Dinlerken… “Tarımsal kalkınma için üretici kooperatifleri şart” dedikçe, “Üretici ve alıcı mağdur olmasın, tüketici ezilmesin” dedikçe “İnsanımız iş bulsun” dedikçe, “Aş ile işi buluşturmak hedefimiz” dedikçe şunu düşündük:
Açıkçası…
Sonra da şunu söyledi:
“Türkiye’nin biber üretimi büyük oranda Yenişehir’den karşılandığı için biberin başkenti gibiyiz. Fakat biber üreticisini mağdur eden bir sistem vardı. Ona müdahale ettik.”
O müdahaleyi anlattı:
“BEBKA ile birlikte, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri İşbirliğinde Kooperatiflerin Pazarlama Kapasitesini Geliştirme Projesi hazırladık. Proje, üretici ve tüketicinin refahını arttırıp aracı sayısını azaltmayı ve kayıt dışı ticareti önleyebilmeyi hedefliyor.”
B noktada…
“Amaca ulaşmak için tarımsal kalkınma kooperatiflerini pazarlama sisteminin içinde etkili birer aktör haline getirmek istiyoruz” dedi ve şunu açıkladı:
“Yenişehir’de 34 köyün tarımsal kalkınma kooperatifi var. İlk etapta Çayırlı, Köprühisar, Çelebi, Hayriye, İncirli kooperatiflerimizle pilot bir sistem kurduk.”
Sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi:
“İlçemizde üretilen biberi aracılar tarladan 2 liraya alıyorlar, 6 liraya marketlere satıyorlar. Biz kooperatifler kanalıyla üreticiden 4 liraya aldığımız biberi paketleyip 5 liraya marketlere veriyoruz.”
Dikkat çektiği şu:
“Kâr amacımız olmadığı için üretici de, alıcı da, tüketici de memnun. Paketlemede çalışan kadınlarımız da istihdam için memnun. Kooperatif sayesinde herkes memnun.”
Şunu da ekledi:
“Kooperatiflerin kurumsal ve ekonomik yapısını güçlendirip üyelerine destek sağlayacak düzeye ulaşmaları için yerel yönetim olarak destek veriyoruz.”
Son 1.5 ayda markete 600 ton biber verildi
Bir bölümü Yenişehir Belediyesi kiralamış.
Burada…
5 köy kooperatifinden gelen biberler ayrıştırılıp ambalajlanıyor ve Migros’a gönderiliyor. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın günde 3 tona yakın biber gönderildiğini, son 1.5 ayda Migros’a giden biberin 600 tonu aştığını söyledi.
Yenişehir’e 16 proje vaat etti, 9’u bitti, her yere çocuk parkları yaptı
2019 Mart’ta… Yenişehir Belediye Başkanı Adayı olarak a Davut Aydın 16 proje vaat etmişti. Geçen 2.5 yılda, bu projelerden 9’u bitti.
Bununla birlikte…
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ilçe merkezindeki her boşluk ve sosyal tesislerle kırsaldaki mahallelere çocuk parkı yaptı.
Yine…
Köylerden Hal’e ürün getiren kadınların beklemeleri için Kadınlar Kıraathanesi projelendirildi.
Fakat…
Aydın’ın anlatırken “Beni en çok heyecanlandıran proje” dediği, üniversiteye hazırlanan gençlere hazırlık kursu oldu.
Geçen yıl, önceki yıl bir yere yerleşemeyen 43 genç katılmış, 41’i yerleşmiş. Bu yıl da 44 gençten 38’i yerleşmiş.
Parkların gece ışıklandırılması ve kaldırımlar da fark getirmiş.
Gelecek yılın düğünleri için rezervasyon doldu
Tesis yeni, ama bu yıl 180 düğüne evsahipliği yapmış. Önümüzdeki yılın mayıs, haziran, temmuz, ağustos ayları için hafta sonları tüm rezervasyonlar şimdiden dolu.
Alanda…
Aileler düğündeyken çocukların da eğlenmesi için çocuk parkı bile düşünülmüş.
Mudanya Yolu Bademli Kavşağı sabahları Acemler’den daha yoğun
Aslında… Sorunun kaynağı belli ve zaman zaman da dile getiriyoruz. Fakat Mudanya Yolu’ndan sabahları kente gelenler trafik çilesi yaşamaya devam ediyorlar.
Öyle ki…
Çünkü…
Mudanya yönünden, 3 şeritli yoldan gelen araçlar Geçit girişindeki tarihi köprüde iki şeride düşerken birikme oluyor. Buna, Bademli ve Çağrışan bölgesindeki 20 civarı özel okula öğrenci getiren servislerle Nilüfer Köy yönündeki köprüden inen araçlar ekleniyor.
Bademli sakinleri de tek giriş-çıkış noktası olduğu için burasını kullanmak zorunda kaldıklarından trafik içinden çıkılmaz hale geliyor.
Hatta…
Bademli Kavşağı’ndaki sıkışma nedeniyle duran araçlar, pik saatlerde eski Köyevi Restoran’a kadar kuyruk oluşturuyor.
Külliye’deki caminin imamı öğrencisi çıktı
Törenin yanı sıra…
Külliye’deki Millet Camii’ne namaz kılmak için gittiğinde bir de sürprizle karşılaştı. Çünkü, eski öğrencilerinden Adem Kemaneci orada Millet Camii İmam Hatibi olarak Saim Hoca’nın karşısına çıktı, elini öptü.
O da, başarılar diledi.