Kendini… “Özlüceli köylü çocuğu” olarak tanımlıyor. Doğduğu Nilüfer’e 1999 yerel seçiminde Belediye Başkanı olmasını “Ecevitler’e verilen oylarla” diye tanımlıyor.
Mustafa Bozbey…
4 dönem Nilüfer Belediye Başkanlığı sonrası 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde, Başkanlarla Yüz Yüze programı konuğu da oldu. BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın moderatörlüğünü yaptığı ilk programda, yönetim kurulu olarak bizler de sorularımızı yönelttik.
Söz alıp…
“Bursa trafiğini nasıl çözeceğini, vaat ettiği metro projelerinin ne durumda olduğunu, Şehir Hastanesi Metrosu’nun ne zaman biteceğini, Görükle Metrosu’nun ne zaman başlayacağını” sorduk.
Bir…
“Seçim döneminde Bursa’ya 47 kilometre metro, 47 kilometre tramvay sözü verdik. Kentin güneyinden geçecek metro için girişimlerimiz devam ediyor. 50 milyon Dolar’lık maliyeti olacak.”
İki…
“Gürsu ve Kestel için raylı sistem çalışmalarına başlıyoruz. Fizibilitelerini tamamlayıp Bursaray’la entegre edeceğiz.”
Üç…
“Emek-Şehir Hastanesi arasındaki metro inşaatını Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Bize söylenen 2025 sonu, ya da 2026 mart-nisan ayları bitecek.”
Dört…
“Bu hattın yeraltı bölümlerini yer üstüne çıkararak tasarruf yapılacakmış. O tasarrufla da inşaatı bitireceklermiş. Böyle duyuyoruz.”
Bu noktada…
“Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü projeyle birlikte 68 vagon alımını da üstlenmiş. Şimdi belediye alacak diyorlar. Maliyetini halledip almaya kalksak, vagonların yapımı en az 1 yıl sürüyor.”
Beş…
“Görükle Metrosu için temel atılmış, ama projesi yok. Programda da ödeneği yok. Seçim dönemi projesi olarak kalmış.”
Altı…
“Kenti büyük düşünüp planlamak gerekiyor. Bursa Görükle’yi aştı batıya doğru gidiyor. Yeni bölgeleri kapsayacak metro hatları için çalışıyoruz.”
Yedi…
“Kent içindeki T1 tramvay hattı tek yönlü çalışıyor. İki yönlü hale getirmek istiyoruz. Altıparmak’tan inişteki eğim sorun. Aşmak için çalışıyoruz.”
Sekiz…
“Kentin doğusunda, eski Ankara Yolu olarak bilinen Kestel’in üstündeki yolu Teferrüç’e bağlayıp yeni ve alternatif ulaşım hattı planlıyoruz.”
Dokuz…
“Kentin batısında, Nilüfer’den gelen araçları Acemler’e sokmadan viyadükle Yakın Çevre Yolu’na aktaracak çalışmaya başladık.”
On…
“Mudanya Yolu’ndan gelişte Geçit girişindeki tarihi köprüde trafik sıkışıyor. Bu köprünün yanına yeni köprü yapıp sorunu çözeceğiz.”
Başkanın hayal kırıklığı: Büyükşehir’in sistemi yok!
Büyükşehir’deki… En büyük hayal kırıklığını Başkan Mustafa Bozbey, şöyle açıkladı:
“En büyük hayal kırıklığım, Büyükşehir Belediyesi’nin sisteminin olmaması.
Kişiler gelir gider, ama kayıtlar durur.
Çünkü bilgi korunmalı.
Daire başkanlarının birbirleriyle haberleşmemeleri olabilir mi?
Komple sistem kuracağız, herkes birbiriyle haberleşecek.”
Bursa’ya bütünsel bakacak: Kentsel dönüşümde mahalle bazlı plan
Açıklamalarında… Bursa’nın 3 ana sorununun trafik, çevre ve kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey üçünün de iyi planlamayla çözüleceğine inanıyor.
Bu noktada…
“Bursa’yı bütünsel düşünüyoruz” dedi ve yaklaşımını açıkladı:
Bir…
“Ulaşım Master Planı revize ediliyor. Bir yerden bir yere güvenle gidilecek. Ulaşımın odak noktası metro olacak.”
İki…
“Sanayici isterse dereler temiz akar, hava temiz olur. Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sesleniyorum: Lütfen atık yakan fabrikaları denetleyin.”
Üç…
“Ada ve parsel bazlı kentsel dönüşüm doğru değil. Büyük plan yapıp bütünsel bakmak gerekir. Mahalle bazında planla sorunu çözeceğiz.”
Ovada yeraltı suyu 10 metreden 200 metreye indi
Son yıllar… İklim değişikliğiyle birlikte, kuraklık yaşanıyor. BGC’deki söyleşide Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey önemli bir noktaya dikkat çekti:
“Bursa Ovası’nda, 15 yıl önce yapılan sondajlarda 10 metreden su çıkarılabiliyordu. Şimdi 200 metreden su çıkıyor.”
Nedenini de söyledi:
“Maalesef kaçak su çekerek yeraltı sularını azaltıyorlar.”
Altıparmak Caddesi canlanacak: Burç Sineması kültürel merkez oluyor
BGC’deki… Başkanlarla Yüz Yüze programının ilk konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, soru üzerine Atatürk Stadyumu’yla ilgili düşüncesini açıkladı:
“Atatürk Stadyumu’nda Bursa’nın anıları, şampiyonluğu var. Hepsi yıkıldı gitti. Stadyumun kapalı tribününün ise tarihi değeri var. Biz bu değeri yaşatmak için kapalı tribünü aslına uygun yeniden yapacağız. Altı da Bursaspor Müzesi olacak.”
Şunu vurguladı:
“Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılan Millet Bahçesi’nde konserler düzenliyoruz, büyük katılım oluyor. Demek ki vatandaşın buraya ilgisi var.”
İkinci adım da şu:
“Stadyumla birlikte Altıparmak Caddesi’ni canlandırıp eski günlerine kavuşturmak için Burç Sineması’nı kültür merkeze dönüştürmek istiyoruz.”
Bursa, Bursaspor için kenetlendi
Başkan Bozbey… Pazar akşamı Bursaspor maçında 41 bin 300 seyirciyle 3. Lig’de seyirci rekoru kırıldığını anımsatırken “Tarihi bir rekor.
Süper Lig’de bile görülemez” dedi.
Sonra da seyircinin mesajını açıkladı:
“Bursa, Bursaspor için kenetlendiğini gösterdi. Bursaspor’un yeri Süper Lig. Hepimize düşen sorumluluklar var. Biz her türlü desteğe hazırız.”