıraya çıkan trafik […]

Gerçek ortada… Bursa doğudan batıya tek hat üzerinde yerleşen ve bu ana hat çevresinde gelişen bir kent. O nedenle, farklı trafik işleyişi var. Bu da, farklı trafik organizasyonlarını gerektiriyor.

Çünkü…

Hem kenti boydan boya geçen ana hat üzerinde, hem bağlantılı yerleşimlere ulaşım noktasında trafik sorunu yaşanıyor.

İşte…

Son yıllarda kent gündeminde ilk sıraya çıkan trafik konusunda Bursa için moral olacak bir haber var.

O haberi de..

Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz, gözlemlerine sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl duyurdu.

Dedi ki:

“Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması olan Hollanda merkezli TomTom firması, 6 kıtadaki 56 ülkenin 389 kentini kapsayan trafik sıkışıklığı listesini yayınladı.”

Listenin…

Kentlerde ortalama seyahat sürelerine göre trafik endeksi oluşturduğunu vurgulayıp şu bilgiyi verdi:

“TomTom bu yıl yeni bir kriterle trafik sıkışıklığını belirlemiş. Bu da, kent içinde 10 kilometrelik mesafede sürenin hesaplanmasıyla yapılıyor.”

Heyecan verici listenin dünyada trafiği en sıkışık 5 kenti şöyle sıralanıyor:

İlk sırada 10 kilometrenin 36 dakika 20 saniyede geçildiği İngiltere’nin başkenti Londra var.

Aynı mesafeyi 29 dakika 10 saniyede geçen Hindistan’ın Sengaluru kenti ikinci, 28 dakika 30 saniyede geçen İrlanda’nın Dublin kenti üçüncü, 27 dakika 40 saniyeyle Japonya’nın Sapporo kenti dördüncü, 27 dakika 30 saniyeyle de İtalya’nın Milano kenti beşinci sırada.

Türkiye’de ise…

10 kilometreyi 21 dakika 10 saniyede geçen Gaziantep ilk sırada. 20 dakika 40 saniyeyle İstanbul ikinci, 18 dakika 20 saniyeyle Ankara üçüncü, 18 dakikayla İzmir dördüncü, 17 dakika 30 saniyeyle Antalya beşinci sırada.

Bursa ise…

10 kilometreyi 16 dakika 30 saniyede geçen süresiyle Türkiye’de 9. sıraya geriledi. Dünyada ise 125. sırada bulunuyor.

Bursa trafiği Türkiye’de 4, dünyada 52 sıra azaldı

TomTom firmasının… 2022 yılı değerleriyle hazırladığı listeyi inceleyen Yol ve Ulaşım Uzmanı M. Tözün Bingöl şunu anımsattı:

“2021 ölçümleriyle hazırlanan ve geçen yıl yayınlanan listede Bursa trafik sıkışıklığında Türkiye’de 5. sıradaydı. Dünyada ise 73. sırada bulunuyordu.”

Farka işaret etti:

“2022 ölçümleriyle hazırlanan listede Bursa’nın Türkiye’de 4, dünyada ise 52 sıra gerilediği görülüyor.”

Hollandalı TomTom ölçtü:Bursalılar geçen yıl trafikte 156 saat geçirdiler

Dünyada… Kentleri izleyip trafik sıkışıklığı raporu oluşturan iki navigasyon firması var. Biri Amerika merkezli Inrix, diğeri ise Hollanda merkezli TomTom firması.

Her yıl…

Ocak ayı ortalarında Inrix, şubat ortasında da TomTom listeleri yayınlıyorlar.

İşte…

TomTom ölçümleriyle Bursa’nın trafik röntgenini çıkaran Yol ve Ulaşım Uzmanı, İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl tespitlerini aktarırken, “Bursalılar sabah ve akşam pik saatlerde trafikte yılda 156 saat geçiriyor” dedi ve şu bilgileri verdi:

“Bursa’da, kent içinde 10 kilometreyi geçiş süresi sabah pik saatler dediğimiz işe ve okula gidiş zamanlarında 6 dakika artıyor. Akşam iş ya da okuldan eve dönüşleri kapsayan pik saatlerde ise bu artış 12 dakika olarak yansıyor.”

Şuna da dikkat çekti:

“Araçlar sabah pik saatlerde 34 kilometre, akşam pik saatlerde ise 26 kilometre hız yapabiliyorlar.”

Gastronomi Festivali trafiğin en sıkışık günü oldu

Dünyada… 6 kıtadaki 56 ülkenin 389 kentinde trafik hareketlerini izleyen TomTom raporunda Bursa’yı ilgilendiren önemli bir nokta var.

  1. Tözün Bingöl o özel tespiti de paylaştı:

“TomTom ölçümlerine göre 2022 yılında Bursa trafiğinin en sıkışık olduğu gün 24 Eylül 2022. Bu tarihte Gastronomi Festivali vardı ve insanların o gün akın akın Merinos’a geldiklerine ben de tanıklık ettim.”

Yardım seferberliğinden sonra Bursa’da kardeşlik seferberliği de başladı

Tartışmasız… Dünyanın en büyük ve en yıkıcı depremlerinden biri. İlk günlerde, bölgede yandan enkazdan canlı kurtarma yarışı sürerken, milletin gönül seferberliği destan yazdı.

Bursa’dan da yüzlerce TIR yardım malzemesi gitti çadır ve konteyner kentler kuruldu, personel ve teknik eleman gönderildi, aşevlerinde yemekler kaynadı.

Şimdi…

İkinci aşama olan dayanışma sürecine geçildi. Resmi kayıtlardaki 25 bin depremzede dışında akrabalarının yanına yerleşenler de çok fazla.

O bakımdan…

Depremzedeleri bağrına basan Bursa, bu kez kardeşlik seferberliği başlattı. Kamu birimleri, belediyeler, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri aileleri ziyaret ediyorlar.

Şu uyarıya da tekrarlamakta yarar var:

Gelen depremzedelerin yaşamları, yalnızca yanlarına yerleştikleri ailelere kalmamalı. Bu yönde de güzel adımlar atıldığını görüyoruz.

Çocuklar için özel psikolojik destek

Geçen hafta başıydı… AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast’la konuşurken şunu söyledi:

“Deprem bölgesindeki illerden Mudanya’ya çok sayıda konuk geldi. Bir yandan depremzede konukları ziyaret ederken, bir yandan depremzede çocuklar için psikolojik destek organize ettik.”

Gerçekten de…

Çocukların bu travmanın etkisinden bir an önce kurtulabilmeleri için çok önemli bir adım.