Olay Gazetesi Bursa

Bu da Bursa’nın sosyal dönüşümü: Timsah Arena’nın altında Uyumayan Kütüphane!

Gündemde… 10 ilimizi yerle bir eden, en büyük ve en yıkıcı deprem var. 6 Şubat’tan beri bütün ilgi deprem bölgesi kentlerinde. İlk günlerin enkazdan canlı bekleyişi, şehirlerin yeniden kurulması çalışmasına dönüştü. Bir yandan da… Bursa’yı etkileyecek olası depreme ne kadar hazır olduğumuzu tartışmasını kentsel dönüşüm üzerinden yapıyoruz. İşte… Böyle bir süreçte, Bursa için sosyal dönüşüm […]

Gündemde… 10 ilimizi yerle bir eden, en büyük ve en yıkıcı deprem var. 6 Şubat’tan beri bütün ilgi deprem bölgesi kentlerinde. İlk günlerin enkazdan canlı bekleyişi, şehirlerin yeniden kurulması çalışmasına dönüştü.

Bir yandan da…

Bursa’yı etkileyecek olası depreme ne kadar hazır olduğumuzu tartışmasını kentsel dönüşüm üzerinden yapıyoruz.

İşte…

Böyle bir süreçte, Bursa için sosyal dönüşüm anlamı taşıyan sıcacık bir haber çıktı karşımıza. Olay Spor Servisi’nden Emre Kurtbay imzasını taşıyan haberde, Timsah Arena altının Uyumayan Kütüphane olacağı duyuruluyor.

Konuya da yabancı değiliz…

Çünkü, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir’in önerisini 18 Kasım 2021 günü paylaştık.

O yazıda…

Mimari tarzı ve özellikleriyle dünyanın en egzotik ve en iyi akıllı stadı gösterilen Timsah Arena için Eldemir önce düşüncesini dile getiriyordu:

“Stadyum büyük yapıldığı ve inşaatı tam sonlandırılamadığı gerekçeleriyle bir çok kapalı mekan nitelikli olarak kullanılamıyor. Bu alanlar ne yeterli ticari fonksiyon kazandı, ne de spor ve kültür için kullanılabildi.”

Önerisi şuydu:

“Yıldırım Belediyesi Kentsel Dönüşüm için kullandığı binayı gençlere 24 saat yaşayan kütüphane haline dönüştürdü. Ders çalışma ofisi ve Millet Kütüphanesi haline gelen bu yapı full kullanılan mekan oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Spor Bakanlığı ile birlikte Timsah Arena’da 24 saat açık ve Uyumayan Millet Kütüphanesi yapsa, stadın kaderi değişir.”

Hatta…

Böyle bir proje için isim önerisi bile yapmıştı:

“Osmangazi ve Nilüfer sınırında ve raylı sisteme yakın. Stat çevresinde 6 okul var. Maç günleri kapatılabilir, ama Yeşil Timsah Yaşayan Kütüphanesi çok yakışır.”

Şimdi…

Bir kütüphaneden öteye, Bursa’nın sosyal dönüşümü için harekete geçildiğini görmek sevindirici. Projeyi önemsiyor ve destekliyoruz.

Stadyum, yılın her günü ‘sosyal yaşam merkezi’ olur

Yine… Projenin “Bursaspor’u elit kulüp yapacağını” söyleyen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir’in beklentilerine 18 Kasım 2021 tarihli yazıda yer verdik:

“Stadyum maç günleri dışında da gidilen mekan olur. Gençlerin ilgisi stada çekilir. Bursaspor’un marka değeri gençler tarafından daha iyi hissedilir. Taraftar sayısı ve geleceği artar. Gençlere hizmet eden ticari fonksiyonlar da stadyumdan yer kiralar, kulübün kazancı artar.”

Bu mesaj çok önemli: Bir enkaz da asimilasyon yaşayan Batı Trakya’da

Pazar günü… Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi kongresi var. 6 yıldır başkan olan Dr. Ali Emin Latif’in tüzükteki 2 dönem kuralı nedeniyle aday olamadığı Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’ndaki kongrede Hasan Karaömer tek aday.

Halen…

İkinci Başkan olan Karaömer bir anlamda, yönetimin adayı konumunda. BTTDD Bursa Şubesi Genel Sekreteri Aziz Azizoğlu ile ziyarete geldiğinde yeni dönemi konuştuk.

Öncelikle…

“Yeni, genç, enerjik ve tecrübeli kadro kuruyoruz” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Sosyal projeler üzerinde duruyoruz. Üstelik bunu Batı Trakya’nın sosyal kurumlarıyla birlikte yürütmek istiyoruz.”

Mesajı önemli:

“Bir enkaz da; beyin, ekonomi ve eğitim göçü yanında asimilasyon yaşayan Batı Trakya’da var. O nedenle yüzümüzü biraz daha fazla Batı Trakya’ya çevirmek istiyoruz. Özellikle de asimilasyona eğileceğiz.”

Bursa’nın devir teslimi ve ‘Bursalı sayılan’ Arif Paşa

Aslında… Geniş alanı kapsayan deprem bölgesi tüm depremlerden daha zor çalışma koşullarına yol açıyor.

O nedenle…

Bölgeye giden ekipler zaman zaman nöbet değişimi yapıyorlar.

Bursa Kızılay Gönüllüleri de görevlerini Bursa’dan gelen yeni ekibe devretti. Törene 2002-2004 yılları arası Bursa Jandarma Komutanı olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de katıldı.

Arif Paşa da Bursalı sayılır.

İlgi depreme yoğunlaştı, market ve pazarda cüzdan hasarlı depremler oldu

Büyük bir deprem afeti yaşadık… Depremi önlemek mümkün olmadığı için, bu afeti, yenileri afetler izleyebilir. Çünkü yaşadığımız bölgenin jeolojik özelliği bu.

Bununla birlikte…

Kahramanmaraş merkezli deprem sonuçları ve üzüntüsü yanında, zaman olarak da farklı bir sürece rastladı.

Örneğin…

Seçim hazırlıkları başlamıştı. Yıl sonu çarşıda, pazarda, marketlerde füze hızıyla yükselen etiketlere karşı önlemlerin alındığı, enflasyon mücadelesi kapsamında önemli adımların atıldığı süreçteydik.

Ne var ki…

Devletin ve milletin ilgisi bu gündemlerden uzaklaşıp depreme, yıkılan kentlere, can kayıplarına ve enkazlara yoğunlaşınca her yerde fiyat artışları yeniden başladı.

Gördüğümüz şu:

Marketlerde ve pazarda cüzdanların ölçtüğü ağır hasarlı depremler var. Ekonomik enkaza dönüşmeden bir şey yapmak gerekiyor.

MHP Karacabey’e ilçe başkanı atadı

Açıkçası… MHP Karacabey İlçe Başkanı olarak son kongrede seçilen Hilmi Kaya’nın görevden ayrılması sürpriz olmuştu.

Yerine…

Geçen dönem Karacabey Belediye Meclisi Üyeliği yapan Avukat Ahat Şanlı’nın atanması da sürpriz oldu.

Genel Merkez’den gelen yetki belgesini Şanlı’ya teslim eden MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı, görevlendirme de “kan değişiminin yararlı olacağını” söyledi.