Tarih kayıtlarına göre… Uludağ eteklerindeki Yiğitali Köyü’nün kuruluşu, Anadolu kapılarını Türklere açan 1071’deki Malazgirt zaferinden daha eski. Çünkü köyün tarihçesi 1025 yılına kadar gidiyor.
O bakımdan…
Bin yıllık geçmişiyle bu toprakların bekçisi gibi kentin üst tarafında, Uludağ yamaçlarından ovaya bakıyor.
Ne var ki…
Yiğitali’de yaşayanlar son 3 yıldır resmen kâbus görüyorlar.
Çünkü…
Muhtarlığa asılan Kadastro listesine baktıklarında köylerinin tamamının 1. Derece SİT, arazilerinin tamamının orman alanı olduğunu gördüler.
O günden beri…
Sohbet ederken…
“Tarihi köylerin yaşadığı sorun bizim de başımıza geldi” diye söze başladı ve şunu söyledi:
“Yiğitali olarak hizmette en küçük sıkıntımız yok, aksine resmen hizmet yağıyor. Bizim derdimiz büyük. Evlerimizin, arazilerimizin sahibi değiliz.”
Sorunu da anlattı:
“Listeye bakınca hepimiz yıkıldık. Çünkü köyün tamamı 1. Derece Doğal SİT kapsamında. 263 parsel arazi de aynı şekilde ormana geçmiş.”
Aslında…
Diğer tarihi köylerdekine benzer sıkıntı Yiğitali için de geçerli. 1936’da tarıma yüksek vergi getirilince arazilerin az bir kısmını yazdırılmış, ama arazinin tamamının kullanımı devam etmiş.
Günümüz kadastro uygulaması da kayıtlar üzerinden yürüyünce atadan kalma tarlalar, bahçeler köylünün elinden gidiyor.
Buradaki fark…
Yiğitali’nin Uludağ yamacında olması nedeniyle arazinin ormanda kalması. Bu nedenle 2B kapsamına girmişler, ama Hazine genelde köylüye kullandığı araziyi satarken burada orman alanı olması nedeniyle işlemleri durdurmuş.
“Bu araziler bizim, atamızdan kaldı ve yüzyıllardır da ekip biçiyoruz” diyen Yiğitali Muhtarı Sadık Yıldız’ın çağrısı şu:
“Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, milletvekillerimizden, Valimizden sesimizi duymalarını ve bizi çaresizlikten kurtarmalarını bekliyoruz. Bizim olan arazilerimizi geri istiyoruz.”
Köyü taşımak mı, kararı düzeltmek mi kolay?
Yiğitali Muhtarı Sadık Yılmaz yaşadıkları SİT ve 2B sorununu anlatırken karşılarına çıkan ilginç bir duruma dikkat çekti:
“Hazine ormana geçen arazilerimiz yerine Bursa’nın başka yerlerinden arazi verilebileceğini söylüyor, dilekçeyle başvuru istiyor.”
Söylediği şu:
“Nereden arazi verileceği belli değil. Köy burada, ama arazi başka yerde olur mu? Bunu da anlayabilmiş değiliz.”
Sorusu şu:
“Bin yıllık köyü taşımak mı, yoksa kararı düzeltmek mi kolay?”
Doğu Perinçek ‘milli hükümet politikası’ çağrısı yapmaya geliyor
Nitekim…
İl Başkanı Mehmet Alanbel, İl Sekreteri ve MKK Üyesi Semra Yılmaz, Öncü Kadın İl Başkanı Sema Kırmız ve Öncü Kadın İl Sekreteri Nermin Körmükçü ile sohbet ederken, 19 Kasım Pazar günü “Vatan savaşından milli hükümete” temasıyla Altınceylan’da dayanışma yemeği düzenlendiğini söylediler.
Üstelik…
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek yemeğe katılmak için Bursa’ya gelirken, hem parti kademeleriyle, hem de Bursa’da siyaset ve toplumun öncüsü olmuş kimi isimlerle görüşecek.
Alanbel süreci ve izledikleri politikayı şöyle özetledi:
“Önümüzde kritik seçimler var. Sayın Perinçek savunduğumuz milli hükümet politikasının seçimin merkezi olması için çalışıyor.”
Hedef şu:
“Milli kuvvetleri birleştirecek ve toplumda karşılığı olan bir cumhurbaşkanı adayıyla hareket etmek gerekiyor. Bu hedefle aralık ayından itibaren startı veriyoruz.”
AK Parti Osmangazi temayülünde 21 aday adayı sandığa giriyor
AK Parti, kongrede aday olmayacak ilçe başkanlarının yerine yeni başkan belirlemek üzere başlattığı temayül yoklamalarının en yoğun gününü yaşayacak.
Çünkü…
Merkezdeki 3 büyük ilçe olan Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in temayülleri aynı saatlerde yapılacak.
Üstelik…
Osmangazi’de büyük çoğunluğu yönetimden olmak üzere 21 aday adayı temayül sandığından çıkabilmek için yarışacak.
Ancak…
Adaylar arasında bir adım öne çıkanların sayısı çok fazla değil. Kulislerde Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ay, eski Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Özkayan ve İlçe Gençlik Kolu eski Başkanı Ali Sait Adiloğlu isimlerinin diğerlerinden daha çok konuşuldukları kulağımıza geliyor.
Nilüfer’deyse Teşkilat Başkanı Tahir Kahveci adı teşkilatta biraz daha fazla dillendiriliyor.
İsmet Karaca Osmangazi adayı olacağını Bağlarbaşı’nda açıkladı
Delege seçimlerini tamamlayan ve ilçe kongreleri için artık gün saymaya başlayan CHP’de adaylıklar da yavaş yavaş şekilleniyor.
Örneğin…
Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın sahip olduğu delege gücüyle bu dönem İl Başkanı Adayı olmasına yönelik parti örgütünden bazı talepler vardı.
Yanı sıra…
Parti içinde “Önce Osmangazi İlçe Başkanı olur, sonra İl’e aday çıkar” beklentisi de dillendiriliyordu.
Kongre öncesi mahalle temsilciliklerini ziyaret eden Karaca önceki akşam en güçlü olduğu bölgelerden Bağlarbaşı’nda partililerin “Yeniden Osmangazi adayı olması” isteğiyle karşılaşınca Osmangazi adaylığını kesinleştirmiş oldu.
Kararı…
Bağlarbaşı Mahalle Temsilcisi Selahattin Demirci sosyal medyadan “önümüzdeki kongrede yeniden ilçe başkanlığına aday olacağını müjdesini verdiler” diyerek duyurdu.